Νοικοκυριά: Τρόμος ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας λόγω τιμών για τη θέρμανση του σπιτιού

 

Είδος πολυτελείας έχει γίνει για χιλιάδες νοικοκυριά η θέρμανση του σπιτιού τους, λόγω των αυξημένων τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια, αφού 180.000 ζουν σε νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν οικονομικά να έχουν επαρκή θέρμανση στο σπίτι τους. Σε ποσοστό η ενεργειακή φτώχεια στην Κύπρο βρίσκεται στο 21% και είναι το τρίτο πιο υψηλό στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία (27%) και τη Λιθουανία (23%). Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 8%.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, τον Οκτώβριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Πληθωρισμός) αυξήθηκε με ρυθμό 4,3%. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2020 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό (+32,3%) και στα Πετρελαιοειδή (+25,8%).

Επισημαίνεται ότι το ΑΚΕΛ, πέρα από την πρόταση για διά νόμου μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%, πρότεινε επίσης την αξιοποίηση των εσόδων από το εμπόριο ρύπων, ώστε να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ πάνω στο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος των καυσίμων για τους καταναλωτές.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση είναι αρνητική στα πιο πάνω και επιχειρεί να διαχειριστεί το θέμα επικοινωνιακά. Επίσης, είναι αρνητική στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.