
Σαν ντόμινο θα λειτουργήσουν οι αποκαλύψεις γύρω από τα «Χρυσά Διαβατήρια» τονίζει ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Δρ. Χούμπερτ Φάουστμαν.
Του Κωστή Πιτσιλλούδη
Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, που δεν είδαν ακόμη το φως της δημοσιότητας, που να εκθέτουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους και όχι μόνο, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Χαραυγή ο Δδ Χούμπερτ Φάουστμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσθέτοντας ότι οι αποκαλύψεις γύρω από τα χρυσά διαβατήρια, θα λειτουργήσουν σαν ντόμινο και θα φέρουν στο φως και άλλα ντοκουμέντα που αφορούν το Πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.
Προβαίνει σε εκτίμηση πως θα επηρεάσει το σκάνδαλο των διαβατηρίων την πολιτική σκηνή και την κυπριακή κοινωνία στο άμεσο μέλλον, προβλέποντας ότι θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή των ψηφοφόρων σε επικείμενες εκλογικές διαδικασίες, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντίθετα θα τα διαιωνίσει.
Παράλληλα, θεωρεί ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί μία οργανωμένη και πολυδιάστατη κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο, η οποία θα έχει λόγο και ρόλο στα κοινά δρώμενα του τόπου.
Διατυπώνει επίσης την άποψη του, κατά πόσον θα προκαλέσει επιπτώσεις το εν λόγω σκάνδαλο στο κυπριακό πρόβλημα και σε μία επικείμενη πενταμερή διάσκεψη.
Σόκ προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα
«Οι αποκαλύψεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας το κανάλι του Αλ Τζαζίρα, μου προκάλεσαν ένα σοκ», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας δρ. Χούμπερτ Φάουστμαν. Υπογράμμισε ότι, η αναστάτωση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές του βίντεο του Αλ Τζαζίρα, δεν ήταν «τυχαίοι», αλλά άνθρωποι με πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα.
«Τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, θρασύτατα και απροκάλυπτα ενεπλάκησαν σε μία τέτοιου είδους σοβαρή, από κάθε οπτική γωνία πράξη. Μιλάμε για τον δεύτερο στην ιεραρχία του κράτους, τον πρώην πλέον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ένα Βουλευτή. Φυσικά, το κυριότερο δεν είναι ότι έχουν κερδίσει χρήματα πουλώντας διαβατήρια, αλλά ότι έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία, όπως φαίνεται και από το βίντεο του αραβικού σταθμού».
Παράθυρα διαφθοράς και διαπλοκής και οφέλη για λίγους
Ο δρ. Φάουστμαν, τόνισε ότι το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων είναι ολοφάνερο ότι αφήνει παράθυρα διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά και πλουτισμού στους ολίγους που το μεταχειρίζονται, ενώ παράλληλα οι πολίτες του κράτους έχουν επωφεληθεί μηδαμινά από αυτό.
«Από το Πρόγραμμα αυτό επωφελήθηκαν οι μεγαλοδικηγόροι, οι εργολάβοι και άλλοι, ενώ το κράτος στην ουσία ελάχιστα ωφελήθηκε, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν τους φόρους δεν εισέπραξε από τις πολιτογραφήσεις και εδώ βρίσκεται το σκάνδαλο. Αυτές οι αυθαιρεσίες πρόκριναν και τη διαφθορά. Δόθηκαν χιλιάδες διαβατήρια σε ανθρώπους που δεν είχαν οργανική σχέση με την Κύπρο και ούτε καν παρέμεναν στο νησί. Πόσοι Ρώσσοι, Κινέζοι, Ουκρανοί και άλλοι διέμεναν στην Κύπρο, από αυτούς που πήραν την κυπριακή ιθαγένεια; Ποιος επωφελήθηκε στην από αυτή τη “συναλλαγή”; Και στην τελική, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι αν επωφελήθηκε το ευρύ κοινό. Αυτά είναι ερωτήματα, που πρέπει να διερευνηθούν από τις Aρχές του κράτους και να δοθούν πειστικές απαντήσεις».
Ο κ. Φάουστμαν εκτιμά επίσης ότι, το Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας όμως μία διαφορετική μορφή, σε σύγκριση με την προ υπάρχουσα του.
«Ασφαλώς, δεν νομίζω να ξαναέρθει η Κύπρος σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές της ΕΕ. Θα είναι όμως πολύ ενδιαφέρον, να δούμε ποια μορφή θα λάβει το επερχόμενο Πρόγραμμα, μετά και τις τεράστιες πιέσεις που έχει δεχθεί η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν θα ευθυγραμμιστεί στον απόλυτο βαθμό με τις πρακτικές που υποδεικνύει».
