ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ: «Θέλω λύση» αλλά με νέο συνεταιρισμό και βάση το ψευδοκράτος

• Νίκη από τον πρώτο γύρο στις «εκλογές» αναμένει ο Τ/κ ηγέτης που παίζει με τις λέξεις για να φέρει αυθαίρετα την ομοσπονδία στα μέτρα των συνομοσπονδιακών του θέσεων

«Θέλω λύση» επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Χ» ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος όμως θεωρεί ότι αυτό θα γίνει με νέο συνεταιρισμό «ίσων μερών» όπου θα συμμετέχει το ψευδοκράτος ως συνιστών κράτος. Παίζοντας με τις λέξεις και κυρίως τη διφορούμενη μετάφραση της αγγλικής λέξης state που μπορεί να μεταφραστεί και σε κράτος και σε πολιτεία, ο κ. Ερογλου θεωρεί ότι η θέση του για «δύο κράτη και δύο λαούς» δεν βρίσκεται σε αντίφαση με την επιδιωκόμενη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Με ανάλογα παιχνίδια με τις λέξεις, ο Τ/κ ηγέτης ανατρέπει τη συμφωνημένη βάση λύσης επιδιώκοντας να φέρει την ομοσπονδία στα μέτρα των συνομοσπονδιακών του θέσεων.

Ο Τ/κ ηγέτης στέλνει μήνυμα στους Ε/κ ότι θέλει διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα, την οποία όμως μεταφράζει σε ισότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος, αντί ισότητα των δύο κοινοτήτων. Ερωτηθείς, σχετικά, επιμένει σε άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ, ενώ ισχυρίζεται ότι είναι «ιστορικά και νομικά λανθασμένος» ο χαρακτηρισμός της τουρκικής παρουσίας στο νησί ως κατοχή!

Επαναλαμβάνει τα περί απομόνωσης που άρχισε το 1963 και όχι το 1974 για να αθωώσει την τουρκική κατοχή «ξεχνώντας» ότι μετά το 1968 ο Πρόεδρος Μακάριος είχε τερματίσει την πολιτική απομόνωσης των Τ/κ και λίγο πριν το 1974 είχε σχεδόν υπάρξει συμφωνία για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.

Ως προς το γιατί αρνείται την πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων μιλά για «ανάγκη συνολικής λύσης», ενώ υποστηρίζει ότι για το άνοιγμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου προς την ΕΕ δεν χρειάζεται επιστροφή της περίκλειστης πόλης, αλλά εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ του Απρίλη του 2004 για «άρση της απομόνωσης» και «απευθείας εμπόριο»…

Ο κ. Ερογλου αναμένει ότι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις παράνομες λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» του Απρίλη, ενώ αποφεύγει να επιτεθεί στους «ανθυποψηφίους» του.

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

eroglou

Με ποιο στόχο συμμετέχετε στις «εκλογές» για να παραμείνετε ηγέτης της τ/κ κοινότητας;

Ο κύριος σκοπός της συμμετοχής μου στις προεδρικές εκλογές στη βόρεια Κύπρο για μια δεύτερη θητεία είναι να συνεχίσω να ηγούμαι στην αναζήτηση του λαού μας για μια διευθέτηση του Κυπριακού. Για την απελευθέρωσή του από την απομόνωση στην οποία υποβλήθηκε για πάνω από μισό αιώνα. Πιστεύω ότι κάτω από την ηγεσία μου σημειώσαμε σημαντική πρόοδο και στους δύο στόχους και τώρα επιθυμώ να ολοκληρώσω το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Τι αναμένετε να γίνει στις «εκλογές» του Απρίλη; Μπορεί ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρώην στενός συνεργάτης σας, να σας πλήξει στο χώρο της δεξιάς παρά το ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα σάς υποστηρίζουν;

Αναμένω ότι θα κερδίσω από τον πρώτο γύρο των εκλογών του Απρίλη. Πρώιμες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι αυτό είναι εφικτό. Παρόλο που κατέρχομαι ως ανεξάρτητος, έχω την υποστήριξη του ΚΕΕ και του ΔΚ καθώς και κόσμου από διαφορετικά τμήματα του πολιτικού φάσματος.

