Ντοκουμέντα τα οποία δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε την Κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2017 για την κατάσταση στον Συνεργατισμό, κατέθεσε η Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Όπως ανέφερε η Χρ. Γιωρκάτζη η ΚΤ απέστειλε σωρεία επιστολών προς το Υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα του Συνεργατισμού. Ανέφερε μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι την κατάρρευση της τράπεζας, η ΚΤ έστειλε συνολικά 11 επιστολές. Η πρώτη επιστολή, όπως είπε, φέρει ημερομηνία 6 Ιουνίου 2017.

Η Χρ. Γιωρκάτζη δεν έκανε αναφορά στο περιεχόμενο των επιστολών, επειδή, όπως είπε, περιέχουν απόρρητες πληροφορίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη αποκάλυψε ότι στις πιο πάνω επιστολές η ΚΤ έθετε τρία θέματα: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εταιρική διακυβέρνηση και τις σπατάλες. Ανέφερε μάλιστα ότι, από τις πιο πάνω επιστολές φαίνεται ότι και ο ΕΕΜ συμμεριζόταν τις ανησυχίες της ΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνεδρία στη Βουλή στις 21 Αυγούστου 2017, δηλαδή δύο μήνες μετά την πιο πάνω επιστολή της ΚΤ, ανέφερε επί λέξη ότι: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία ανησυχία» για τη Συνεργατική, διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα την 1η Δεκεμβρίου 2017 μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής διαβεβαίωσε ρητά ότι «στον Συνεργατισμό υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια, υπάρχει σημαντική ρευστότητα και επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη κατάθεση της ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Χρ. Γιωρκάτζη αποκάλυψε ότι πραγματοποιήθηκαν πέντε συσκέψεις στο Προεδρικό, για τον Συνεργατισμό. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δύο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν πριν τις προεδρικές εκλογές, ενώ η Τρίτη έγινε πέντε μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού και σ’ αυτή συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

 

 

Οι Ευρωπαίοι επόπτες θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους

Οι Ευρωπαίοι επόπτες θέλουν να προστατεύσουν «τους εαυτούς τους», ανέφερε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η Χρ. Γιωρκάτζη μετέβη σήμερα για τρίτη φορά στην Ερευνητική Επιτροπή, προκειμένου να καταθέσει στοιχεία και επιστολές τις οποίες αντάλλαξε η ΚΤ με το Προεδρικό και το Υπουργείο Οικονομικών, τους τελευταίους μήνες πριν την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Κατά τη συζήτηση μεταξύ της Χρ. Γιωρκάτζη και του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη διαφάνηκε ότι, η εποπτική Αρχή στην Φρανκφούρτη (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός – ΕΕΜ) συνεχίζει να προβάλλει προσκόμματα όσον αφορά την κατάθεση στοιχείων στην Ερευνητική Επιτροπή.

Μάλιστα ο ΕΕΜ -ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει στείλει στοιχεία στην Ερευνητική Επιτροπή- δεν επιτρέπει ούτε στην ΚΤ να καταθέσει δικές της επιστολές, οι οποίες περιλαμβάνουν την οποιαδήποτε αναφορά στον ΕΕΜ  «Παίζουμε κρυφτούλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Αρέστη, ο οποίος διερωτήθηκε «ποιον θέλουν να προστατεύσουν οι Ευρωπαίοι επόπτε;»
«Τον εαυτό τους», απάντησε η Χρ. Γιωρκάτζη.

 

 

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου