Την πρώτη του συνέντευξη μετά την υποβολή της παραίτησης του από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, παραχώρησε ο Ιωνάς Νικολάου.

Φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ και μίλησε για την παραίτηση «πολιτικής ευθιξίας» σημειώνοντας αρχικά ότι του απέμειναν λίγες ημέρες στο Υπουργείο, καθώς όπως είναι γνωστό του ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν συγκεκριμένα νομοσχέδια.

«Αύριο την Τετάρτη είμαι έτοιμος να ενημερώσω τον Πρόεδρο για τις μέχρι τώρα προσπάθειες. Η παραίτηση μου έγινε αποδεκτή και δεν υπάρχει θέμα επιστροφής. Ο Πρόεδρος θα προχωρήσει και θα αποφασίσει τι θα γίνει με το ζήτημα μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, γιατί πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τώρα γίνεται μια ολιστική προσπάθεια για μεταρρύθμιση» σημείωσε ο Ιωνάς Νικολάου.

Για τα λάθη και τις παραλείψεις από μέλη του Αστυνομικού Σώματος αναφορικά με την διερεύνηση των εξαφανίσεων που κατέληξαν να γίνουν τα θύματα του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε:

«Όλη αυτή την περίοδο μαζί με Αστυνομία προσπαθήσαμε να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές στο Σώμα. Σε μια προσπάθεια να δώσουμε σαφέστατο μήνυμα για περισσότερη υπευθυνότητα. Παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις που σχετίζονται με καταγγελίες και διερεύνηση δεν είναι θέμα Υπουργείου αλλά Αστυνομίας, όταν υπάρχει ανάγκη, η Αστυνομία μπορεί να ζητήσει άποψη από τον ΓΕ. Εντούτοις φαίνεται από τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών, υπάρχουν ελλείψεις, παραλείψεις και κενά από μέρους τους. Από την πρώτη στιγμή έχω ζητήσει να διερευνηθούν από Ανεξάρτητη Αρχή όλα αυτά τα κενά. Διορίστηκαν τρεις ανακριτές που θα διερευνήσουν, είπε ο Υπουργός.Τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα. Το έγκλημα μας συγκλόνισε όλους, εγώ δεν είχα καμιά ενημέρωση προηγουμένως για τις περιπτώσεις αυτές. Πέρασα δύσκολες στιγμές μαζί με την οικογένειά μου. Δεν τίθετο θέμα αν θα έπρεπε να υποβάλω παραίτηση ή όχι, αλλά για τα άτομα αυτά, που ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες. Tο σύστημα κατέδειξε τις αδυναμίες του, τα κενά και την αδιαφορία που υπήρξε. Όλα αυτά με οδήγησαν, για λόγους πολιτικής ευθιξίας να υποβάλω την παραίτησή μου».

Για τη σχέση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ιωνάς Νικολάου σημείωσε ότι υπάρχει μια θα αμέριστη εμπιστοσύνη και πλήρης σεβασμός ανάμεσα στους δύο άνδρες, σημειώνοντας παράλληλα ότι προσπάθησε όλη αυτή την περίοδο να τιμήσει τον διορισμό του προσπαθώντας να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο Υπουργείο, στις Φυλακές στο Δικαστικό Σύστημα…»

«Το συζητούσαμε όλο αυτό με τον Πρόεδρο καθ’ όλη τη διάρκεια και φαινόταν ευχαριστημένος. Συζητήσαμε τους λόγους της παραίτησης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ενδοιασμούς και προβληματισμούς. Κυρίως όμως συζητήσαμε τα θέματα τα οποία παρέμειναν σε εκκρεμότητα, και ειδικότερα το Δικαστικό Σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος μετά τη συζήτηση που κάναμε, αποδέχθηκε την παραίτηση μου με την προϋπόθεση ότι θα παρέμενα για να ολοκληρωθούν κάποια νομοσχέδια» σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος τόνισε ότι κατά καιρούς έγιναν συζητήσεις, καθώς πολλοί επέκριναν το Υπουργείο.

«Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιούνταν διάφορα γεγονότα και ισχυρισμοί για χειρισμούς Αστυνομίας, αλλά και από την ώρα που αποκαλύπτονταν τα θύματα του υπόπτου, αυτά με βασάνισαν ιδιαίτερα. Καθ’ όλη την διάρκεια της Μ.Εβδομάδας με συγκλόνισε όλο αυτό σε μεγάλο βαθμό, σε σημείο που προαποφάσισα τι θα έκανα. Δυστυχώς ο Πρόεδρος έλειπε στην Κίνα. Με την επιστροφή του ζήτησα να έχω συνάντηση μαζί του. Η πρώτη συνάντηση έγινε την Πέμπτη στο γραφείο του όπου και υπέβαλα την παραίτηση μου.

«Πολλοί ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού. Αυτό που ήθελα να καταδείξω ήταν ότι ναι πράγματι η συνείδηση μου, μου επέβαλλε να κάνω αυτό το πράγμα, αν και δεν υπάρχει ευθύνη από πλευράς Υπουργού για τον χειρισμό αυτών των θεμάτων. Ένιωθα ενοχλημένος, απογοητευμένος, ένιωθα μια κατάσταση βάρος στη συνείδηση μου γιατί κάποιοι δεν ενήργησαν έγκαιρα. Πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα. Δεν είχαμε ποτέ ξανά τέτοια εγκλήματα με τέτοιου είδους συμπεριφορά. Έκανε λόγο και για τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που είδαν το φως μέσα απ’ αυτό το έγκλημα», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο κ.Ιωνάς Νικολάου.