Έχουν καταστεί συνήθεια οι επεμβάσεις που διενεργούνται στη φύση, καθώς μπουλντόζες ισοπέδωσαν κυριολεκτικά το φυσικό περιβάλλον της παραλίας του Κοτζιά στην Πάφο. 

Οι μπουλντόζες εισήλθαν στην παραλία, εν τη απουσία κάποιου επιτηρητή από τις αρμόδιες Αρχές, αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο, καθώς μετέφεραν μεγάλες ποσότητες άμμου και επενέβησαν στο παραπλήσιο αργάκι, έχοντας ως στόχο να αυξήσουν τα κρεβατάκια θαλάσσης.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε να γίνει σχετική διερεύνηση για την παρέμβαση που έγινε στη παραλία του Κοτζιά και αναμένει ενημέρωση από τους αρμόδιους, ανέφερε στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου.

Η κα Νικολάου επισήμανε ότι η νομοθεσία για την προστασία των παραλιών είναι σαφής και προνοεί απαγόρευση ή επιβολή περιορισμών ή όρων στην εκσκαφή, εξαγωγή ή συσσώρευση λίθων, χαλικιών, άμμου ή άλλης ύλης εντός καθορισμένου τμήματος της παραλίας. «Εάν ευσταθούν οι καταγγελίες για την παραλία της Πάφου, τότε έχουμε να κάνουμε με μία ξεκάθαρη παραβίαση της νομοθεσίας». Ερωτηθείσα ποιες ενέργειες θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των παρεμβάσεων στις παραλίες, η κα Νικολάου απάντησε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των παραλιών είναι πρώτιστα η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά κυρίως της πρόληψης έτσι ώστε να μην πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στις παραλίες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες για την προστασία των ακτών».

«Ταυτόχρονα το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία για εξασφάλιση αδειών για εργασίες στις παραλίες ή άλλες δραστηριότητες εκδίδεται από τους επάρχους οι οποίοι πριν την έκδοση οποιασδήποτε άδειας οφείλουν να ενημερώνουν και να ζητούν απόψεις από όλα τα συναρμόδια Τμήματα τα οποία οφείλουν να  ανταποκρίνονται άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τα έργα στις παραλίες πρέπει να διεξάγονται μόνο σε περιπτώσεις που θεωρούνται απαραίτητες. Πρέπει να γίνονται τόσο για σκοπούς προστασίας των παραλιών, αλλά και των λουομένων. Το κύριο ζήτημα είναι όμως να γίνονται εντός του νόμιμου πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές πτυχές και πάντοτε μετά από διαβούλευση με όλα τα αρμόδια αλλά και ενδιαφερόμενα μέρη», κατέληξε η κα Νικολάου.

«Κάτω από τη σκιά της εξάπλωσης του κορονοϊού και ενώ οι πολίτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε αυτό το γεγονός, παρατηρείται μια σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα», παρατήρησε ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου των «Οικολόγων», Ανδρέας Ευλαβής. Σύμφωνα με τον κ. Ευλαβή, η επέμβαση στην παραλία του Κοτζιά έγινε χωρίς να υπάρξει κάποιος σχεδιασμός, αλλά και ερήμην κάποιου επιτηρητή είτε από την Επαρχιακή Διοίκηση είτε από το Τμήμα Περιβάλλοντος. «Δεν είμαστε», είπε, εναντίον του καθαρισμού των παραλιών, «φθάνει να γίνεται με τους καθορισμένους τρόπους και κάτω από την επίβλεψη των αρμόδιων Αρχών».

Κωστής Πιτσιλλούδης