
- Νέες καταγγελίες για το Νοσοκομείο Αθαλάσσας επιβεβαιώνουν τις «φωνές» όλο το προηγούμενο διάστημα. Μόνη λύση πλέον είναι η ανέγερση του νέου κτιρίου
- Έχουν φτιάξει στο νοσοκομείο ένα χώρο απαράδεκτα μικρό, σαν κοτέτσι, περιφραγμένο και βρόμικο και απλώς βγάζουν τους ανθρώπους εκεί για να είναι εντάξει το προσωπικό
- Μου έδωσαν ένα σεντόνι, χωρίς μαξιλάρι, ενώ δεν έπρεπε να βρίσκομαι εκεί. Είχα ακουστικές παραισθήσεις, πάθαινα κρίσεις πανικού και με άφησαν για ώρες ολόκληρες μόνη μου μέχρι να έρθει ο γιατρός
- Οι πληροφορίες μέσα από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν διαψεύδουν τη ΧΧ… αντιθέτως!
- Στην ερώτηση «κι αν το κατεδαφίσουμε πού θα βάλουμε τους ανθρώπους;» η απάντηση είναι απλή: «γιατί τώρα, πού τους έχετε;»
Του Κυριάκου Λοΐζου
Την Κυριακή 21 Μαΐου δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της υπερπληρότητας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και για το ζήτημα των εγκαταστάσεων γενικότερα, υπό τον τίτλο «Ο φτωχός συγγενής, η κοροϊδία και η μετάθεση των ευθυνών». Αφορμή στάθηκε η σοβαρή καταγγελία για τοποθέτηση ασθενών στους καναπέδες του νοσοκομείου εξαιτίας της έλλειψης κλινών, γεγονός που, όπως επιβεβαίωσαν οι συντεχνίες των νοσηλευτών ψυχικής υγείας, κάνει τη θεραπευτική πορεία των ασθενών πάρα πολύ δύσκολη και σε κάποιες περιπτώσεις την επιδεινώνει.
Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, μία σοβαρή καταγγελία ήρθε να προστεθεί στις αμέτρητες για το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι εκεί μέσα και που επιβεβαιώνει, δυστυχώς, όσα γράφουμε για έναν κατά γενική ομολογία απαράδεκτο χώρο.
«Καλησπέρα, ονομάζομαι ΧΧ και είδα το ρεπορτάζ για το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και θέλω να σας πω κάποια πράγματα. Είχα νοσηλευτεί για κάποιες βδομάδες στο νοσοκομείο μετά από σοβαρό περιστατικό με την υγεία μου, και έχω να σας πω ότι τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα απ’ όσα γράφονται…»
Η διαφορετική αντιμετώπιση των γυναικών
Αυτό το μήνυμα στάλθηκε στο κινητό τηλέφωνο από γυναίκα, πρώην τρόφιμη, και αμέσως επικοινωνήσαμε μαζί της για προφανείς λόγους. Η γυναίκα αυτή νοσηλεύτηκε πριν από έναν χρόνο περίπου μετά από οξύ ψυχωσικό επεισόδιο και η εμπειρία της ήταν κάτι περισσότερο από εφιαλτική.
«Βρέθηκα τόσο στη γυναικεία πτέρυγα όσο και στη μικτή. Στη γυναικεία πτέρυγα, οι γυναίκες δεν προαυλίζονται επαρκώς, σχεδόν καθόλου. Έχουν φτιάξει ένα χώρο απαράδεκτα μικρό, σαν κοτέτσι, περιφραγμένο και βρόμικο και απλώς βγάζουν τους ανθρώπους εκεί μόνο και μόνο για να είναι εντάξει το προσωπικό –υποτίθεται– διότι είναι, εκτός από ανήθικο, και παράνομο», τόνισε η ΧΧ.
Όπως ανέφερε, στη μικτή πτέρυγα ο κόσμος προαυλίζεται κανονικά, κάτι το οποίο είναι άδικο για τις γυναίκες που, δυστυχώς, έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.
«Μπήκα με ψυχωσικό επεισόδιο και με πέταξαν στην απομόνωση… κυριολεκτικά. Μου έδωσαν ένα σεντόνι, χωρίς μαξιλάρι, ενώ δεν έπρεπε να βρίσκομαι εκεί. Είχα ακουστικές παραισθήσεις, πάθαινα κρίσεις πανικού και με άφησαν για ώρες ολόκληρες μόνη μου μέχρι να έρθει ο γιατρός. Έμεινα εκεί μια ολόκληρη μέρα, μια εφιαλτική μέρα», υπογράμμισε η πρώην τρόφιμη του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, περιγράφοντας μια αληθινή τραγωδία στο ένα και μοναδικό δημόσιο Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας.
Η ΧΧ περιέγραψε ακόμα και τους κοινόχρηστους χώρους, όπως το καπνιστήριο που, όπως είπε, είναι ένας χώρος εξαιρετικά βρόμικος.