Δεν με ανησυχεί καμιά άλλη υποψηφιότητα ως προς το «εάν βλάπτει τα αποτελέσματά μου είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά». Εχουμε άξιους υποψηφίους και εύχομαι στον καθένα καλή τύχη.

Θέλετε λύση του Κυπριακού; Γιατί υποστηρίζετε ότι μια ομοσπονδιακή λύση όπως περιγράφεται στις συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ θα υποβαθμίσει την τ/κ κοινότητα στις συνθήκες προ του 1974; Δεν βλέπετε ότι υπάρχει μια αντίφαση στη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και στην επιμονή σας για προστασία και αναβάθμιση της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα;

Θέλω λύση του Κυπριακού και πιστεύω ότι το έχω αποδείξει αυτό συμφωνώντας να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει όταν εκλέχθηκα τον Απρίλη του 2010. Επίσης με τη δέσμευσή μου στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στους κύριους Ταλάτ και Χριστόφια. Εκτοτε διαπραγματεύτηκα με καλή τη πίστει πρώτα με τον κ. Χριστόφια με τον οποίο πετύχαμε περαιτέρω συγκλίσεις.

Παρόλα αυτά αντιμετωπίσαμε δυσκολίες μετά που ο Ν. Αναστασιάδης εκλέχθηκε το 2013, καθώς αρνήθηκε να δεσμευτεί στις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε.

Η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που επιχειρούμε να εγκαθιδρύσουμε θα είναι ένας νέος συνεταιρισμός και δεν υπάρχει ζήτημα ως προς το εάν αυτός ο συνεταιρισμός πολιτικά ίσων μερών «θα υποβαθμίσει την τ/κ κοινότητα στις συνθήκες προ του 1974».

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω στην Κύπρο. Η ανακήρυξη της ΤΔΒΚ δεν εμποδίζει την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, καθώς και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Αντίθετα στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ, αναφέρεται ότι αφήνεται ανοικτή η πόρτα στη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Πώς όμως μπορεί η θέση σας για «δύο κράτη και δύο λαούς» να φέρει λύση; Το επαναλαμβάνετε αυτό για να προωθήσετε τη διχοτόμηση;

Αυτό που συζητάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι ούτε η ένωση ούτε η διχοτόμηση, αλλά μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με δύο συνιστώντα κράτη (constituent states) ίσου καθεστώτος. Αυτό προβλέπεται επίσης στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 στο οποίο είμαστε δεσμευμένοι.

Αντίθετα με εσάς οι αντίπαλοί σας, Σιμπέλ Σιμπέρ και Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζονται ως «υποψήφιοι» υπέρ της ειρήνης. Πώς βλέπετε τις θέσεις των αντιπάλων σας στο Κυπριακό; Γιατί θα πρέπει κάποιος στο βορρά να σας επιλέξει εσάς αντί αυτών;

Δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος στο βορρά, περιλαμβανομένου του υποφαινόμενου, που δεν θα περιέγραφε τον εαυτό του ως υπέρ της λύσης.

Το ερώτημα είναι ποιος είναι στην καλύτερη θέση και πιο ικανός να το πετύχει αυτό ενώ την ίδια ώρα θα προστατεύει και θα διατηρεί τα συνεταιρικά δικαιώματα και καθεστώς των Τ/κ στη μελλοντική ομοσπονδιακή δομή.

Πιστεύω ότι ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους έχω την πιο πλατιά υποστήριξη και έτσι είμαι στην καλύτερη θέση για να επιτύχω μια τέτοια διευθέτηση και να εξασφαλίσω την αποδοχή της από το λαό μου.

anastasiadis eroglou

Ποια είναι η θέση σας ως προς τις διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την αναστολή τους λόγω των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ;

H θέση μου ως προς τη διαπραγματευτική διαδικασία είναι πολύ ξεκάθαρη και συνεπέστατη. Είμαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένω τον κ. Αναστασιάδη να επιστρέψει χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Για να υποβοηθήσω την επιστροφή του έχω προβεί σε εποικοδομητικές προτάσεις και χειρονομίες υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του κ. Εσπεν Εϊντε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά όλες έχουν απορριφθεί από τον κ. Αναστασιάδη.

Ετσι δεν πιστεύω ότι η δικαιολογία του για την αποχώρησή του από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στέκει. Παρόμοιες εξελίξεις σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων είχαμε και όταν διαπραγματευόμασταν με τον κ. Χριστόφια το 2011, αλλά δεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι των συνομιλιών είναι το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο στάδιο «πάρε-δώσε» της διαπραγμάτευσης και δεν είναι έτοιμος ή πρόθυμος να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

Γιατί δεν συμφωνείτε με την ε/κ θέση ότι ο φυσικός πλούτος όλων των Κυπρίων πρέπει να διαμοιραστεί με τη λύση; Γιατί αυτό δεν σας ωθεί να εργαστείτε πραγματικά προς τη λύση, κάτι που θα αφήσει ανοικτό το πεδίο και για συνεργασία της Λευκωσίας με την Αγκυρα;

Το ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει και στις δύο πλευρές είναι ένα γεγονός που είναι αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η ε/κ θέση ότι η τ/κ συμμετοχή ή ο διαμοιρασμός των εσόδων πρέπει να είναι υπό τον όρο της λύσης του Κυπριακού είναι αντιφατική εκ φύσεως αφού είναι η ε/κ πλευρά που με τις μονομερείς δράσεις της έχει αναγάγει το ζήτημα των υδρογονανθράκων σε ζήτημα του σήμερα αντί σε ένα θέμα που θα μπορούσε να περιμένει τη λύση του Κυπριακού.

Εχετε επιτεθεί στο παρελθόν κατά των συμφωνιών Χριστόφια-Ταλάτ. Νιώσατε ανακουφισμένος όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπραξε το ίδιο;

H πληροφόρησή σας ότι έχω επιτεθεί στις συγκλίσεις που συμφώνησαν Χριστόφιας και Ταλάτ είναι λανθασμένη. Oπως προανέφερα έχω αποδεχθεί τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν πριν από εμένα και πέτυχα και περαιτέρω συγκλίσεις με τον κ. Χριστόφια. Από την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Αναστασιάδη έκανα το καλύτερο για να τον ωθήσω και να τον πείσω να κάνουμε το ίδιο κτίζοντας πάνω στην πρόοδο που ήδη είχε επιτευχθεί. Δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Γιατί έχετε αρνηθεί την πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων υπό τα ΗΕ και το παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ; Πώς αντιδράτε στις θέσεις άλλων «υποψηφίων» που προτείνουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης;

Τα Βαρώσια είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διευθέτησης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της καθυστέρησης ή ακόμη περισσότερο της εμπόδισης της συνολικής διευθέτησης. H πρόταση για «άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου» είναι παραπλανητική αφού το λιμάνι ήδη είναι ανοικτό. Αυτό που βρίσκεται ενώπιόν μας είναι να ενεργοποιήσουμε το εμπόριο των Τ/κ με τις χώρες της ΕΕ με όρους ισότιμων μέσα από αυτό το λιμάνι. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η ΕΕ θα τιμήσει την απόφαση που έλαβε στις 24 Απρίλη του 2004 για άρση της απομόνωσης των Τ/κ, περιλαμβανομένου του να τους επιτρέψει το απευθείας εμπόριο με χώρες της ΕΕ.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, από την άλλη, είναι μια ιδέα που πάντοτε υποστήριζα και το παρελθόν μου το καταδεικνύει αυτό. Ηταν υπό την πρωθυπουργία μου που αποφασίστηκε μονομερώς η χειρονομία οικοδόμησης εμπιστοσύνης για άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων στις 23 Απρίλη του 2003. Εκατομμύρια διαβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τότε δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη των δύο κοινοτήτων να έρθουν κοντά. Είναι επίσης οι προτάσεις μου για συνεργασία με την ε/κ πλευρά για κοινή κατοχύρωση του κοινού μας προϊόντος, του χελίμ-χαλλούμι. Η πρόταση για δημιουργία ad hoc επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Για καθαρισμό των ναρκοπεδίων έτσι ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα ελεύθερο από νάρκες νησί. Ολα αυτά είναι απτά παραδείγματα των προσπαθειών μου για ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επιπρόσθετα υποστηρίζω πλήρως το πολύτιμο έργο των Τεχνικών Επιτροπών που δημιουργήθηκαν για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στις δύο πλευρές.