Προυπόθεση για μόνιμη διαμονή 4-6 χρόνια
Εξηγώντας τη διαδικασία πολιτογραφήσεων που ακολουθείται στα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ, ο δρ. Φάουστμαν, δήλωσε ότι πέραν της επένδυσης η οποία καταλήγει σε μεγάλο βαθμό απευθείας στα ταμεία του κράτους, όπου με αυτήν την ενέργεια επωφελείται το σύνολο των πολιτών, θα πρέπει να έχει μόνιμη διαμονή στο κράτος μέλος από 4 έως 6 χρόνια, για να λάβει την εκάστοτε ιθαγένεια.
Ερωτηθείς ποια πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στα δύο βίντεο του Αλ Τζαζίρα που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη, όπως είχε δηλώσει την ύπαρξη τους σε δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιόφωνο (DLF), ο δρ. Φάουστμαν ανέφερε ότι φημολογείται ότι υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που εμπλέκουν και άλλους υψηλόβαθμους και όχι μόνο αξιωματούχους, όμως δεν γνωρίζει τους συμμετέχοντες.
«Ίσως κάπου να μπερδευτήκαμε στη μετάφραση στη συνέντευξη που έδωσα στο γερμανικό ραδιοσταθμό, καθώς στο DLF δήλωσα πιθανόν να υπάρχουν ακόμη δύο ρεπορτάζ και όχι ότι υπάρχουν με απόλυτη βεβαιότητα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχω, όμως δεν τα έχω δει για να γνωρίζω με απόλυτη σιγουριά».
Ο δρ. Φάουστμαν, θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα, θα λειτουργήσουν σαν ντόμινο και θα φέρουν στο φως και άλλα ντοκουμέντα που αφορούν το Πρόγραμμα, ενδεχομένως με περισσότερα «ενδιαφέρουσα στοιχεία».
«Πιστεύω ότι, οι αποκαλύψεις θα λειτουργήσουν ως αφορμή για εξυγίανση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας και η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να τερματίσει κάθε τέτοιου είδους “ανωμαλίες” από τα κράτη μέλη της που παρανομούν και εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών της Ένωσης. Οι διαδικαστικές αυτές “εύνοιες”, που απορρέουν από το Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τους πολύ λίγους, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη ελίτ, είναι σίγουρο ότι δεν γίνονται αποδεκτές από την Ευρώπη και για τον λόγο αυτό αλλοιώνεται η συνοχή, το πνεύμα και η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών. Όμως, από τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις, γίνεται αντιληπτό ότι, οι πολίτες, δεν μπορούν να ανεχτούν μία τόσο μεγάλη σε μέγεθος διαπλοκή και διαφθορά και σε αυτούς βρίσκεται το κλειδί της εξυγίανσης, αναλόγως φυσικά και της πίεσης που θα ασκήσουν».
Η αποχή, δεν είναι η λύση
Προβαίνοντας σε μία εκτίμηση της επερχόμενης κυπριακής πολιτικής σκηνής, παρατήρησε ότι, η τάση της αποχής των ψηφοφόρων από τις εκλογικές διαδικασίες, η οποία καταγράφεται να έχει αυξητική τάση εδώ και μερικά χρόνια, πιθανότατα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την αποκάλυψη του σκανδάλου των διαβατηρίων.
«Η αποχή όμως δεν είναι η λύση του προβλήματος, αντίθετα θα διαιωνίσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Θα πρέπει οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αντιληφθούν ότι μόνο με τη συμμετοχή τους στην πολιτική και στα κοινά μπορεί να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο στην Κύπρο, αυτό που αποκαλούμε ‘’κοινωνία των πολιτών‘’ και να επιδείξουν περισσότερο ενδιαφέρον και συμμετοχή στις διάφορες μορφές κοινωνικών δράσεων».
Ερωτηθείς, εάν μπορεί να έχει προκαλέσει κάποιον αντίκτυπο στο κυπριακό πρόβλημα, η εφαρμογή του Προγράμματος, ο δρ. Φάουστμαν απάντησε ότι δημιουργείται ένας διαχωρισμός μεταξύ των δύο πλευρών. «Φυσικά, είπε, δεν είναι το μόνο γεγονός που απομακρύνει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους σε μία λύση με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Διανύουμε μία περίοδο, η οποία δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα και συνεχίζουμε με αντιπαράθεση και κλιμάκωση, καθώς η τουρκική πολιτική έχει αλλάξει, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία, είναι πολύ πιο επιθετική και καταστροφική, από ότι πριν. Ασφαλώς όμως, η αποκάλυψη του σκανδάλου των διαβατηρίων δεν βοηθάει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε μία επικείμενη πενταμερή διάσκεψη».Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εμπλέκεται η Τουρκία στα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, όπως θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι κύκλοι στην Κύπρο.
