Νόμο για δυνατότητα όρκισης και ενώπιον εξουσιοδοτημένων δικηγόρων ψήφισε η Βουλή

Με αναφορές στο χάος που έχει δημιουργηθεί στα δικαστήρια μετά την πανδημία, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η Ολομέλεια της Βουλή τροποποίησε νόμο περί Όρκων Νόμου σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί επτά ημικρατικών οργανισμών

Με βάση την τροποποίηση του περί Όρκων Νόμου, που πέρασε με 27 ψήφους υπέρ και 15 αποχές  η διαδικασία όρκισης, διαβεβαίωσης, ένορκης δήλωσης ή δήλωσης, η οποία με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία λαμβάνει χώρα ενώπιον δικαστών και πρωτοκολλητών, θα είναι δυνατή και ενώπιον δικηγόρων και εξουσιοδοτημένων από το Ανώτατο Δικαστήριο υπαλλήλων της Δικαστικής Υπηρεσίας.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, για σκοπούς αποσυμφόρησης των δικαστηρίων από πολίτες που δίδουν όρκο κυρίως για εξωδικαστηριακές υποθέσεις, όπως και για την εξοικονόμηση χρόνου για το προσωπικό της Δικαστικής Υπηρεσίας μέσω της δυνατότητας άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών στα δικηγορικά γραφεία ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, η εξοικονόμηση χρόνου και η άμεση εξυπηρέτηση πολιτών χωρίς την ανάγκη μετάβασης τους σε δικαστήρια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για ανεπάρκεια και για τον τρόπο που έχει επηρεαστεί η δικαιοσύνη μετά το πρώτο lockdown.  Μίλησε για θλιβερές εικόνες με πολίτες να αφήνουν αιτήσεις και δικόγραφα έξω από παντζούρια και κάτω από πλαστικές τέντες και δικηγόροι να περιμένουν στην ουρά για να καταχωρήσουν ένα έγγραφο. Είπε επίσης ότι δεν εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική δικαιοσύνη που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα δεν στέκει με όρους λογικής, δηλαδή ο ένας δικηγόρος να ορκίζει τους πελάτες του άλλου. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να το ψηφίσει και θα τηρήσει αποχή καλώντας το κράτος να βρει λύσεις το συντομότερο.

Η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έκανε λόγο για ακόμα μια ένδειξη του απόλυτου χάους που επικρατεί στον τομέα της δικαιοσύνης. Ανέφερε ωστόσο ότι τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στον ομνύοντα να μπορέσει να δώσει τον όρκο του ακόμα και με αυτή την παράλογη διαδικασία, όπως είπε. Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια και ιδιαίτερα στη Λευκωσία, αποτελεί ντροπή για τον τόπο και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.