Νουρής: Η Κυβέρνηση επαναφέρει τον Σεπτέμβριο το θέμα μεταρρύθμισης της ΤΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου, για τα έργα και τις πολιτικές που υλοποιούνται για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή και του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστα Χαμπιαούρη, Λευκωσία 2 Απριλίου 2021.
Έλα στο Google News

Με την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτό καταγράφεται στα τρία κυβερνητικά νομοσχέδια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση τίθεται ως προϋπόθεση για την άντληση κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δήλωσε ακόμη ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί τη θέση ότι ο πιο πρόσφορος τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης είναι να υπάρξει αναβολή των επερχόμενων εκλογών του Δεκεμβρίου. Χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, που θα δώσει τη δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει πού βρίσκεται το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Νουρής είπε ότι ο στόχος της Κυβέρνησης παραμένει αμετάθετος για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση και υπόσχεση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες: να δημιουργήσουμε σύγχρονους, ισχυρούς και βιώσιμους Δήμους, οι οποίοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ίδιων των δημοτών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

“Με την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα, όπως αυτό καταγράφεται στα τρία κυβερνητικά νομοσχέδια.  Επαναλαμβάνω ότι η ανάγκη για άμεση προώθηση και των τριών νομοσχεδίων καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική αν λάβουμε υπόψη ότι η μεταρρύθμιση τίθεται ως προϋπόθεση για την άντληση κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Βάσει του Σχεδίου, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2024. Εάν αυτό δεν συμβεί θα επηρεαστεί το σύνολο των κονδυλίων του Ταμείου” σημείωσε.

Ο Υπουργός επισήμανε πως για να είναι εφικτό το ορόσημο της εφαρμογής περί τα μέσα του  2024,  η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων πρέπει προχωρήσει στη Βουλή πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, συνεχίζει να διατηρεί τη θέση ότι ο πιο πρόσφορος τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης είναι να υπάρξει αναβολή των επερχόμενων εκλογών του Δεκεμβρίου ώστε, στο διάστημα μέχρι και τον Μάιο του 2024, να γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες μεταβατικές διεργασίες από τα υφιστάμενα Συμβούλια, τα οποία γνωρίζουν, αλλά και συμμετέχουν στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση.

“Η απόφαση ανήκει πλέον ξεκάθαρα στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι πολίτες αναμένουν την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων, ώστε να καταστεί πραγματικότητα η υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, που θα δώσει τη δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εκταμίευση των γενναιόδωρων παροχών του Ταμείο Ανάκαμψης», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.