Νοσοκομείο Αναφοράς: 25 ετών ο νεαρότερος ασθενής με κορωνοϊό

Έκκληση στο κοινό να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία πoυ του δίνεται για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ούτως ώστε να επιστρέψει σύντομα στην καθημερινότητα του, απηύθυνε εκ νέου η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «σήμερα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς 41 ασθενείς, έξι εκ των οποίων βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο μέσος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών είναι τα 55 έτη, με τον μικρότερο να είναι 25 ετών και τη γηραιότερη 85 χρονών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «από τους νοσηλευόμενους μόνο οι δύο έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Όσον αφορά τα άτομα που φιλοξενούνται στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, ανέρχονται στα 107, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίηση τους».

Κληθείσα να εξηγήσει την αύξηση της θετικότητας στο 2,10% των κρουσμάτων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, είπε πως «αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στην τουριστική περίοδο και τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι τουρίστες συσσωρεύονται σε χώρους εστίασης και νυχτερινά κέντρα. Ταυτόχρονα το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού έχει αυξημένη μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο εύκολο να επεκταθεί ο ιός και σε νεαρότερες ηλικίες».

Πρόσθεσε πως «ο κόσμος ένοιωθε καταπιεσμένος λόγω και του lockdown που υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό, αναζητούσε και χρειαζόταν ανάπαυση και διακοπές για να ανακάμψει η ψυχολογία του. Όλοι πρέπει να απολαύσουν τις διακοπές τους, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια, προς τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και υγιεινής και όσο είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνωστισμός σε χώρους όπου υπάρχει πλήθος κόσμου».

Η κ. Χατζηγιάννη απηύθυνε έκκληση προς όλο τον κόσμο «να εισακούει και να τηρεί τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, δηλαδή μάσκα, αντισηπτικό και αποστάσεις».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 είπε πως «το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και με ταχείς ρυθμούς. Ο κόσμος άρχισε να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του Κράτους για εμβολιασμό, κλείνοντας τα ραντεβού του και προσερχόμενος στην ώρα του για να λάβει το εμβόλιο που θα του επιστρέψει να επιστρέψει στην κανονικότητα και την καθημερινότητα του».

Σημείωσε ακόμα πως «όσοι έχουν το προνόμιο του εμβολιασμού πρέπει να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν, ούτως ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μόνο έτσι ο λαός θα αποκτήσει σύντομα την ελεύθερη διακίνηση που στερήθηκε από τον καιρό της έναρξης της πανδημίας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.