«Γενικά, το ζήτημα της υγιεινής στην Αθαλάσσα είναι απαράδεκτο, τραγικό. Προσωπικά, δεν μπορούσα ποτέ να φάω από το φαγητό του Ιδρύματος και υποχρεωνόμουν να τρώω delivery. Δυστυχώς το θέμα δεν τους απασχολεί», είπε η ΧΧ.
«Πρέπει να κατεδαφιστεί…»
Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε η πρώην τρόφιμη του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, οι εγκαταστάσεις τους είναι βασισμένες στον εγκλεισμό και όχι στη θεραπεία και την ομαλή επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Μία φράση απόλυτα εύστοχη, αφού οι αποδείξεις και οι μαρτυρίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απαγόρευση σχετικά με τα δωμάτια, υποδεικνύοντας πως τα δωμάτια μέχρι τις 8 το βράδυ είναι κλειδωμένα και δεν μπορείς να πας να ξεκουραστείς. Έτσι, σημείωσε, υποχρεώνεσαι να περπατάς στους διαδρόμους εξαιτίας της έλλειψης, ακόμα και καρεκλών. Η ΧΧ έβαλε στο κάδρο και μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι εκεί μέσα έχουν απαράδεκτη, κακοποιητική συμπεριφορά.
Κλείνοντας, η ΧΧ είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κατεδαφιστεί αυτό το πράγμα εκεί πέρα. Πολλοί άνθρωποι χειροτερεύουν αντί να έχουν μια ομαλή θεραπεία και νοσηλεία γενικότερα».
Πάντως, οι πληροφορίες μέσα από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν διαψεύδουν τη ΧΧ σε καμία περίπτωση… αντιθέτως!
Άτομο το οποίο βρίσκεται στο Ίδρυμα –όχι τρόφιμος/η– επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα είναι σε κακή κατάσταση και ότι πράγματι, ο χώρος προαυλισμού των γυναικών είναι τριτοκοσμικός, απαράδεκτος για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, τόνισε ότι όσο πηγαίνουν τα πράγματα θα χειροτερεύουν, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά πολύς κόσμος εκεί μέσα τα ξέρει, φωνάζει, αλλά δεν αλλάζει κάτι».
Καμιά ανάληψη ευθύνης
Υπενθυμίζεται ότι μετά από επικοινωνία με την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, δεν πήραμε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες των συντεχνιών των νοσηλευτών. Αντιθέτως, εισπράξαμε σύγχυση και ανακρίβειες, ενώ η Διεύθυνση του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας εδώ και πολύ καιρό κρύβεται. Όσο για την ανάληψη της παραμικρής ευθύνης ούτε για πλάκα, από κανέναν και καμία.
Κρίνεται απαραίτητο να ξαναπούμε ότι στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας καταπατούνται κατ’ επανάληψη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το χειρότερο δε, είναι πως ανάμεσα σε όλα αυτά η πορεία πολλών ασθενών δεν είναι η προσήκουσα και αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που χρήζει διερεύνησης.
Πάντοτε τα θύματα είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από ηγεσίες, διευθύνσεις, πολιτείες και φορείς που δεν ενδιαφέρονται για την ουσία, παρά μόνο για το φαίνεσθαι. Το Νοσοκομείο Αθαλάσσας δυστυχώς είναι η επιτομή, πράγμα εξαιρετικά στενάχωρο.
Ας βγουν επιτέλους υπεύθυνα οι αρμόδιοι και να αναλάβουν την ευθύνη, να κάνουν έστω μια κίνηση με μοναδικό γνώμονα την ψυχική υγεία εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας τούς έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση, αφού το επικαλούνται συνεχώς, πιστεύοντας ότι το κτιριακό μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αντίληψης και της αδιαφορίας για τους ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας. Πιστεύουν ότι τα νέα δωμάτια και οι καινούργιες τουαλέτες θα ενδιαφερθούν από μόνα τους για τις απάνθρωπες συνθήκες… όποτε και αν αυτά γίνουν.
Οι καταγγελίες, τέλος, συνεχίζουν να έρχονται επιβεβαιώνοντας πρώτα τους τρόφιμους και τις τρόφιμες, πρώην και νυν, ότι εκείνο το κτίριο που λέγεται Νοσοκομείο Αθαλάσσας πρέπει να κατεδαφιστεί… χθες. Και για να προλάβουμε τις Κασσάνδρες, στην ερώτηση «κι αν το κατεδαφίσουμε πού θα βάλουμε τους ανθρώπους;» η απάντηση είναι απλή: «γιατί τώρα, πού τους έχετε;»
Στο προηγούμενο ρεπορτάζ κλείσαμε με τη φράση «το Νοσοκομείο Αθαλάσσας ίσως να αποτελεί τη μεγαλύτερη ντροπή της κυπριακής κοινωνίας». Το μόνο που θα πρέπει να αλλάξει είναι η λέξη «ίσως».
