Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση για τα γεωργικά απόβλητα στο Δήμο Δερύνειας

Απογοητευτική απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας στο Δήμο Δερύνειας, αφού μεταθέτει την ευθύνη στους γεωργούς

 

Εντελώς ποντιοπιλατική στάση τηρεί η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των γεωργικών αποβλήτων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Όπως προκύπτει από πολύ πρόσφατη απαντητική επιστολή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε διάβημα του δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της μεταθέτοντας την ευθύνη συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων από τη γεωργική παραγωγή στους ίδιους τους γεωργούς.

Σύμφωνα με την επιστολή ημερομηνίας 21 Σεπτεμβρίου 2022, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει προσχέδιο Κανονισμών με βάση τους οποίους θεσμοθετείται η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού για την ορθολογική συλλογή και διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης. Όπως ξεκαθαρίζει το αρμόδιο υπουργείο, με βάση αυτούς τους Κανονισμούς την ευθύνη για τη συλλογή και επεξεργασία των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης θα έχουν οι παραγωγοί, οι οποίοι θα πρέπει να καταρτίσουν ατομικά ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων, τα οποία πρέπει να αδειοδοτηθούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Με αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη διαχείρισης ενός σοβαρότατου ζητήματος, που άπτεται και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μεταξύ άλλων και δη σε μια περιοχή όπου το πρόβλημα έχει μεγάλες διαστάσεις λόγω του μεγέθους του πρωτογενούς τομέα.

Το θέμα της διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων είναι άμεσα συνυφασμένο με το ευρύτερο πρόβλημα με τα στερεά απόβλητα στην περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου, το οποίο έχει αφετηρία την ανυπαρξία Πράσινων Σημείων. Ο Δήμος Δερύνειας βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας μελέτης για το ένα από τα τρία Πράσινα Σημεία της επαρχίας που θα δημιουργηθεί στη Δερύνεια, με τον δήμαρχο να επαναλαμβάνει ότι σ’ εκείνο το χώρο πρέπει να επιτρέπεται να τυγχάνουν διαχείρισης και τα γεωργικά απόβλητα, κάτι όμως που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. «Ο Δήμος Δερύνειας επείγεται για τη διαχείριση γεωργικών αποβλήτων», τόνισε στην εφημερίδα μας ο Άντρος Καραγιάννης, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να βρει λύση για τη διαχείριση αποβλήτων από τη γεωργική παραγωγή επιτρέποντας την απόρριψη αυτών των αντικειμένων στο Πράσινο Σημείο.

Όπως προαναφέραμε, ο Δήμος Δερύνειας ετοιμάζει τη μελέτη για δημιουργία Πράσινου Σημείου μέσω ιδιώτη μελετητή, ωστόσο ο κ. Καραγιάννης κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες που της αναλογούν, μεταξύ των οποίων είναι η εκμίσθωση της κρατικής γης που δεν έχει γίνει ακόμα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το υπουργείο προωθεί την κατασκευή τριών Πράσινων Σημείων στο Αυγόρου, τη Δερύνεια και τη Σωτήρα. Η πρώτη φάση αφορά στο Σημείο του Αυγόρου και ακολουθεί δεύτερη φάση στη Δερύνεια και τη Σωτήρα.

Για το Αυγόρου, υπήρξε θέμα με το γεγονός ότι στο τεμάχιο που προτάθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο γινόταν παλαιότερα εξόρυξη χαβάρας, ενώ ακολούθως ρίχνονταν παράνομα απόβλητα στον κρατήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατασκευαστικά ζητήματα τα οποία έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης με Γεωλογική – Γεωτεχνική Μελέτη.  Για τα άλλα δύο, στη Δερύνεια και στη Σωτήρα, το κράτος φέρει βαρύτατες ευθύνες, καθώς τα είχε αφήσει εκτός της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, την οποία είχε υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών ως η τότε Αναθέτουσα Αρχή στο πλαίσιο του προγραμματισμού δημιουργίας παγκύπριου Δικτύου Πράσινων Σημείων.

Όπως γραπτώς έχει ενημερωθεί ο Δήμος Δερύνειας, το έργο έχει τώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Βελτίωση και επέκταση του παγκύπριου δικτύου Πράσινων Σημείων και δημιουργία δικτύου Σημείων Συλλογής και Γωνιών Ανακύκλωσης», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ευθύνη της υλοποίησης του έργου ανήκει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Ο δήμαρχος Δερύνειας επανέλαβε με δήλωσή του στη «Χ» ότι η καλύτερη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων από τη γεωργική παραγωγή είναι η ένταξή τους στα επιτρεπόμενα για απόρριψη στο Πράσινο Σημείο και κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις.

Τάσος Περδίος

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.