Νίκος Παππάς: Ξαναστήνουμε τη χώρα στα πόδια της

Το βλέμμα είναι στραμμένο στην κοινωνική ευημερία και την κοινωνική συνοχή

Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου

Στην ελληνική Βουλή υπάρχει συμπαγής και ανθεκτική πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης, διαβεβαιώνει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας με δέκα λέξεις σε όλα τα πιθανά ερωτήματα που μπορούν να τεθούν σε μια συνομιλία μαζί του, δεδομένων όλων των σημαντικών γεγονότων που κυριαρχούν σήμερα. Στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», ο Νίκος Παππάς μιλά για την προοπτική που δίνει στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, γενικότερα, η Συμφωνία των Πρεσπών και τις ενδοκυβερνητικές σχέσεις, ενώ η μεταμνημονιακή εποχή, οι ευθύνες, τα καθήκοντα και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση μονοπωλούν την κουβέντα μας μαζί του. Ο Νίκος Παππάς, ευθύς και ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του, δίνει το στίγμα της πολιτικής που πρέπει και θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας την ίδια ώρα την ειδοποιό διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της χώρας.

  • Πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή υπάρχει. Η ανοιχτή πολιτική που ακολουθήσαμε εμείς θα επικρατήσει. Σε αντίθεση με την κρυφή διπλωματία Μητσοτάκη-Σαμαρά, όπως «σερβίρεται» από τη Μαρία Σπυράκη
  • Η νέα μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι η προστασία της εργασίας και των αποσαθρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού, η αύξηση του κατωτάτου μισθού και το οκτάωρο εργασίας λειτουργούν πλέον ως διαιρετική τομή μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς
  • Το πρώτο μεγάλο βήμα της μεταμνημονιακής εποχής γίνεται με την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Ένα μέτρο που επεβλήθη και τώρα ξηλώνεται. Σε πείσμα της Νέας Δημοκρατίας, που όχι μόνο είχε εντάξει το μέτρο στο πρόγραμμά της, αλλά εκλιπαρούσε -στο πλαίσιο της γνωστής κρυφής της διπλωματίας- για τη διατήρησή του

Μέσα στη βδομάδα παραιτήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και για την εξωτερική της πολιτική;

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει. Η χώρα μας δεσμεύεται στο υψηλότατο επίπεδο για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σας θυμίζω ότι σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπήρχε απόλυτη ταύτιση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Νίκο Κοτζιά. Ο καθένας έκανε τις επιλογές του, η Ελλάδα προχωρά με τη Ευμφωνία των Πρεσπών από την οποία δεσμεύεται.

Η συγκεκριμένη συμφωνία -κίνηση που έδειξε και το στίγμα της αριστερής κυβέρνησης- μπορεί και να απειλήσει ουσιαστικά τη σταθερότητα της κυβέρνησης, με δεδομένη την κόντρα που υπήρξε μεταξύ των κυρίων Κοτζιά και Καμμένου και δεδομένης της θέσης του εταίρου σας, του κόμματος των ΑΝΕΛ;

Η χώρα μας όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα από τη στασιμότητα στην εξωτερική πολιτική, αλλά έχασε πολλά. Ως σήμερα, 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από τη διασφάλιση της λειτουργικής συνύπαρξης των λαών, απαντά σε ένα κεντρικό ερώτημα που αφορά το ρόλο που θέλουμε και φιλοδοξούμε να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή ως κόμβος συν-ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια.

Στη Βουλή υπάρχει συμπαγής και ανθεκτική πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης.

Επίσης, πλειοψηφία για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή υπάρχει. Η ανοιχτή πολιτική που ακολουθήσαμε εμείς θα επικρατήσει. Σε αντίθεση με την κρυφή διπλωματία Μητσοτάκη-Σαμαρά, όπως «σερβίρεται» από τη Μαρία Σπυράκη.

Αλλάζουν τα πράγματα για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια;

Η Ελλάδα στοχεύει στην ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής, στη συνανάπτυξη των χωρών των Βαλκανίων και στην αποσόβηση πολιτικών επίδοξων «προστατών» της χερσονήσου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε.

Η χώρα μας έπραξε όσα όφειλε να κάνει ως τώρα. Θεωρούμε και πως η γειτονική χώρα θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ως περιοχή, και αυτό φαίνεται και από τις τριμερείς Συνόδους Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μπορούμε να καταστούμε σημαντικός κόμβος της παγκόσμιας οικονομίας. Κόμβος ενέργειας, εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών. Οι ηγέτες των χωρών που σας προανέφερα ξέρουν και ήδη αποδεικνύουν με τις αποφάσεις τους ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μαζί.

Με κόστος για τον ελληνικό λαό, η κυβέρνησή σας πέτυχε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Η επιτήρηση, αυστηρή όπως συμβαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή, παραμένει. Το στοίχημα αν στην εποχή αυτή η κυβερνητική πολιτική θα κινηθεί αριστερότερα είναι μεγάλο. Πώς θα το πετύχετε;

Ακόμα και κατά την ασφυκτική μνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής όσον αφορά το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική προστασία.

Θεσπίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Απλώσαμε το δίχτυ του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη, χωρίς παραγοντισμούς και διακρίσεις. Περίπου 760 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε 650 χιλ. δικαιούχους. Ενισχύσαμε κατά 50-60% τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα τέκνων, 130.000 μαθητές απολαμβάνουν τα σχολικά γεύματα. Με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης παρείχαμε προπληρωμένες κάρτες για αγορές από super market, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και επιδότηση ενοικίου στις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας που τσάκισε η κρίση.

Ταυτόχρονα, πήραμε πρωτοβουλίες για την προστασία του κόσμου της εργασίας και κατορθώσαμε, με κερδοφόρο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, να έχουμε και σταθεροποίηση του ασφαλιστικού και μείωση εισφορών για το 80% των αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων.

Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες τις ΕΕ, συμμετέχει για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό εξάμηνο για το συντονισμό των πολιτικών τους που αφορούν στα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, όπως και σε θέματα απασχόλησης.

Η νέα μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι η προστασία της εργασίας και των αποσαθρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού, η αύξηση του κατωτάτου μισθού και το οκτάωρο εργασίας λειτουργούν πλέον ως διαιρετική τομή μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Και τι περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποχή;

Το πρώτο μεγάλο βήμα της μεταμνημονιακής εποχής γίνεται με την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Ένα μέτρο που επεβλήθη και τώρα ξηλώνεται. Σε πείσμα της Νέας Δημοκρατίας, που όχι μόνο είχε εντάξει το μέτρο στο πρόγραμμά της, αλλά εκλιπαρούσε -στο πλαίσιο της γνωστής κρυφής της διπλωματίας- για τη διατήρησή του.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και του κράτους, η δίκαιη ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και υψηλών αμοιβών, η αναστροφή του brain drain, η στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας και η ενίσχυση της δευτεροβάθμιας, τα καλά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησής μας. Ξαναστήνουμε τη χώρα στα πόδια της με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Η αναφορά στελεχών της ΝΔ στον Πινοσέτ δεν έγινε τυχαία

«Το πρόγραμμα που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στηρίζεται στην ατζέντα Μάκρι, του Πρόεδρου της Αργεντινής. Του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που οδήγησε ξανά την Αργεντινή στη μέγκενη του ΔΝΤ»

Η πολιτική της Ν.Δ. δεν έπαψε ποτέ να είναι νεοφιλελεύθερη και δεξιά. Παραγίνεται ωστόσο ακροδεξιά και αντιδραστική, και σε ρητορική και εξαγγελίες προθέσεων. Το ενδεχόμενο να μετουσιωθούν σε κυβερνητικές θέσεις πώς αντιμετωπίζεται;

Από την εποχή της προεδρίας Σαμαρά, η ΝΔ έκανε μια μεγάλη στροφή. Αυτό που οι ίδιοι κατονόμαζαν ως «άκρα» και αρνούνταν να συμπορευτούν μαζί τους, είναι σήμερα αυτό που δίνει τον επίσημο τόνο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη ρητορική και στις πολιτικές θέσεις. Αυτό που μόλις λίγα χρόνια η κοινωνική πλειοψηφία θεωρούσε ως γραφικό και ακροδεξιό, σήμερα εμφανίζεται από τη ΝΔ ως το πολιτικά mainstream.

Η αναφορά στελεχών της ΝΔ στον Πινοσέτ δεν έγινε τυχαία. Αυτή η ρητορική αποβλέπει στη σχετικοποίηση της έννοιας της δικτατορίας. Με το ασφαλιστικό του Πινοσέτ καταδικάζεται η πλειονότητα των συνταξιούχων στη φτώχεια, αφού οι «προσωπικοί κουμπαράδες» τους θα παίζονται στο χρηματιστήριο και ένα «κραχ» θα μπορεί να ορίζει την ίδια τους τη ζωή.

Το πρόγραμμα που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στηρίζεται στην ατζέντα Μάκρι, του Πρόεδρου της Αργεντινής. Του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που οδήγησε ξανά την Αργεντινή στη μέγκενη του ΔΝΤ.

Προγράμματα όπως του Πινοσετ, του Μάκρι και του Μητσοτάκη εφαρμόζονται μόνο με εξωτερικούς καταναγκασμούς.

Ο λαός θα αντιμετωπίσει δυναμικά μια προοπτική υλοποίησης τέτοιων «μαύρων» προθέσεων. Και θα το κάνει το 2019 στην κάλπη, όπως το έκανε τρεις φορές το 2015.

Και εμείς όμως έχουμε, σε επίπεδο Ευρώπης, τη μεγάλη ευθύνη να πυκνώσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα και να δουλέψουμε ώστε να οικοδομηθεί ένας πλατύς προοδευτικός συνασπισμός που θα μπορέσει να πείσει την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών για το ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.