Νουρής για δεκαώροφο δίπλα από διατηρητέο: Γνωρίζω τον επιχειρηματία όπως…πολλούς πολίτες

Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα αλλά και την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση του απαντά πως  η Διυπουργική Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών, κατόπιν της παράθεσης όλων των γεγονότων για τη συγκεκριμένη αίτηση, αποδέχθηκε ομόφωνα την ιεραρχική προσφυγή του αιτητή, κρίνοντας ότι λανθασμένα ο Δήμος Λευκωσίας δεν χορήγησε την αιτούμενη άδεια. «Και αυτό γιατί είναι ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας που στην προσπάθειά του να αυξήσει την πληθυσμιακή πυκνότητα με οικιστικές μονάδες στο υποβαθμισμένο Αστικό Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας προάγοντας την αειφορία, εκπόνησε το 2016 Σχέδιο Περιοχής, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα και με το οποίο πριμοδότησε με αυξημένο συντελεστή δόμησης από 100% σε 200% και από 3 ορόφους σε 8 με ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος τα 31 μέτρα αυτές τις αναπτύξεις».

Ο αιτητής στις 15/9/2017 εξασφάλισε γραπτώς θετικές προκαταρτικές απόψεις από τον Δήμο Λευκωσίας, σύμφωνα με τις οποίες του δόθηκε σαφής τοποθέτηση για τη δυνατότητα ανέγερσης 8 ορόφων με δυνατότητα, μάλιστα, έγκρισης πρόσθετων 2 ορόφων όπως διαλαμβάνουν οι πρόνοιες του Σχεδίου περιοχής. Σύμφωνα με την πρόνοια του άρθρου 25 του εδαφίου 8 του «Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου» αυτές οι προκαταρκτικές απόψεις της Πολεοδομικής Αρχής είναι δεσμευτικές για περίοδο 1 έτους. Δεδομένου ότι ο αιτητής υπέβαλε την αίτησή του στις 23/3/2018, δηλαδή 6 μήνες μετά την εξασφάλιση των προκαταρκτικών απόψεων της Πολεοδομικής Αρχής, αυτές θεωρούνται δεσμευτικές από τον Νόμο, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε με γραπτή γνωμάτευσή του και ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος του Δήμου στις 8/5/2019.

Πρόσθετα, η Διυπουργική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι κατά την υποβολή της αίτησης για 10ώροφο κτίριο έγιναν διαβουλεύσεις με την Πολεοδομική Αρχή και ότι το κτίριο χωροθετήθηκε, καθ’ υπόδειξη του Δήμου σε απόσταση 7 μέτρων από το σύνορο ώστε να διασφαλιστεί η οπτική επαφή του γειτνιάζοντος διατηρητέου κτιρίου. Πρόσθετα ζητήθηκε από τον αιτητή η μείωση της κάλυψης από 60% σε 53% ώστε να περιοριστεί ο όγκος του κτιρίου, κάτι που επίσης έγινε.

Η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε στη βάση της πιο πάνω τεκμηρίωσης λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιόν της, σεβόμενη απόλυτα τις ευαισθησίες των Αρχών για την πολεοδομική ανάπτυξη. Την ίδια ώρα όμως και οι Αρχές, ως εκ της θέσεώς τους, οφείλουν να είναι προασπιστές των συμφερόντων των πολιτών.

Όσον δε αφορά τον υπαινιγμό του ΑΚΕΛ, ο Υπουργός Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τον επιχειρηματία ο οποίος θα αναγείρει το κτήριο, πέραν μιας απλής γνωριμίας όπως με πολλούς άλλους πολίτες, λέει ο υπουργός.

ΑΚΕΛ για δεκαώροφο κτήριο στη Λευκωσία – Ο Νουρής προωθούσε με «πάθος» την αίτηση

Ερωτήματα εγείρει το ΑΚΕΛ σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται «στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παρακάμψει τις γνώμες όλων των ειδικών και έχει εγκρίνει την ανέγερση δεκαώροφου κτηρίου στην οδό Κινύρα, στη Λευκωσία δίπλα από διατηρητέα οικοδομή της Πολεοδομίας». Αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά όλα όσα της καταλογίζουμε αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Έγνοια της δεν είναι ούτε τα συμφέροντα των πολιτών, ούτε το περιβάλλον, ούτε η ποιότητα ζωής των κατοίκων του τόπου μας. Μοναδική της έγνοια είναι να εξυπηρετήσουν μια μικρή ομάδα φίλων και γνωστών και να τους βοηθήσουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους».

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει πως, για το δεκαώροφο κτήριο εξέφρασαν αρνητική γνώμη το Τμήμα Πολεοδομίας, ο Δήμος Λευκωσίας, η Επιτροπή Διατηρητέων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το ΕΤΕΚ. Η κυβέρνηση όμως, παράκαμψε όλες τις πιο πάνω απόψεις και προχωρεί στην έκδοση άδειας.

 

«Οι καθημερινές διακηρύξεις της κυβέρνησης πάνε περίπατο μπροστά στα συμφέροντα φίλων, γνωστών και συγγενών.

Είναι καλά η κυβέρνηση να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση της. Ο δε Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος με πάθος προωθούσε την αίτηση της εταιρείας, είναι καλά να τεκμηριώσει ποια δεδομένα έλαβε υπόψη ώστε να αγνοήσει τους πάντες και να προκρίνει την αίτηση για το δεκαώροφο κτήριο. Τέλος, είναι χρήσιμο να εξηγήσει και ποια είναι η σχέση του -αν έχει- με τον επιχειρηματία ο οποίος θα ανεγείρει το κτήριο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy