Νομική Υπηρεσία: «Όχι» στην ονομασία χαλλούμι για προϊόντα με διαφορετικές προδιαγραφές από ΠΟΠ

Δεν μπορεί να παράγεται προϊόν με την ονομασία χαλλούμι το οποίο έχει διαφορετικές προδιαγραφές από το ΠΟΠ, ξεκαθαρίζει η Νομική Υπηρεσία.

Η αναμενόμενη γνωμάτευση τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός και μόνο προϊόντος το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ποσόστωσης γάλακτος, με τη Νομική Υπηρεσία να σημειώνει ότι το αιγοπρόβειο πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού.

Η Νομική Υπηρεσία καλεί ουσιαστικά τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να λάβουν μέτρα ώστε να μην χρησιμοποιείται η ονομασία χαλλούμι για προϊόν που δεν πληροί τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Παράλληλα ενημερώνει τα δύο Υπουργεία ότι έχουν τη νομοθετική υποχρέωση να λάβουν μέτρα και την για πρόληψη ή παύση χρήσης της ονομασίας «χαλλούμι» για τυρί που παράγεται στην Κύπρο και προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες και το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Για σήμερα έχει καθοριστεί έκτακτη συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας, του υπουργείου Εμπορίου και της Νομικής Υπηρεσίας για τη γνωμάτευση και για τον καθορισμό της νέας πορείας που θα ακολουθήσουν πλέον οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.