Νομοσχέδιο για δημιουργία Υφ.Πολιτισμού: Θετικά αλλά με επιφυλάξεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Θετικά, αλλά με επιμέρους επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή παιδείας, στην παρουσία του Υπουργού Πρόδρομου Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι κομματικές αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουν στη δημιουργία του Υφυπουργείου, εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι μια προσπάθεια πυροτεχνήματος, αλλά η Κυβέρνηση να έχει πραγματική βούληση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης αφού σημείωσε ότι το κόμμα του αντικρίζει θετικά τη δημιουργία του Υφυπουργείου, έθεσε και τις επιφυλάξεις του κόμματος του που αφορούν το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του θα είναι ουδέτερος και άρα, θα παραμείνει με τα κονδύλια που αντιστοιχούν σήμερα στο 0.002% του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι αν δε δοθούν λεφτά στον πολιτισμό, ότι και να γίνει θα είναι κενό περιεχομένου.

Σε ότι αφορά τη συμπερίληψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υφυπουργείο, το ΑΚΕΛ έχει την ανησυχία ότι σε ενδεχόμενη ομοσπονδιακή λύση, τα θέματα πολιτισμού θα είναι στην αρμοδιότητα των ομόσπονδων κρατιδίων. Κάτι τέτοιο, είπε, θα σημαίνει ότι οι αρχαιότητες θα κατανεμηθούν στα κρατίδια με τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.

Ικανοποίηση για το νομοσχέδιο εξέφρασε ο ΔΗΣΥ.

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για να δοθεί επιτέλους, όπως είναι κοινή επιθυμία όλων, τη δέουσα προσοχή στον πολιτισμό.

Η δημιουργία μιας ξεχωριστής διοικητικής δομής που θα φροντίζει στο σύνολο της πολιτιστικές δραστηριότητες (κληρονομιά και δημιουργία), περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του προέδρου και έχει σκοπό να αποσυμφορήσει μεγάλου μεγέθους υπουργεία, σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα αφορά τη ρύθμιση της επαγγελματικής ιδιότητας όσων ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.