Επιμένετε να μιλάτε για άρση του λεγόμενου «αποκλεισμού» των Τ/κ και τερματισμό της «απομόνωσης». Πώς απαντάτε στη θέση ότι ο πραγματικός λόγος για την όποια απομόνωση της τ/κ κοινότητας εκπηγάζει από την τουρκική στρατιωτική κατοχή;

H απομόνωση και οι περιορισμοί στους οποίους υποβάλλεται ο λαός μας για πάνω από 50 χρόνια είναι πολύ πραγματικοί και βρήκαν έκφραση στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ στο ΣΑ, περιλαμβανομένης της τελευταίας έκθεσης.

Πρέπει να σας επισημάνω το γεγονός ότι αυτοί οι περιορισμοί προϋπήρχαν 11 χρόνια πριν την παρουσία της Τουρκίας στο νησί, από την περίοδο 1963-74. Απόδειξη αυτού του γεγονότος μπορείτε να βρείτε στις σχετικές εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ προς το ΣΑ της ίδιας περιόδου. Για παράδειγμα στην έκθεση υπ’ αριθμόν S/5950 της 10ης Σεπτέμβρη του 1964 περιγράφονται οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην τ/κ κοινότητα ως «τόσο σκληροί που ισοδυναμούν με πραγματική πολιορκία». Αυτές οι συνθήκες επικρατούσαν μέχρι το 1974 και σε απάντηση στο ελληνικό-ε/κ στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη του 1974 η Τουρκία έπρεπε να επέμβει για να σώσει ζωές και να τερματίσει την αιματοχυσία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960. Η αναφορά σας στην παρουσία της Τουρκίας στο νησί ως «κατοχή» είναι έτσι ιστορικά, πραγματικά και νομικά λανθασμένη.

Καταλήγοντας τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Ε/κ;

Το μήνυμά μου προς τους Ε/κ είναι ότι είμαι έτοιμος για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα.

Παραμένω δεσμευμένος στις παραμέτρους του ΟΗΕ, στις συγκλίσεις και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που προνοούν για μια τέτοια λύση.

Βρίσκομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένω τον κ. Αναστασιάδη να επιστρέψει χωρίς καμία προϋπόθεση. Ελπίζω ότι ο ε/κ λαός θα ωθήσει την ηγεσία του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να θάψουμε το 50χρονο Κυπριακό στις σελίδες της ιστορίας.

eroglou

«Εχω εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν»

Ποια σχέση έχετε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του; Εχει γραφτεί στον Τύπο ότι βρισκόσασταν σε σύγκρουση και ότι δώσατε μάχη για την επιρροή στο ΚΕΕ κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης για την ηγεσία. Είναι αυτή η διαμάχη αποτέλεσμα και των κεμαλικών πεποιθήσεών σας που συγκρούονται με το ισλαμικό ΑΚΡ;

Οι σχέσεις μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι εξαιρετικές και έχω πολύ καλές σχέσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία. Οι σχέσεις μου βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη συνεχιζόμενη συνεργασία, ειδικότερα για το Κυπριακό.

Εσείς και τα κόμματα που σας υποστηρίζουν έχετε κατηγορηθεί από τις τ/κ συντεχνίες για την υποστήριξη σε αυτό που ονομάζουν τουρκόικα και την επιβολή νεοφιλελεύθερων μέτρων λιτότητας από την Αγκυρα. Εσείς υποστηρίζετε ότι πρόκειται για ένα οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική των Τ/κ συνδικαλιστών;

Η κριτική προς οικονομικά προγράμματα είναι συνήθης πρακτική στο όποιο δημοκρατικό σύστημα και αυτό συμβαίνει και στην ΤΔΒΚ. Θα ήταν όμως μια τεράστια γενικοποίηση να υποθέσουμε ότι αυτή η κριτική κατευθύνεται αποκλειστικά εναντίον μου ή στα κόμματα που με στηρίζουν. Οπως γνωρίζετε σήμερα υπάρχει ένας συνασπισμός της αριστεράς με την κεντροδεξιά στην κυβέρνηση της ΤΔΒΚ (σ.σ. συνασπισμός Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με το ΔΚ). Στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα είναι οι κυβερνήσεις και όχι ο πρόεδρος που είναι υπεύθυνοι για το οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy