Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ που αφορούν τη διόρθωση στρέβλωσης στη νομοθεσία για παροχή σύνταξης χηρείας σε δημόσιους υπαλλήλους κα υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής νέφερε πως η υφιστάμενη νομοθεσία στερεί το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας σε περιπτώσεις όπου υπάλληλοι, κατά την αφυπηρέτησή τους, δεν ήταν παντρεμένοι και αυτό , είπε , συγκρούεται με άλλες περιπτώσεις στις οποίες η νομοθεσία πχ του ΤΚΑ παρέχει αυτή τη δυνατότητα για σύνταξη χηρείας.

Είπε ότι με τις προτάσεις θα αρθεί η διάκριση αφού θα διορθωθεί η στρέβλωση και πρόσθεσε πως το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί με την ουσία των προτάσεων αυτών και θα προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου για ρύθμιση του ζητήματος. Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, το ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε ότι εντός ενός μηνός θα έχει έτοιμο το ν/σ για κατάθεση στη Βουλή.

Η Επιτροπή συζήτησε και κανονισμούς για την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας παιδιών ή εφήβων κάτω των 15 ετών σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η βιομηχανία ταινιών και διαφήμισης.

Ο κ. Φακοντής είπε πως οι κανονισμοί τροποποιούν την αίτηση για έκδοση άδειας για να επιτρέπεται σε ένα παιδί να συμμετέχει σε πολιτιστική ή άλλη συναφή δραστηριότητα ώστε αυτή να υποβάλλεται τουλάχιστον 4 εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη της απασχόλησης αντί ενός μηνός στο παρελθόν. Εξάλλου με άλλες τροποποιήσεις καταργείται η έκδοση ταυτότητας για το άτομο που συνοδεύει το παιδί. Ο κ. Φακοντής είπε ότι παρασχέθηκε χρόνος για συζήτηση των ανησυχιών, αλλά αυτή η διαβούλευση δεν έγινε και έτσι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα καλέσει όλους σε κοινωνικό διάλογο ώστε σε 3 εβδομάδες να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να είναι σε θέση να καταθέσει νέους κανονισμούς για ρύθμιση. Διαφάνηκε είπε, ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του παιδιού στην απασχόληση και ρυθμίσεις τέτοιες για να χρησιμοποιούνται τα παιδιά χωρίς πρόβλημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα του ποιος φέρει την ευθύνη για την συνοδεία του παιδιού, αν αυτός θα είναι ο γονέας ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο.