Νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών για ταξίδια Προέδρου ζητά ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Νομοθετική ρύθμιση και διαφανείς διαδικασίες για τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό με τη χρήση ιδιωτικών αεροπλάνων, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Το θέμα τέθηκε την Τρίτη από τον κ. Παπαδόπουλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του Προέδρου με αρχηγούς κομμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο Πρόεδρος επιθυμεί να έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. «Του επαναλάβαμε ότι είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης να υποστηρίξουμε προτάσεις πολιτικής με τις οποίες συμφωνούμε, πλην όμως έχουμε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις για ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε» είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι με κάθε καλή διάθεση και καλή πίστη να συζητήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημοσίας Υπηρεσίας και άλλες που θα φέρουν πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και στον τόπο, νοουμένου φυσικά ότι θα ληφθούν υπόψη οι δικές μας ανησυχίες και οι δικές μας προτάσεις».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο ίδιος ήγειρε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και το θέμα των εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή. «Θεωρούμε ότι η χρήση των ιδιωτικών αεροπλάνων με τον τρόπο που έχει γίνει, ως επίσης και το ζήτημα που έχει προκύψει με τις πολιτογραφήσεις των συγκεκριμένων επενδυτών δημιουργούν τεράστια ζητήματα πολιτικής ηθικής» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι για το ΔΗΚΟ, το ζήτημα των ταξιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη χρήση ιδιωτικών αεροπλάνων «πρέπει να θεσμοθετηθεί, να ρυθμιστεί, με συγκεκριμένη νομοθεσία με διαφανείς διαδικασίες και προσφορές και να περιλαμβάνεται ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πάντες πως μετακινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ως θέμα αρχής, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την ευχέρεια να μετακινείται στο εξωτερικό, καθώς είναι τεράστιες οι υποχρεώσεις, ιδιαίτερα για μια Ευρωπαϊκή χώρα, και είναι αναμενόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρέπει να ταξιδεύει και να επισκέπτεται σημαντικές χώρες στο εξωτερικό και σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε διάφορα επίπεδα, πλην όμως θέλουμε να απομακρυνθούν σκιές της διαπλοκής και της διαφθοράς οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τη χρήση του ιδιωτικού αεροπλάνου με τον τρόπο που έχει γίνει και με τις πολιτογραφήσεις που φαίνεται ότι παράτυπα είχαν δοθεί» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι εκκρεμεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τις πολιτογραφήσεις καθώς «αναμένουμε ακόμα να έρθουν Κανονισμοί και να εγκριθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια με τα οποία θα παραχωρούνται πλέον τα διαβατήρια σε οποιουσδήποτε ενδιαφερόμενους επενδυτές».

Ερωτηθείς για την αναφορά του σε παράτυπες πολιτογραφήσεις, τη στιγμή που το Προεδρικό λέει ότι το κονδύλι της επένδυσης ήταν πέραν αυτού που προνοείτο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «με βάση της έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο».

Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλουμε αυτή η έκθεση να συζητηθεί περαιτέρω, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ζητηθούν περαιτέρω πληροφορίες και «να διαπιστώσουμε κατά πόσο όντως πληρούσαν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές οι συγκεκριμένοι επενδυτές» είπε, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον από τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή προκύπτει μέγα ζήτημα». Συνέχισε λέγοντας ότι «ενδεχομένως να προκύπτουν και ποινικές ευθύνες, αν υπήρξε παραποίηση στοιχείων ή και αν με οποιουσδήποτε τρόπους παραπλανήθηκε το Κτηματολόγιο σε σχέση με την πραγματική αξία των ακινήτων».

Αν αγοράστηκαν ακίνητα σε διαφορετική τιμή από αυτή που τους αναλογούσε σημαίνει ότι το κράτος έχει χάσει μερικά εκατομμύρια σε έσοδα, σε τέλη και σε φόρους, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι του έχει μεταφέρει τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για την εντεινόμενη τουρκική επεκτατικότητα και επιθετικότητα. «Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε δει εκείνη την απαραίτητη αποτρεπτική εξωτερική πολιτική που θα αντιμετωπίσει» αυτή την επεκτατικότητα, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι στη συνάντηση συζήτησαν και θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, για τα οποία μετέφερε τις ανησυχίες του στον Πρόεδρο. «Και ο χώρος του ποδοσφαίρου φαίνεται να παρουσιάζει συμπτώματα και φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς» ανέφερε, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οποιαδήποτε επικίνδυνα και εγκληματικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.