Ντογούς Ντεριά: Τατάρ και Άγκυρα βάζουν τώρα χέρι και στις τοπικές κοινωνίες

Το Κόµµα Εθνικής Ενότητας επιχειρεί να αλλάξει και τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης

 

Εντείνει τις προσπάθειές της για αλλαγή της διακυβέρνησης και του δηµογραφικού χαρακτήρα των κατεχοµένων η Άγκυρα. Το στίγµα της κατάστασης που επικρατεί έδωσε σε συνέντευξή της χθες στον «Άστρα» η Τουρκοκύπρια πολιτικός, ακτιβίστρια και στέλεχος του τουρκοκυπριακού Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος, Ντογούς Ντεριά.


Όπως σηµείωσε η Ντογούς Ντεριά, η λεγόµενη κυβέρνηση του Κόµµατος Εθνικής Ενότητας επιχειρεί τώρα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως διευκρίνισε, «στην Τουρκία υπάρχει µια συγκεκριµένη δοµή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά τη συνταγµατική αναθεώρηση στην Τουρκία, όλες οι εξουσίες που αφορούν τους δήµους βρίσκονται στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και στο βορρά µε συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που είναι παράνοµο».

Ερωτηθείσα για το εάν ο στόχος της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ µε όλες αυτές τις αλλαγές είναι να µετατρέψουν τα κατεχόµενα σε άλλη µια επαρχία της Τουρκίας, απάντησε πως δεν µπορούν να το κάνουν αυτό ανοικτά, αλλά παρόλα αυτά αλλοιώνουν τον δηµογραφικό χαρακτήρα στο βορρά και παρεµβαίνουν σε πολλούς τοµείς -στην οικονοµία, στην εκπαίδευση, σε όλα. «Τώρα επιχειρούν να περιορίσουν και τη λειτουργία των δήµων. Μέχρι τώρα η Τουρκία δυσκολεύεται να παρέµβει στα της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό επιχειρούν να το αλλάξουν», σηµείωσε.

Επίσης, ερωτηθείσα εάν η αντίσταση που προβάλλουν οι Τ/κ στην Τουρκία είναι αρκετή για να ανατρέψει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν και της Άγκυρας για τα κατεχόµενα, η Ντογούς Ντεριά επεσήµανε πως οι Τ/κ είναι κουρασµένοι, διότι αντιµετωπίζουν και την οικονοµική κρίση λόγω της χρήσης της τουρκικής λίρας στα κατεχόµενα. Άλλωστε, όλες οι αποφάσεις που επηρεάζουν την τ/κ οικονοµία λαµβάνονται από την Τουρκία.

Η Ντογούς Ντεριά επισηµαίνει όµως ακόµα µια πτυχή των φαινοµένων αυτών. Όπως αναφέρει, «οι περισσότεροι Τ/κ νέοι φεύγουν από την Κύπρο και έρχονται άλλοι από άλλες χώρες, όχι µόνο από την Τουρκία, και µέσα σε 3-5 χρόνια παίρνουν υπηκοότητα της “τδβκ”. Στην πραγµατικότητα χάνουµε τη βόρεια Κύπρο. Είναι δύσκολο να διεκδικήσεις τα περιουσιακά και οικονοµικά σου δικαιώµατα και να διεκδικήσεις να ζήσεις στη χώρα σου ως ανθρώπινο ον µε τιµή και αξιοπρέπεια».


Όπως τόνισε η Ντεγούς Ντεριά, η ίδια η Κύπρος χάνει. «Η βόρεια Κύπρος είναι µέρος της κοινής µας πατρίδας και οι Ε/κ χάνουν τη µισή τους πατρίδα, αλλά δεν το αντιλαµβάνονται νοµίζω. Ο πληθυσµός αλλάζει, όλα αλλάζουν στον βορρά. Χωρίς µια οµοσπονδιακή λύση, σε πέντε χρόνια οι Ε/κ δεν θα µπορούν να βρουν Τουρκοκύπριο συνοµιλητή για να διαπραγµατευτούν µαζί του την επίλυση του Κυπριακού. Οι Τ/κ τώρα πουλούν τις περιουσίες τους για να αντεπεξέλθουν στην οικονοµική κρίση. ∆ιάφοροι ξένοι, όπως Ισραηλίτες, αγοράζουν τις περιουσίες µας. Αρχίσαµε να χάνουµε τη χώρα µας κοµµάτι-κοµµάτι».

Υπενθυµίζεται ότι σε δηµοσιεύµατα στον τ/κ Τύπο πριν λίγες βδοµάδες δέσποζε η συζήτηση γύρω από το νέο «νοµοσχέδιο» περί «απόκτησης και µακροπρόθεσµης ενοικίασης ακίνητης περιουσίας (αλλοδαποί) (προσωρινές διατάξεις)», το οποίο προβλέπει διεύρυνση των δυνατοτήτων αγοράς ακινήτων από ξένους.

Θανάσης Αθανασίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.