Νομικές διαδικασίες ιατρών εκτός ΓεΣΥ για να παραμείνουν σε νοσηλευτήρια εντός Συστήματος

Κορυφώνονται οι διεργασίες για τους γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ οι οποίοι διατηρούν τα ιατρεία τους και ασκούν ιατρική εντός νοσηλευτηρίων που είναι ενταγμένα στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από τους χώρους εργασίας τους.

Ήδη οι περίπου 20 γιατροί ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά για να πετύχουν και αναστολή της εφαρμογής της απόφασης του ΟΑΥ και να παραταθεί η παραμονή τους στα νοσηλευτήρια μέχρι την έκβαση της δίκης.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι νέα πρόταση νόμου από κόμματα στη βουλή, που θα αφορά συγκεκριμένους γιατρούς που είναι εκτός ΓΕΣΥ και εργάζονται σε νοσηλευτήρια που είναι στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Όπως δήλωσε χθες ο ιατρός Σάββας Καδής μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, οι 15 περίπου ιατροί που επηρεάζονται κινούνται νομικά, ενώ την ίδια ώρα αναμένουν και σχετική κινητοποίηση εντός Βουλής με τροποποίηση στη σχετική νομοθεσία ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν την ιατρική τους εντός των νοσηλευτηρίων που βρίσκονται. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως δήλωσε ο Δρ Καδής, δεν γνωρίζει εάν θα συνεχίσει να ασκεί την ιατρική.

Ως δικαιολογημένη χαρακτήρισε την ανησυχία των ιατρών ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Σημείωσε ότι η αρχική θέση του ΟΑΥ ήταν πως δεν θα έπρεπε να φύγουν οι ιατροί από τα νοσηλευτήρια, υπήρξε όμως τοποθέτηση από πλευράς Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα. Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο ΟΑΥ πρέπει να συμμορφωθεί, για αυτό υπήρξε και η σχετική εγκύκλιος, εκτός και αν υπάρξει κάτι διαφορετικό με νομοθέτημα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.