Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς: Προβλήματα υπάρχουν, αλλά…

Αμα σκέφτεται κάποιος το νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς υπολογίζει πως πρόκειται για ένα υποβαθμισμένο νοσηλευτήριο το οποίο προσφέρει πενιχρές υπηρεσίες σε γεροντάκια τής γύρω περιοχής. Η εικόνα αυτή ωστόσο -που ενδεχομένως να έχουμε πολλοί στο μυαλό μας- πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Μια μικρογραφία ενός μεγάλου νοσοκομείου είναι το νοσηλευτήριο της Πόλης. Με πρώτες βοήθειες, θαλάμους εσωτερικών ασθενών, χημείο, ακτινολογικό τμήμα, ιατρεία. Γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. 

Ναι, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με το προσωπικό να είναι λιγοστό και τμήματα όπως το ακτινολογικό και το χημείο να αναγκάζονται να βάζουν λουκέτο τα Σαββατοκύριακα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού. Η μικρή ομάδα όμως των λειτουργών υγείας καταβάλλει το άπαν των δυνάμεών της για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, ντόπιους και ξένους.

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014. Λίγο πριν το μεσημέρι. Λογικά θα ανέμενε κανείς ουρές από ασθενείς έξω από τα ιατρεία, στις εγγραφές. Η κατάσταση όμως δεν είναι καθόλου η ίδια με αυτήν που βλέπουμε να συμβαίνει στα νοσοκομεία των πόλεων.

Καμιά δεκαριά ασθενείς αναμένουν υπομονετικά τη σειρά τους στις εγγραφές, ενώ στο χώρο αναμονής έξω από τα ιατρεία δυο-τρία επίσης άτομα περιμένουν για να εξεταστούν. Είναι η μέρα που στο νοσοκομείο βρίσκονται ιατροί με ειδικότητα (ορθοπεδικός, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος) και η κίνηση είναι κάπως αυξημένη. Παρ’ όλα αυτά δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα νοσοκομεία όπου τα πάντα είναι απρόσωπα και οι ασθενείς… ένας αριθμός δελτίου ταυτότητας.

Στην πόλη οι γιατροί γνωρίζουν, αν όχι όλους, τους πλείστους ασθενείς. Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να ανοίξουν το φάκελο του ασθενή αφού ξέρουν τα πάντα.

Από το ιστορικό του μέχρι τη φαρμακευτική αγωγή που του έχουν συνταγογραφήσει την τελευταία φορά… Αυτή η αμεσότητα, η οικειότητα κάνει τους ασθενείς να νιώθουν ασφάλεια. Πηγαίνουν στο γιατρό-φίλο, ζητούν τη γνώμη και την άποψη του νοσηλευτή-νοσηλεύτριας που επίσης γνωρίζουν και τους γνωρίζει. Ολους τους ξέρουν… Τον οδηγό ασθενοφόρου, τη χημικό, την ακτινογράφο, την καθαρίστρια, τον άνθρωπο που τους φτιάχνει τον μερακλίδικο καφέ και το ζεστό σάντουιτς μετά την εξέταση… «Ηρθα να πιω τον καφέ μου, κόρη μου, μου λέει ένας ηλικιωμένος, γέννημα θρέμμα της Πόλης».

Τον ερωτώ αν έχει εξεταστεί και απαντά αρνητικά. «Θα πάω να πάρω τα φάρμακά μου, ήρθα πρώτα να δω τον φίλο μου (αναφέρεται στον καφετζή)…», λέει. Στις εγγραφές η ουρά μεγαλώνει… Ντόπιοι και ξένοι κρατώντας το βιβλιάριό τους στο χέρι περιμένουν. Κουβεντιάζουν μεταξύ τους, γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Η ώρα περνά και η «ουρά» διαλύεται. Τα ίδια πρόσωπα μεταφέρονται έξω από τα ιατρεία περιμένοντας…

«Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι ήσυχα εδώ… Λειτουργούμε σαν μια μεγάλη οικογένεια, το προσωπικό είναι δεμένο μεταξύ του και προσπαθούμε για το καλύτερο των ασθενών», αναφέρει η εκτελούσα χρέη διευθύντριας του νοσοκομείου Μαρία Παπαγεωργίου.

Προβλήματα υπάρχουν, παραδέχεται, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτά δεν στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να παρέχουμε ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς». «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ακόμη έναν ιατρό και έναν οδηγό ασθενοφόρου», λέει για να προσθέσει ότι έχει τεθεί πολλάκις στο Υπουργείο Υγείας η ανάγκη για δεύτερο ακτινογράφο και δεύτερο χημικό ώστε το ακτινολογικό τμήμα και το χημείο να λειτουργούν και τα Σαββατοκύριακα.

«Οταν έρθει ένα περιστατικό το Σάββατο ή την Κυριακή και χρειάζεται αναλύσεις πώς λειτουργείτε;» ρωτώ για να πάρω την απάντηση ότι «είτε παραπέμπεται στο νοσοκομείο της Πάφου είτε μεταφέρουν το αίμα οι συγγενείς του στο νοσοκομείο. Δεν είναι μακρινή η απόσταση, ωστόσο δημιουργεί κάποια προβλήματα να μην εργάζεται το χημείο τα Σαββατοκύριακα. Κάποιοι ασθενείς αντιδρούν και βεβαίως είναι δικαιολογημένοι», σημειώνει.

