Νότια Κορέα: Χαμηλό ρεκόρ γάμων καθώς το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται

Ο αριθμός των Νοτιοκορεατών που παντρεύτηκαν πέρυσι έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ, έδειξαν στοιχεία την Πέμπτη, επιδεινώνοντας την άσχημη δημογραφική κατάσταση της χώρας με το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.

Περίπου 192.000 ζευγάρια παντρεύτηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κορέας την Πέμπτη, σημειώνοντας μείωση περισσότερο από 40% σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα το 2012, όταν είχαν παντρευτεί 327.000 ζευγάρια. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός γάμων σε ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1970.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών που παντρεύτηκαν για πρώτη φορά ήταν τα 33,7 χρόνια, υψηλό ρεκόρ σύμφωνα τα στοιχεία, ενώ η ηλικία των νυφών έφτασε επίσης στο υψηλό ρεκόρ των 31,3 ετών για γάμο. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν αύξηση 1,6 ετών για τους άνδρες και 1,9 για τις γυναίκες για τον πρώτο γάμο από μια δεκαετία νωρίτερα.

Σχεδόν το 80% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν πέρυσι το έκαναν για πρώτη φορά.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα νέα δεδομένα έρχονται καθώς η Νότια Κορέα παλεύει με μια χρόνια μείωση του ποσοστού γεννήσεων της, με τον χαμηλότερο αριθμό μωρών που γεννήθηκαν ποτέ – 249.000 – που γεννήθηκαν πέρυσι, σπάζοντας ένα προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ το 2021.

Η Νότια Κορέα είχε προ πολλού περάσει το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης, μετά το οποίο ο πληθυσμός αρχίζει να συρρικνώνεται με ένα ιστορικό χαμηλό 0,78 γεννήσεων ανά γυναίκα πέρυσι.

Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περίπου 280 τρισεκατομμύρια γουόν (213 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2006 σε μια προσπάθεια να τονώσει τα ποσοστά γεννήσεων, αλλά ο πληθυσμός προβλέπεται να μειωθεί από περίπου 52 εκατομμύρια σε 39 εκατομμύρια μέχρι το 2067, όταν η διάμεση ηλικία του πληθυσμού θα είναι 62 ετών.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλές αιτίες για το δίδυμο φαινόμενο των χαμηλών ποσοστών γάμου και γεννήσεων, από το υψηλό κόστος ανατροφής των παιδιών και τις τιμές των ακινήτων έως μια διαβόητη ανταγωνιστική κοινωνία που καθιστά δύσκολη την εξασφάλιση καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Η διπλή επιβάρυνση για τις εργαζόμενες μητέρες να φέρουν εις πέρας το μεγαλύτερο βάρος των δουλειών του σπιτιού και της φροντίδας των παιδιών, διατηρώντας παράλληλα τη σταδιοδρομία τους, είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας, λένε οι ειδικοί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy