Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας: Πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα άτομα με ψυχικές διαταραχές στην Κύπρο

Στην Κύπρο τα άτομα με ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να βιώνουν την ανισότητα και να αντιμετωπίζονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δηλώνει το  Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , το οποίο σημειώνει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτήριο ψυχικά ασθενών, το Νοσηλευτήριο Αθαλάσσας, παραμένει τραγική.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αναφέρει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτήριο ψυχικά ασθενών, το Νοσηλευτήριο Αθαλάσσας, παραμένει τραγική, με την πληρότητα να ξεπερνά το 140% και την Κύπρο να φαίνεται να κατέχει την προτελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, όσον αφορά στην αναλογία των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών για παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας ανά 100.000 κατοίκους (Eurostat, 2019).

Καλεί όλους τους αρμόδιους, όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων, που αφορούν στα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Επίσης, απαιτούν προστασία και σεβασμό στους ψυχικά πάσχοντες, με το αναφαίρετο δικαίωμα για ισότιμη ποιοτική φροντίδα υγείας.

Σημειώνεται ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο», με τους Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας να αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία Covid-19 έχει ενισχύσει τις ανισότητες σε αρκετούς κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του WFMH, εκτιμάται ότι ποσοστό 75% έως 95% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.