Στα προβλήματα η δρ Παπαγεωργίου εντάσσει και το χώρο στάθμευσης ο οποίος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ όπως αναφέρει υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη ατόμου για τις αιμοληψίες και ενός αποθηκάριου. Οι ανάγκες έχουν τεθεί στον δρ Φίλιππο Πατσαλή, κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο στο νοσοκομείο. «Μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα εξετάσει τα αιτήματά μας», αναφέρει η εκτελούσα χρέη διευθύντριας.

Το νοσοκομείο

Η ξενάγηση στο νοσοκομείο κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Τρία ιατρεία Γενικής Ιατρικής, Ιατρείο Παιδιατρικής, Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας ασθενών με τέσσερις κλίνες, όπου η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι μία ημέρα. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πλήρως εξοπλισμένο, ως επίσης Υπηρεσία Ασθενοφόρων με τέσσερα ασθενοφόρα, το ένα ειδικά εξοπλισμένο σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών. Από τον Ιούνιο του 2010 έχουν λειτουργήσει οι θάλαμοι εσωτερικών ασθενών με την πρόσληψη δύο παθολόγων και ενός καρδιολόγου.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου δεν επιτελεί έργο μόνο στο νοσοκομείο. Στην περιοχή ευθύνης του νοσοκομείου βρίσκονται επίσης τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία: Κάθηκας, Αρόδες, Κρήτου Τέρρα, Δρούσεια, Ινεια, Νέο Χωρίο, Γιόλου, Λυσός, Περιστερώνα, Στενή, Αργάκα, Αγία Μαρίνα, Πωμός, Παχύαμμος τα οποία επισκέπτεται κλιμάκιο του νοσοκομείου ανά δεκαπενθήμερο, αποτελούμενο από ιατρό, φαρμακοποιό και γραφέα.

Μνεία κάνει η δρ Παπαγεωργίου και στο Τμήμα Μητρότητας και Παιδιού το οποίο λειτουργεί στο νοσοκομείο και που, όπως λέει, δίνει τη δυνατότητα παροχής υψηλής φροντίδας στις νέες μητέρες και τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στην πρόληψη με διαλέξεις και μαθήματα στα σχολεία της περιφέρειας Πόλεως.

Η δε Υγειονομική Υπηρεσία με επιθεωρητές και εργατικό προσωπικό συμβάλλει στην πρόληψη και στη διατήρηση υγιεινών συνθηκών στα τουριστικά καταλύματα και στους άλλους χώρους διεξάγοντας συχνά υγειονομικούς ελέγχους. Στο νοσοκομείο λειτουργεί επίσης πλήρως εξοπλισμένη οδοντιατρική μονάδα.

Επιπλέον υπάρχει τεχνικός και υποστηρικτικός εξοπλισμός για αγωγή υγείας σχετικά με την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς και περιφέρειας, ενώ η παιδίατρος του νοσοκομείου επισκέπτεται μαζί με επισκέπτριες υγείας τα σχολεία. Το δε φαρμακείο στη νέα οικοδομή, σημειώνει η δρ Παπαγεωργίου, δίνει τη δυνατότητα για γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Χαμός σε περιόδους εορτών και το καλοκαίρι

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης φαντάζει τεράστιο κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ιδιαίτερα όμως το καλοκαίρι όταν αυξάνεται ο τουρισμός στην περιοχή. «Τρέχαμε από τα σπίτια μας το καλοκαίρι να βοηθήσουμε την κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά ο α’ νοσηλευτικός λειτουργός του νοσοκομείου.

Πολλές φορές, συμπληρώνει, χρειάζεται να ανακαλέσουμε τις άδειες ή τα ρεπό μας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσει να βγει η δουλειά. «Δεν σας στέλνουν επιπρόσθετο προσωπικό το καλοκαίρι;» ρωτώ για να πάρω αρνητική απάντηση. «Παλαιότερα ερχόταν ιατρός, τώρα όμως όχι… Αυτοί είμαστε και πρέπει να ανταποκριθούμε στον τεράστιο φόρτο εργασίας».

Ερωτηθείς ποια είναι τα περιστατικά που συναντούν τους καλοκαιρινούς μήνες απαντά: «Από εγκαύματα, λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, μέχρι τσιμπήματα εντόμων, ακόμη και ερπετών…».

Επίσης, στο νοσοκομείο έρχονται άτομα με πονοκέφαλο, ζαλάδες συνεπεία και πάλι της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, με ιώσεις όπως η γαστρεντερίτιδα, καθώς και με άλλες παθολογικές αιτίες.

Το έργο του νοσοκομείου σε αριθμούς

Αν και το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς είναι ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο, εντούτοις καταγράφει αυξημένη επισκεψιμότητα ασθενών. Οπως μάλιστα αναφέρει η εκτελούσα χρέη διευθύντριας «μέχρι και από την Πάφο έρχονται ασθενείς καθότι γνωρίζουν ότι σ’ αυτό το νοσοκομείο θα εξυπηρετηθούν σύντομα». Συγκεκριμένα, κατά το 2013 έγιναν τα πιο κάτω:

•168.036 εργαστηριακές αναλύσεις
•4.255 αλλαγές πληγών, καρδιογραφήματα και ενέσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
•1.140 εξετάσεις κατά τις περιοδείες στα κοινοτικά ιατρεία της γύρω περιοχής
•9.491 εξετάσεις στο ΤΑΕΠ
•Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων ανταποκρίθηκε σε 691 κλήσεις ή προγραμματισμένες μεταφορές
•34.297 εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy