Ν/σ υπέρ έρευνας & καινοτομίας προωθούνται στη Βουλή

Δύο Νομοσχέδια προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας, βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και εντός Ιουνίου, κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Τρίτη ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση βράβευσης όσων διακρίθηκαν στα προγράμματα “Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – ΤΕΚΕ” και “Μαθητές στην έρευνα – ΜΕΡΑ” που προκηρύσσει σε ετήσια βάση το Ιδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ)


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ κ. Πετρίδης εξήγησε ότι “το ένα Νομοσχέδιο αφορά την παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων για επενδύσεις με καινοτόμες επιχειρήσεις και το δεύτερο την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας έτσι ώστε να διευκολύνεται η εξασφάλιση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”.

Πρόσθεσε ότι “ως Κύπρος έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, αλλά έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και παράδειγμα προς τούτο είναι το Σχέδιο Δράσης για Ανάπτυξη της Στρατηγικής Εξυπνης Ειδίκευσης με 140 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2014 – 2020”.

Ο Υφυπουργός είπε ότι “ο ρόλος του κράτους και της εκπαίδευσης είναι να ωθούν τα παιδιά αντί στην παπαγαλία στη δημιουργική σκέψη και πράξη, να μπορούν δηλαδή να σκέφτονται εκτός των στεγανών και να τους ενθαρρύνουν να σκέφτονται, όπως λένε και οι Βρετανοί, `outside the box – έξω από το κουτί`”.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “αλλάζουν τα πάντα, αλλάζει η κοινωνία μας, αλλάζει η οικονομία, χρειαζόμαστε πιο δημιουργικούς νέους που μπορούν να γίνουν ερευνητές, ακαδημαϊκοί, δημιουργικοί επιχειρηματίες και λιγότερους που να προσπαθούν να καταφεύγουν στη βεβαιότητα της δημόσιας υπηρεσίας”.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Γιώργος Γεωργίου, Πρόεδρος του ΙΠΕ και Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, είπε ότι το ΙΠΕ θα προχωρήσει σύντομα στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία τα οποία θα ισχύσουν για την περίοδο 2016 – 2020 μέσα.

Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα θα παραχωρηθεί χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και θα επωφεληθούν δεκάδες οργανισμοί, επιχειρήσεις, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές.

Ο κ. Γεωργίου είπε “πως είναι πεποίθησή μας ότι η καλλιέργεια της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας αποτελεί στην ουσία μακροπρόθεσμη επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου”.

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι η δημιουργία νέας γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης δύναται να μεταφραστεί σε πολυδιάστατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης αριστείας, της δημιουργίας και διατήρησης ποιοτικών θέσεων εργασίας και της αντιμετώπισης κοινωνικών και άλλων προκλήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, Δρ. Βασίλειος Τσάκαλος, σε χαιρετισμό του σε έντυπο πληροφοριακό υλικό που δόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρει ότι “η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώνεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία συνεχίζει να απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την απομάκρυνση από την οικονομική κρίση και τη μείωση της ανεργίας”.

Προσθέτει ότι “η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά – προοδευτικά και σε βάθος χρόνου – στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου και κατ` επέκταση στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων στην εργασία, κάτι το οποίο προϋποθέτει την καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας”.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που είχαν το συντονισμό των εργασιών που εκπόνησαν οι μαθητές.

Στο διαγωνισμό το 1ο βραβείο στην Λυκειακή Εκπαίδευση στο πρόγραμμα ΜΕΡΑ έλαβε ομάδα μαθητών από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λάρνακας με την έρευνα “Στρατιωτική θητεία: Χρόνος αξιολόγησης εμπειρίας ή χρόνος αμελητέας αξίας; Διερεύνηση στάσης για το στρατό τελειόφοιτων μαθητών και στρατιωτών που καταφεύγουν στο ψυχιατρικό τμήμα του στρατιωτικού νοσοκομείου 106 ΣΝΕ”.

Στην Γυμνασιακή Εκπαίδευση πρώτο βραβείο απέσπασαν μαθητές από το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας. Η έρευνά τους εστιάστηκε στο θέμα με τίτλο “Ο χρόνος και ο λόγος χρήσης των Ηλεκτρικών Υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας κατά τον ελεύθερο τους χρόνο και η εικόνα που έχουν οι γονείς/κηδεμόνες για τις συνήθειες των παιδιών τους”.

Μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου, Χλώρακας – Λέμπας πρώτευσαν στην κατηγορία της Δημοτικής Εκπαίδευσης στο πρόγραμμα ΜΕΡΑ και εργάστηκαν με θέμα “Η αρμονική συνύπαρξη και ένταξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας, όπως την αντιλαμβάνονται οι μαθητές του Δημοτικού μας και οι γονείς τους, στην καθημερινή τους ζωή. Προκλήσεις για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης που `ενώνει ηπείρους και γεφυρώνει πολιτισμούς”.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΚΕ 1ο βραβείο στην Τεχνική Εκπαίδευση έλαβε η Α` Τεχνική Σχολή Λευκωσίας για την “Κατασκευή υβριδικού Go kart αυτοκινήτου που να κινείται με βενζίνη και αέριο ΗΗΟ” ενώ 1ο βραβείο στην Λυκειακή Εκπαίδευση απονεμηθεί στο Λύκειο Λατσιών και σε ομάδα μαθητών του για την κατασκευή “Ηλεκτροφωτοβολταϊκού πλεούμενου μέσου”.

Στην Λυκειακή Εκπαίδευση πρώτευσε το Γυμνάσιο Νεάπολης Λεμεσού, μαθητές του οποίου, εργάστηκαν με θέμα “Φορητός Φορτιστής Κινητού Τηλεφώνου για Εκτακτες Περιπτώσεις” και στη Δημοτική Εκπαίδευση 2ο βραβείο δόθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα (Λακατάμεια Ζ`) και στην ομάδα μαθητών του για το έργο τους για “Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας για θέρμανση σε αίθουσα του σχολείου. Πρώτο βραβείο δεν απονεμήθη.

Οι μικροί ερευνητές δημιούργησαν μια αλλιώτικη και ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον προθάλαμο του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου το οποίο κοσμούσαν, μεταξύ άλλων, υβριδικό αυτοκίνητο πίστας, πλεούμενο φωτοβολταϊκό πλαίσιο καθώς και φορητός φορτιστής κινητού τηλεφώνου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όλα φτιαγμένα με αγάπη και αφοσίωση από μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων, Δημοτικών Σχολείων και Τεχνικών Σχολών.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.