Νομική Υπηρεσία: Είτε ως ΠΟΠ είτε ως εμπορικό σήμα πρέπει να έχει την ίδια ποσόστωση το χαλλούμι

Αλαλούμ και αντιδράσεις για το χαλλούμι

Επιβεβαιώθηκε χθες και από τα «χείλη» της Νομικής Υπηρεσίας το γεγονός ότι, είτε ως ΠΟΠ είτε ως εμπορικό σήμα, το χαλλούμι πρέπει να περιλαμβάνει 25% αιγοπρόβειο γάλα. Πρόκειται για σημαντική δήλωση αφού οι τυροκόμοι αρνούνται να παραγάγουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΠΟΠ, κυρίως γιατί δεν θέλουν να εφαρμόσουν την ποσόστωση. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε το γεγονός ότι το Υπουργείο Εμπορίου δεν πραγματοποιούσε επαρκείς ελέγχους, αφήνοντας ουσιαστικά πολλούς τυροκόμους να παρανομούν και να δημιουργούν ανάγκες στην αγορά, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το πρότυπο του χαλλουμιού.

Την κατάσταση εξέτασε για ακόμη μια φορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη για την αλλαγή της ποσόστωσης στο χαλλούμι, επομένως δεν τίθεται θέμα αλλαγής. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές ήσσονος σημασίας (βάρος, δίπλωμα, υγρασία και φυλές ζώων), με τις οποίες συμφωνούν όλοι, είπε ότι θα προωθηθούν σύντομα. Ωστόσο, ο διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων επεσήμανε ότι εφόσον δεν επιτυγχάνεται συμφωνία στην αλλαγή της ποσόστωσης, οι αγελαδοτρόφοι δεν κάνουν αποδεκτή καμία αλλαγή.

Ως προς το πώς θα διαχειριστεί όλες τις περιπτώσεις προϊόντων που φέρουν την ονομασία χαλλούμι, αλλά δεν τηρούν τις προδιαγραφές, επανέλαβε ότι ζήτησαν την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά της η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι τα ερωτήματα είναι πολύπλοκα και για αυτό θα χρειαστεί πέραν του ενός μηνός για να δώσει τη γνωμάτευσή της. Πρόσθεσε ότι θέλουν να μελετήσουν την υπόθεση και σε συνδυασμό με την περίπτωση της φέτας, όπου η ΕΕ καταδίκασε τη Δανία γιατί έκανε εξαγωγή φέτας ΠΟΠ, ενώ αυτή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές αφού είναι κατοχυρωμένη από την Ελλάδα. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ν.Υ., φαίνεται ότι δεν μπορεί να εξαχθεί προϊόν που δεν συνάδει με τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η παραγωγή χαλλουμιού, είτε ως ΠΟΠ είτε ως εμπορικό σήμα, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ίδια ποσόστωση (25%).

Ο διευθυντής του ΠΟΑ, Νίκος Παπακυριακού, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως μπορεί να παράγεται παράλληλα με το ΠΟΠ και χαλλούμι σύμφωνα με το εμπορικό σήμα. Πρόσθεσε ότι σήμερα δεν μπορεί να παραχθεί χαλλούμι με 25%, για να λάβει την αντίδραση του υπουργού, ο οποίος επεσήμανε ότι «φυσικά και είναι εφικτό». Σημείωσε ότι μία από τις προϋποθέσεις της ΕΕ είναι να μη δημιουργείται σύγχυση στον καταναλωτή.

Αναζητούνται… έλεγχοι

Σημαντική ήταν για ακόμη μια φορά η επιβεβαίωση ότι δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι. Η Επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί από το Υπουργείο Εμπορίου για τους ελέγχους στην ποσόστωση που έγιναν μέχρι σήμερα, αλλά κατέθεσε στοιχεία μόνο για την περίοδο 2017-2020. Σημειώνεται ότι το 2021 δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πραγματοποιήθηκαν 88 έλεγχοι και μόνο 21 παραβάσεις εντοπίστηκαν. Επίσης, όσον αφορά τους ελέγχους για περιεκτικότητα σε σκόνη γάλακτος, μέχρι το τέλος του 2020 εντοπίστηκαν 9 δείγματα, αλλά ακόμη αναμένεται η έκθεση του Γενικού Χημείου του κράτους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, επεσήμανε πως σχεδόν για μια δεκαετία το Υπουργείο Εμπορίου δεν εξασκούσε τους απαραίτητους ελέγχους.

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να συνυπάρξει το χαλλούμι ως ΠΟΠ και ως trademark» και κάλεσε τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου για τελευταία φορά να εξασκήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και εντός 15 ημερών να έρθουν ξανά στην Επιτροπή για να πάρουν τα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.