Νόμπελ χημείας σε Τούρκο επιστήμονα για έρευνες για θεραπεία καρκίνου

Με το Νόμπελ Χημείας 2015 βραβεύτηκε ο Τούρκος επιστήμονας Αζίζ Σαντζάρ, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως για τις έρευνές του σε σχέση με την θεραπεία του καρκίνου. Το Νόμπελ μοιράστηκε μαζί με άλλους δύο επιστήμονες συναδέλφους του.

Ο Αζίζ Σαντζάρ διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοφυσικής. Γεννήθηκε στο Μάρντιν της Τουρκίας το 1946. Σε συνέντευξή του που είχε δώσει το 2014 στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού είχε εκφράσει την άποψη ότι ο μηχανισμός του καρκίνου θα ξεδιαλύνει μέσα σε δέκα χρόνια αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορεί και να θεραπευτεί. Για τη θεραπεία του καρκίνου είναι νωρίς να πει κανείς κάτι, όπως είχε αναφέρει.

Ο ίδιος είχε κάνει έρευνες για τη “διόρθωση του DNA” σε σχέση με τον καρκίνο. “Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνου καταστρέφουν το DNA και τους μηχανισμούς διόρθωσης που υπάρχουν σε αυτό διασφαλίζοντας την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Εμείς κάναμε μια εργασία για να καταλάβουμε πώς δουλεύει αυτός ο μηχανισμός. Αν καταλάβουμε αυτό τον μηχανισμό θα τον `παρεμποδίσουμε` και θα προσπαθήσουμε να σκοτώσουμε τα καρκινικά κύτταρα πριν από τα κανονικά κύτταρα. Είναι πολύ σημαντικό για την θεραπεία του καρκίνου να καταλάβουμε τον μηχανισμό διόρθωσης του DNA. Η προσπάθειά μας είναι να ξεδιαλύνουμε αυτό τον μηχανισμό”, είπε ο Τούρκος επιστήμονας.

Ανέφερε ότι έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σε σχέση με τον ημερήσιο ρυθμό, προσθέτοντας ότι ο ημερήσιος ρυθμός ελέγχει τη διόρθωση του DNA. Είπε ότι η διόρθωση του DNA αυξάνεται κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας βρίσκεται στο ελάχιστο του επίπεδο.

Στόχος τους είναι να διαπιστώσουν την ώρα που η διόρθωση του DNA βρίσκεται στο ελάχιστο του επίπεδο και να δώσουν φάρμακο για τα καρκινικά κύτταρα ώστε να τα εξολοθρεύσουν. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και ταυτόχρονα θα μειωθούν οι παρενέργειες του. Ο Τούρκος επιστήμονας είπε ότι οι εργασίες τους θα ξεκινούσαν πρώτα στο παχύ έντερο.

Όπως είπε οι έρευνές τους θα ωφελήσουν και την παρεμπόδιση της του καρκίνου του δέρματος και έτσι θα ξεκαθαρίσει ποιες ώρες επιδρά αρνητικά στο δέρμα ο ήλιος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Με βάση τις έρευνες που έκαναν σε ποντίκια ο κίνδυνος για καρκίνο από την έκθεση στον ήλιο κατά τις απογευματινές ώρες είναι μεγαλύτερος, ενώ για τους ανθρώπους συμβαίνει το αντίθετο.

Με βάση αυτό το συμπέρασμα για τους ανθρώπους η έκθεση στον ήλιο τις πρωινές ώρες είναι πιο επικίνδυνη. Δηλαδή είναι πιο επικίνδυνο οι άνθρωποι να εκτίθενται στον ήλιο τις πρωινές ώρες παρά το μεσημέρι και το απόγευμα. Ωστόσο είπε ότι για να το πουν αυτό με βεβαιότητα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

Ο Τούρκος επιστήμονας είπε ότι έχουν άδεια για έρευνες σε αυτό τον τομέα από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και σε πρώτο στάδιο συμμετέχουν εθελοντές και θα κάνουν μετρήσεις για την διόρθωση του DNA στο δέρμα των εθελοντών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy