Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Ο φτωχός συγγενής, η κοροϊδία και η μετάθεση των ευθυνών

Ανακρίβειες από την Υπουργό Υγείας περί μεμονωμένου περιστατικού για την τοποθέτηση ασθενών στους καναπέδες του νοσοκομείου ή απουσία ενημέρωσης;

«Υπάρχουν άνθρωποι που τελείωσαν τη θεραπεία τους, αλλά εξαιτίας της μη εξεύρεσης στέγης έξω στην κοινότητα παραμένουν στην Αθαλάσσα»

Του Κυριάκου Λοΐζου

Στις 10 Μαΐου η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) εξέδωσε ανακοίνωση-κόλαφο ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας για την υπερπληρότητα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, καταγγέλλοντας μάλιστα τις απάνθρωπες συνθήκες στο ίδρυμα. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ασθενείς κοιμούνται στον καναπέ του Νοσοκομείου Αθαλάσσας εξαιτίας της υπερπληρότητας και της έλλειψης κλινών.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΝΟ καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «τέτοιου είδους περιστατικά καταπατούν κάθε μορφή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασθενών, μειώνουν την ποιότητα νοσηλείας και αυξάνουν τους κινδύνους υποτροπής των ασθενών».

Η πικρή αλήθεια είναι πως το ζήτημα δεν είναι καινούριο, ενώ δυστυχώς δείχνει και την αντίληψη της Πολιτείας, αλλά και των αρμοδίων για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για την ψυχική υγεία γενικότερα.

Θεόδωρος Πετέλης: Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε συνέχεια την υπερπληρότητα, αλλά να την αντιμετωπίσουμε

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρο Πετέλη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «το γεγονός ότι η υπερπληρότητα στην Αθαλάσσα απέκτησε διαχρονικό χαρακτήρα είναι κάτι που πραγματικά μας τρομάζει», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι όλοι αναμένουν την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

«Οτιδήποτε χρειάζεται αυτή τη στιγμή, τόσο το ίδιο το Νοσοκομείο, όσο και οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι, έχει μπει στον αυτόματο, ενώ ο ΟΚΥπΥ, το Υπουργείο Υγείας και το κράτος αδιαφορούν για όλα όσα συμβαίνουν εκεί. Και είναι πολύ άσχημα», τόνισε ο κ. Πετέλης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δικαιολογία της υπερπληρότητας -ότι δηλαδή για καθετί που συμβαίνει επικαλούνται την υπερπληρότητα- ανέφερε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορούμε να το επικαλούμαστε συνέχεια, αλλά να το αντιμετωπίσουμε. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι με ζητήματα ψυχικής υγείας που κοιμούνται στους καναπέδες, επειδή δεν υπάρχουν κλίνες. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που θα έρθει στο νοσοκομείο και πρέπει να του δώσουμε μια ενδεδειγμένη θεραπεία… να τον βάλουμε να κοιμηθεί στον καναπέ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας.

Επιπλέον, σχολίασε ότι με την πανδημία του κορονοϊού τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα, αφού για παράδειγμα σε ένα δίκλινο δωμάτιο έβαζαν 4 κρεβάτια και σε ένα τρίκλινο 6. Όπως σημείωσε, πέρα από την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, ένας ασθενής πρέπει να βρίσκεται σε ένα υγιές περιβάλλον, κάτι που είναι μέρος της θεραπείας, αδιαμφισβήτητα.

«Όταν βάλουμε έναν ασθενή να κοιμηθεί στον καναπέ, σκεφτείτε πώς αντιλαμβάνεται τη θέση στην οποία τον έχουμε κατατάξει ως άνθρωπο σε αυτή τη μικροκοινωνία και χάνεται αυτόματα η αξιοπρέπειά του. Αυτό είναι τραγικό, το λιγότερο», είπε ο κ. Πετέλης.

Ερωτηθείς αν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες, ο εκπρόσωπος της συντεχνίας είπε πως ήδη έχουν κάνει αρκετά, έχουν βγει έξω με πλακάτ, έχουν κάνει στάση εργασίας, έχουν διαμαρτυρηθεί με κάθε δυνατό τρόπο και έχουν απαιτήσει τα αυτονόητα. «Έχουμε πάρει το ζήτημα ακόμα κι έξω από τη Βουλή, έχουμε κάνει μέχρι και εξάωρη στάση εργασίας. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν το πρόβλημα είναι ο ΟΚΥπΥ, η Υπουργός Υγείας και το κράτος, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μία ποιοτική φροντίδα και όχι να βρίσκονται σε συνθήκες αντίθετες από αυτές που χρειάζονται για να προοδεύσει η ψυχική τους υγεία», κατέληξε ο Θεόδωρος Πετέλης.

Πόπη Κανάρη: «Δεν είναι δικό μου θέμα, εγώ έχω εποπτικό ρόλο…»

Από πλευράς της η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, κληθείσα να σχολιάσει τόσο το περιστατικό με τους καναπέδες, όσο και τα υπόλοιπα ζητήματα, επικαλέστηκε την υπερπληρότητα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, αλλά και τις υπόλοιπες συντεχνίες που φωνάζουν για τις συνθήκες.

Η κα Κανάρη ανέφερε ότι έχει εγκριθεί ένα κονδύλι για την επέκταση του νοσοκομείου, η πρώτη φάση της οποίας, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του επόμενου έτους. Πάντως, η υπουργός ανέφερε ότι το περιστατικό με τον ασθενή που κοιμήθηκε στον καναπέ είναι μεμονωμένο, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού επίσημα οι νοσηλευτές καταγγέλλουν εδώ και πολύ καιρό το φαινόμενο.

Επιπλέον, η Πόπη Κανάρη είπε ότι όλα αυτά είναι καθαρά θέματα του ΟΚΥπΥ. «Το να ζητούμε από μία υπουργό η οποία ουσιαστικά σπρώχνει τον ΟΚΥπΥ για να ρυθμίσουν τα θέματα… αντιλαμβάνεστε», σημείωσε, κάνοντας στην ουσία το ζήτημα ακόμα πιο περίπλοκο, αφού πλέον τίθεται ζήτημα μετάθεσης των ευθυνών… από τους υπεύθυνους σε άλλους υπεύθυνους.

«Δεν είναι δικό μου θέμα, εγώ έχω εποπτικό ρόλο. Τον διοικητικό και ουσιαστικό ρόλο τον έχει ΟΚΥπΥ». Στην επισήμανση ότι η ίδια είναι η πολιτική προϊστάμενη, απάντησε πως «εγώ είμαι, αλλά έχω βρει αυτή την κατάσταση και προσπαθώ να λύσω μέσα σε δύο μήνες όλα αυτά τα ζητήματα», ενώ γίνεται σαφές μέσα από τα λεγόμενά της ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη μεγάλη εικόνα.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Ανδρέου, τόνισε ότι έχουν θέσει διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και της στελέχωσης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. «Μερικές φορές οι ανάγκες καλύπτονται με προσωπικό το οποίο έρχεται υπερωριακά, κάτι που δεν μπορεί να γίνεται για πολύ ακόμα». Σε ό,τι αφορά το θέμα της υπερπληρότητας, είπε πως «υπάρχουν άνθρωποι που τελείωσαν τη θεραπεία τους, αλλά εξαιτίας της μη εξεύρεσης στέγης έξω στην κοινότητα παραμένουν στην Αθαλάσσα».

 

Μπαλάκι οι ασθενείς…
Το σοβαρότατο ζήτημα της μη εξεύρεσης στέγης έξω στην κοινότητα με αποτέλεσμα να παραμένουν στην Αθαλάσσα άνθρωποι που έχουν τελειώσει τη θεραπεία τους, είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, το οποίο πρέπει να προβληματίσει και να δοθεί άμεσα μία λύση στη βάση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές, ανέφερε ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Ανδρέου, επισημαίνοντας παράλληλα πως το πρόβλημα υφίσταται από το 2021. «Έχουν τροχιοδρομηθεί πολλά, αλλά ακόμα περιμένουμε αυτά και άλλα τόσα», είπε ο κ. Ανδρέου, ενώ σημείωσε ότι στις συναντήσεις με τον ΟΚΥπΥ και με το Υπουργείο Υγείας δόθηκαν διάφορες διαβεβαιώσεις. Το κράτος, ωστόσο, πρέπει να δείξει σοβαρότητα και να σεβαστεί, τουλάχιστον, τους ανθρώπους που υποφέρουν με υπαιτιότητα των υπεύθυνων και κατ’ επέκταση του κράτους και της κυβέρνησης.

Κάτι πολύ περισσότερο από ευθύνες, κονδύλια και εγκαταστάσεις

Επιτρέψτε μας να τοποθετηθούμε ανάλογα πάνω στο ζήτημα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και γενικότερα στο θέμα της ψυχικής υγείας στην Κύπρο: Είναι κάτι πολύ πιο πέρα από τις προσλήψεις και τα κτιριακά (δεν τα υποτιμούμε), κάτι πολύ περισσότερο από τις κλίνες και τα δωμάτια. Πηγαίνοντας σε ένα ίδρυμα ψυχικής υγείας αντικρίζει κανείς όλα αυτά που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ, δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης για τη διαπίστωση ότι η αντίληψη του κράτους, της κυβέρνησης, του υπουργείου και των κάθε λογής υπεύθυνων για τους ανθρώπους αυτούς και τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι τριτοκοσμική, ενώ επιπλέον προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο τους ίδιους τους ασθενείς πρώτα και κύρια, μετά τις οικογένειές τους και τέλος το μέρος αυτό της κοινωνίας που θέλει να βλέπει τα πράγματα να προοδεύουν. Είναι αδύνατο να σκεφτούμε ότι έχουν μία σωστή και προοδευτική αντίληψη για το ζήτημα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια δεν βρίσκουν… λύσεις. Για άλλα ζητήματα βρίσκονται λύσεις εν μία νυκτί, αλλά για ομάδες ανθρώπων που υποφέρουν αρκούνται σε κλισέ διακηρύξεις του τύπου «βλέπουμε με σοβαρότητα το θέμα και δουλεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση». Δουλεύετε σε πολύ λάθος κατεύθυνση, ενώ δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις -καλή ώρα- δεν δουλεύετε καθόλου. Το Νοσοκομείο Αθαλάσσας αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ντροπή της κυπριακής κοινωνίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy