Nομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο: Λύπη για το τίμημα εκφράζει ο Πρόεδρος που χθες πανηγύριζε

Υπό όρους η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων

 

Μετά από τροπολογίες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας το ακόμη πιο αποκαλυπτικό νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο. Το νομοσχέδιο για «την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019» επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τη βούληση για εργαλειοποίηση της Κύπρου προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή και την πλήρη ένταξή της στη σφαίρα εξάρτησης της Ουάσινγκτον. Πλέον το νομοσχέδιο που κατέθεσαν από κοινού οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός) θα μεταφερθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Γερουσίας.

Ξεκάθαρος στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εκτοπισμός των ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων από την περιοχή και προς την επίτευξη αυτού του στόχου στρατιωτικοποιούν και εργαλειοποιούν τις σχέσεις τους με την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα. Έτσι επιδιώκουν να διασφαλίσουν στρατιωτικοπολιτικό, αλλά και ενεργειακό έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο για τα συμφέροντά τους, με εργαλεία τους τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου κάνει ξεκάθαρους τους στόχους αυτούς, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη να εστιάσει στα περί άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων. Ανάλογο νομοσχέδιο προωθείται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τους βουλευτές Κώστα Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανός) και τους Τεντ Ντόιτς και Ντέιβιντ Σιτσιλίνε (Δημοκρατικοί).

Οι τρεις τροπολογίες που κατατέθηκαν είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικές για τους στόχους της Ουάσινγκτον με τους οποίους το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών συμπλέει.

Η πρώτη θέτει ως όρους για την άρση του εμπάργκο όπλων την ετήσια επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της χρηματοπιστωτικής επιτήρησης». Και δεύτερον ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει και συνεχίζει να αναλαμβάνει τα αναγκαία βήματα για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία».

Η δεύτερη τροποποίηση αυξάνει τη στρατιωτική εκπαιδευτική «βοήθεια» σε Ελλάδα και Κύπρο, που για την Κύπρο θα φτάσει τις 750 χιλιάδες το 2022. Ωστόσο η «βοήθεια» αυτή δημιουργεί γέφυρες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προς τις κυπριακές. Η τρίτη τροποποίηση έρχεται για να ζαχαρώσει το δηλητήριο χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα, καθώς η καταγραφή των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ θα καταγράφεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο αντί στο ίδιο με την Ελλάδα, όπως προτάθηκε αρχικά. Μήπως δεν γνώριζαν; Ατυχή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την τροπολογία που συνδέει την άρση του εμπάργκο με την άρνηση διευκολύνσεων προς ρωσικά στρατιωτικά πλοία.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε «τη λύπη του» για τις τροπολογίες οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι τροπολογίες είναι απόλυτα σύμφωνες με το πνεύμα του νομοσχεδίου για το οποίο ΔΗΣΥ και Προεδρικό μέχρι τώρα πανηγύριζαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαιρέτισε τη «σημασία που αποδίδεται στη χώρα μας, η οποία αντανακλά την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ». Σκιαγραφώντας το ζήτημα των ρωσικών πλοίων ανέφερε πως «όσον αφορά τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, διαχρονικά πρόκειται για ανθρωπιστικής φύσεως».

Δημήτρης Παλμύρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy