Νουρής: Ετοιμάζει επιστολή προς Κομισιόν για μεταναστευτικό – Ζητά οικονομική στήριξη

Επείγουσα επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, συνοδευόμενη από «αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη μαζική ροή μεταναστών στην Κύπρο, μέσω της Τουρκίας και των κατεχομένων», προκειμένου να ενημερωθεί η ΕΕ για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την πρόθεσή του αυτή ενημέρωσε σήμερα ο Ν. Νουρής τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και την αντιπροσωπεία του κόμματος, που πραγματοποίησε σήμερα προγραμματισμένη επίσκεψη στο γραφείο του, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού.

Όπως εξήγησε, η επιστολή θα συνοδεύεται από «αποδεικτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει μέσω Κωνσταντινούπολης στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμβου, αφού έλαβαν από τις κατοχικές αρχές βίζα διαμονής 60 ημερών, και πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής».

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι «το πρόβλημα είναι μετρήσιμο και είναι εξόχως ανησυχητικό», αφού 4.793 άτομα έχουν αιτηθεί άσυλο τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ για το 2021 το σύνολο ήταν 13.500.

Είπε, ακόμα ότι σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής «Πουρνάρα» βρίσκονται 2.957 άτομα, όλα προερχόμενοι από την Τουρκία και πέραν του 95% αφρικανικής καταγωγής και, παρά το γεγονός ότι μεταφέρονται κατά εκατοντάδες τα άτομα στην περιοχή Λίμνες, το πρόβλημα δεν εξαλείφεται.

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ανάληψη δράσεων στην πράσινη γραμμή για να περιοριστούν οι ροές», υποστήριξε ο Υπ. Εσωτερικών και είπε ότι οι αρχές εστιάζουν και στην προσπάθεια για επιστροφές, που ανέρχονται σήμερα στις 685, αριθμός δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τις αφίξεις, όπως επεσήμανε.

Αιτήματα στήριξης από την ΕΕ για έργα στο «Πουρνάρα» και στις Λίμνες

Ανέφερε ότι τη στήριξη της ΕΕ θα ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στο Κέντρο Υποδοχής «Πουρνάρα», που υπολογίζεται ότι θα έχουν κόστος 20 εκατομμυρίων, καθώς επίσης και για τα έργα στην περιοχή Λίμνες, που ανέρχονται στα 60 εκατομμύρια.

Ενημέρωσε, ακόμα, ότι έχει προκηρυχθεί μία τετραετής σύμβαση για τη σίτιση των ατόμων που φιλοξενούνται στο «Πουρνάρα», συνολικού κόστος 34 εκατομμυρίων, από τα οποία η ΕΕ θα καλύψει τα 4 εκατομμύρια και η Κυπριακή Δημοκρατία τα 30.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να καλύψει το κόστος για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Κέντρο Υποδοχής, γι` αυτό και αυτή την εβδομάδα θα υποβάλουμε πρόταση αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόσθετη χρηματοδότηση», είπε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσέγγιση και την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η Κυβέρνηση, όσον αφορά τα αιτήματά προς την Κομισιόν, ο Υπουργός υποστήριξε ότι «περισσεύει η επιχειρηματολογία, λόγω των τεράστιων ροών μεταναστών», ενώ σημείωσε ότι την ανάγκη για τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου στις Λίμνες, που θα βοηθά στις επιστροφές άτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, την έχει αναγνωρίσει ήδη η Κομισιόν.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να εντατικοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα το μήνυμα ότι η Κύπρος καταγράφει ανεπιθύμητη πρωτιά σε θέματα ρυθμού αιτητών ασύλου», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διπλά επιδόματα σε αιτητές ασύλου, ο κ. Νουρής είπε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση από τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται την επιδοματική πολιτική, εξήγησε όμως ότι το Υπ. Εσωτερικών, από την 1/11/2021, εφόσον απορρίπτεται η αίτηση ασύλου ατόμου που φιλοξενείται στο «Πουρνάρα», καθορίζεται ως τόπος διαμονής του το κέντρο στην Λίμνες και ενημερώνεται το αρμόδιο Υφυπουργείο, ώστε να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση της Δημοκρατίας, με παραχώρηση άλλων επιδομάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.