Νίκος Κέττηρος: Η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι χειρότερη από ποτέ

Οκτώ χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΔΗΣΥ, η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι χειρότερη από ποτέ, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά,  Νέες Δυνάμεις στην Αμμόχωστο, Νίκος Κέττηρος.

Ο νυν βουλευτής, τονίζει παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ έχει πολυδιάστατη άποψη επί του θέματος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις επί όλων των προσφυγικών θεμάτων.

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη


Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να τεθείτε για δεύτερη φορά ενώπιον των ψηφοφόρων, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ;

Δυστυχώς, τα προβλήματα των συμπολιτών μας όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά διογκώνονται τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που ακολουθεί η διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Αισθάνομαι ότι μπορώ και έχω καθήκον να βοηθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, εάν βεβαίως με επιλέξουν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ. Προκλήσεις υπάρχουν καθημερινά, κάθε στιγμή.

Πρόκληση είναι όταν είσαι στους προσφυγικούς συνοικισμούς και ζεις την εικόνα εγκατάλειψης όλων αυτών των ανθρώπων. Που ζουν εγκλωβισμένοι, για παράδειγμα, στα ασανσέρ των πολυκατοικιών γιατί έχουν γεράσει και η πολιτεία δεν βρήκε ακόμη τον τρόπο να εγκαταστήσει ανελκυστήρες.


Πρόκληση είναι όταν αντιμετωπίζεις εντός της Βουλής τα συμφέροντα των μεγάλων, των δυνατών, των ισχυρών και θα πρέπει να υπερασπιστείς με όλες σου τις δυνάμεις τους αδύναμους, αυτούς που έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν. Αυτό κάνει το ΑΚΕΛ, αυτό είναι το κόμμα που υπηρετώ και γι’ αυτό είμαι περήφανος. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ δεν κάθονται στα έδρανα για να κορδώνουν. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ είναι στα έδρανα για να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να υπηρετούν τον τόπο και τους αδύναμους.

 

Η υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς συνοικισμούς μπορεί να χαρακτηριστεί ως τραγική. Ποιες είναι οι προτάσεις που προτείνει το ΑΚΕΛ για την επίλυση του ζητήματος;

Οκτώ χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το Συναγερμό, η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι χειρότερη από ποτέ. Οι κυβερνητικοί οικισμοί εκπέμπουν μια τραγική εικόνα εγκατάλειψης με γερασμένες πολυκατοικίες να χρειάζονται επειγόντως αναδόμηση, κοινόχρηστους χώρους σε άθλια κατάσταση και ηλικιωμένους πρόσφυγες να παραμένουν για χρόνια εγκλωβισμένοι και ανήμποροι στους ορόφους των πολυκατοικιών φυλακών, χωρίς ανελκυστήρες.


Αυτά είναι αποτελέσματα πολιτικών αποφάσεων, πολλών εκ των οποίων λήφθηκαν το 2013. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του τερματισμού των στεγαστικών σχεδίων, των περικοπών στη συντήρηση των προσφυγικών οικισμών και του γενικότερου ακρωτηριασμού της προσφυγικής πολιτικής.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί όλων των προσφυγικών θεμάτων. Φωνή βοώντος. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις όπως κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ: Επαναφορά των σχεδίων που αφορούν την ανέγερση πολυκατοικιών. Επαναφορά του σχεδίου διαχωρισμού οικοπέδων σε κυβερνητικούς οικισμούς αυτοστέγασης και της οικονομικής βοήθειας για ανέγερση κατοικίας. Αύξηση της οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα από 0-30.000 ευρώ. Άμεση παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους. Δημιουργία σχεδίου ετήσιας στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

 

Φαίνεται ότι οι κάτοικοι της ελ. επαρχίας Αμμοχώστου έχουν υποστεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία. Ποια στρατηγική θεωρείτε ότι πρέπει να ακολουθηθεί για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις;


Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Είναι μια επαρχία η οποία κυρίως συντηρείτο από τον τουρισμό. Την ίδια ώρα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής διέθεταν τα προϊόντα τους για εξυπηρέτηση της τουριστικής βιομηχανίας, εστιατόρια και ξενοδοχεία, και αυτή τη στιγμή που υπάρχει υπερπαραγωγή λόγω της μη διάθεσης των προιόντων, θα πρέπει να στηριχθούν.

Έχει δεχτεί ολόκληρη η περιοχή τεράστιες συνέπειες λόγω της πανδημίας και χρειάζεται η κυβέρνηση να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου και σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε ό,τι αφορά τον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας. Θεωρούμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τις οποίες διέρχονται αυτή την περίοδο και να λειτουργήσουν και μετά από τη λήξη της πανδημίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.