Νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Λάρνακας θετική στον κορωνοϊό

Σε συναγερμό τέθηκε το νοσοκομείο Λάρνακας,  αφου διαπιστώθηκε ότι νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική στον Κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dialogos.com.cy, η νοσηλεύτρια είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η γυναίκα τέθηκε σε αυτοπεριορισμό ενώ άρχισε η ιχνηλάτηση των δικών της επαφών.

Το Τμήμα έκλεισε σήμερα και διεξάγεται απολύμανση ενώ θα παραμείνει κλειστό για επτά μέρες. Η νοσηλεύτρια θα παραμείνει υπό περιορισμό για 14 μέρες.

Δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Ενδοσκοπικό Τμήμα διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και οι υπόλοιποι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού που είχαν ασθενείς για το συγκεκριμένο στο Τμήμα αναβλήθηκαν και αναμένεται ο επαναπρογραμματισμός τους εντός των ημερών.

Εν τω μεταξύ άρχισε η διαδικασία ιχνηλάτησης των στενών επαφών της νοσηλεύτριας και για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν άλλα άτομα, συνάδελφοι ή από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον, τα οποία ενδεχομένως να νοσήσουν.

Κρούσμα σε σχολείο της πόλης

Το πρωί το Υπ. Υγείας ανακοίνωσε άλλα δύο κρούσματα εκ των οποίων το ένα αφορά μαθήτρια ειδικού σχολείου της πόλης της Λάρνακας.

Το ένα άτομο αφορά ποδοσφαιριστή του Σωματείου Εθνικός Άχνας, ο οποίος υποβλήθηκε σε εργαστηριακή εξέταση λόγω συμπτωμάτων. Επισημαίνεται ότι έχουν τροχιοδρομηθεί όλες οι δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα.

Το άλλο άτομο αφορά μαθήτρια που φοιτά σε Ειδικό Σχολείο στην Επαρχία Λάρνακας, η οποία υποβλήθηκε σε εργαστηριακή εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου. Τόσο η οικογένεια όσο και η διεύθυνση της σχολικής μονάδας έχουν ενημερωθεί και ήδη δρομολογήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για απομόνωση των στενών επαφών, ενώ έχει ήδη γίνει ενημέρωση των υπόλοιπων μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου. Παράλληλα, έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση και το σχολείο παραμένει κλειστό ώστε να γίνει απολύμανση των χώρων.

Κωστρίκης: Προς επιπρόσθετα μέτρα για τη Λάρνακα

Θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για τη Λάρνακα, όπου είναι το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Απέκλεισε όμως, το ενδεχόμενο του lockdown, σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι περισσότερα τοπικά, όπως αυτά που λήφθηκαν και στην περίπτωση της Λεμεσού τον Αύγουστο.

Αναφερόμενος στα όσα μεταδόθηκαν για κρούσμα μεταξύ των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ότι η πρώτη διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και ήταν θετική φαίνεται να είναι λανθασμένη και η φοιτήτρια είναι υγιής.

Ανησυχητική η κατάσταση για Λάρνακα, θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα

Ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι είναι ανησυχητικές οι αλυσίδες κρουσμάτων στην Λάρνακα. «Ανησυχεί όλα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των πραγμάτων και όλη η Επιστημονική Ομάδα μαζί με τον Υπουργό, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μέτρα για τη Λάρνακα όταν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο που μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα μέτρα, τα οποία υπολογίζεται να παρθούν, θα είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόσαμε στη Λεμεσό, όταν παρουσιάστηκε παρόμοιο φαινόμενο έξαρσης τον Αύγουστο.

«Συγκεκριμένα, δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, αλλά θα έχουν να κάνουν με τη μείωση αριθμού συναθροίσεων ατόμων, πιθανότητα μείωσης αριθμού ατόμων που βρίσκονται σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους εστιατορίων και τέτοια θέματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το επίκεντρο της έξαρσης του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή, είναι η Λάρνακα. «Συνολικά έχουμε 57 άτομα σε όλες τις συστάδες. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες συστάδες. Η πιο μεγάλη είναι αυτή της Μητρόπολης Κιτίου που είναι κι ο ίδιος ο Μητροπολίτης θετικός, είναι η συστάδα του εστιατορίου στις Φοινικούδες, είναι η συστάδα του παραλιακού ξενοδοχείου και είναι και η συστάδα της ποδοσφαιρικής ομάδας με την οποία δημιουργήθηκε νέα συστάδα άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας τώρα. Μεγαλώνουν οι υφιστάμενες και αυξάνεται και ο αριθμός των συστάδων στην επαρχία Λάρνακας με επίκεντρο τη Λάρνακα», είπε.

Σε ερώτηση αν θα επιβληθεί lockdown, απάντησε αρνητικά. «Το lockdown είναι απομακρυσμένο, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Χρειάζονται μέτρα τοπικά με επίκεντρο τον αριθμό συναθροίσεων. Φαίνεται ότι στη Λάρνακα υπάρχει κάποια χαλάρωση των μέτρων σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον γι αυτό υπάρχει αύξηση του αριθμού των συστάδων», σημείωσε.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News