Ντονμέζ: Μόλις τελειώσει η καταχώρηση της συμφωνίας με τη Λιβύη ξεκινούμε αδειοδοτήσειςΜόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρησης της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, η Άγκυρα θα ξεκινήσει αδειοδοτήσεις, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Χουλούσι Ακάρ. Υποστήριξε ακόμη ότι μέρος των τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προέκυψαν από τη συμφωνία της με την Αίγυπτο ντεφάκτο ανήκουν στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, έχει χαλάσει η εξίσωση στο θέμα διαμοιρασμού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. “Προσπαθούσαν να κρατήσουν εκτός παιχνιδιού και εμάς και τη Λιβύη. Εμείς είπαμε ‘όχι, ‘έχουμε δικαιώματα εκεί και θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουμε κι εμείς’”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι κάποια τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκρούονται με περιοχές της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι “ωστόσο η Τουρκία στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα διεξήγαγε αδιάκοπα δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης”.
Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφερόμενος σε τεμάχια που καθορίστηκαν από την συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και στα οποία η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε αδειοδοτήσεις και ανίχνευση, υποστήριξε ότι “είναι περιοχές που βρίσκονται στην δική μας (τουρκική) περιοχή”. “Εκεί ντε φάκτο είναι στη δική μας περιοχή, δεν κάνουν έρευνα αυτή τη στιγμή αλλά τα διεκδικούν”, υποστήριξε. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η Ε/κ πλευρά πρέπει να διαμοιραστεί δίκαια με τους “ομογενείς (της Τουρκίας) στην ‘τδβκ’” – όπως είπε – τις φυσικές πηγές του νησιού.

Για τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως υπάρχει μια διαδικασία καταχώρησης στα Ηνωμένα Έθνη. “Μόλις ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις στην περιοχή. Έχουμε μια διαδικασία που αφορά τον κανονισμό για το πετρέλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο εάν οι διεθνείς πρωταγωνιστές και εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, θα καθίσουν και θα συζητήσουν”, ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ προσθέτοντας πως όπως είπε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θα ξεκινήσουν διάλογο με όλες τις χώρες πλην της ‘Ε/κ διοίκησης’, (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) “επειδή εκείνων συνομιλητής τους είναι η ‘τδβκ”. “Θα κάνουμε αυτό τον διαμοιρασμό δίκαια”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα, πέρυσι ολοκλήρωσαν τέσσερις υπεράκτιες γεωτρήσεις .