Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια – Το Λιμενικό απεγκλώβισε πέντε πολίτες

Νύχτα αγωνίας πέρασε η Εύβοια, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, που αναφέρεται και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες για απομάκρυνση των κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετέδωσε σχετικά ότι με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας χθες το βράδυ.


5355822

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

Στο μεταξύ, “δύσκολο” χαρακτήρισε το βράδυ στην Εύβοια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

5356039

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι “ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας. Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και οι Ενοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες”.


Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Εύβοια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τη χώρα μας, αλλά και αυτές που τους παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112, με 23 οχήματα και αναμένονται σήμερα το βράδυ 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από τη Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι εθελοντές, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση. Περαιτέρω, όπως επισήμανε οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν, και σήμερα (χθες), σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν κάθε συνδρομή όπου και όποτε απαιτηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Αναφορικά με την Αττική, είπε ότι η εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ υπογράμμισε ότι απόψε (ψες), όπως και (προ)χθες, θα επιτηρούνται καθ`όλη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη στο πεδίο.


Σχετικά με τις νέες πυρκαγιές που χρειάστηκαν εναέρια μέσα, στην Κρήτη και στη Ζάκυνθο, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ελέγχθηκαν γρήγορα και γι` αυτό είναι σε ύφεση, ενώ η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ηλεία και έχει φτάσει στην Αρκαδία είναι σε ύφεση, αλλά υπάρχουν μικρά μέτωπα που μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ενώ οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με 34 άτομα και 13 οχήματα από την Τσεχία.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η προσπάθεια όλων συνεχίζεται και είναι μεγάλη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό με την πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους (τύπου PZL), από την Κεφαλλονιά, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο, υπογραμμίζοντας ότι ο πιλότος και πατέρας δύο παιδιών είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ ανέφερε ότι και ο πυροσβέστης από την Πάρνηθα επιβεβαιώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του.

“Συνεχίζουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια” σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε τους πιλότους, τους μηχανικούς και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, που διασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του εναέριου στόλου τους. Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους, “πάνω απ` όλα για τη δική τους ασφάλεια”, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών. “Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη, παλεύοντας για το καλύτερο απέναντι σε πρωτόγνωρες συνθήκες”, κατέληξε.


Σε ύφεση οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασικές εκτάσεις στα χωριά Λιθακιά και Μαχαιράδο στη Ζάκυνθο. Συνολικά στις δύο πυρκαγιές επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων της περιοχής.

Σημαντική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων, καθώς ειδικά η πυρκαγιά στην περιοχή του Κοιλιωμένου, έκαιγε δασική έκταση μέσα σε απόκρημνες χαράδρες και η επίγεια πυρόσβεση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ετσι από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στο σημείο βρέθηκαν δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και δύο Πετζετέλ.

Ist-2

Παράλληλα, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, έμειναν τη νύχτα στο σημείο δυνάμεις ώστε να περιφρουρούν το πυροσβεστικό αεροσκάφος Πετζετέλ που κατέπεσε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή. Ακόμα, αστυνομικές δυνάμεις αναμενόταν να πραγματοποιούν καθ` όλη τη διάρκεια της νύχτας περιπολίες για την αποφυγή εμπρηστικών ενεργειών.


Στο Όρος Πάρνηθας επιχείρησε το Σαββατοκύριακο η κυπριακή αποστολή

Αν και βελτιωμένη η κατάσταση την Κυριακή με τις πυρκαγιές στην Αττική, η εγρήγορση για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων αναζωπυρώσεων που συνεχίζουν, βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της αποστολής της Πολιτικής Άμυνας στην Ελλάδα, Χρυσήλιος Χρυσηλίου.

Όπως ανέφερε, επί εικοσιτετράωρου, όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και επεμβαίνουν άμεσα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία.

Μαζί τους, συνέχισε ο κ. Χρυσηλίου, και η κυπριακή αποστολή, η οποία το Σαββατοκύριακο αξιοποιήθηκε στους πρόποδες αλλά και στις ψηλότερες κορφές του όρους Πάρνηθας.


«Φαινομενικά απλή αποστολή, αλλά στην πράξη δύσκολη και αρκετές φορές επικίνδυνη. Φυσικά, μετά από κάθε ανταπόκριση επικρατεί η ικανοποίηση της επίτευξης της αποστολής και η χαρά της προσφοράς», κατέληξε.

Οικολογική καταστροφή με περισσότερα από 650.000 στρέματα καμένα σε όλη τη χώρα

Έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων τουλάχιστον στα 650.000 στρέμματα.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).


Περίπου στις 12:20 της Κυριακής ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος των καμένων εκτάσεων και κατέληξε στις παραπάνω εκτιμήσεις. Από την άλλη πλευρά, η χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΕΑΑ της καμένης έκτασης με βάση την εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη χθες στις 12:20, οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα), κάπως μικρότερη από την εκτίμηση του meteo για 80.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.


Εξάλλου, σύμφωνα με το ΕΑΑ, τα επίπεδα των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) επανήλθαν σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Ναύπακτος κ.ά.), καθώς και στη Μεσσηνία, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου από χθες είχαν βελτιωθεί σημαντικά, συνεχίζουν και σήμερα στις περισσότερες περιοχές να είναι σε χαμηλά (κάτω των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα) ή σε ικανοποιητικά επίπεδα (10-20 μg/m3), ενώ σε μερικές βρίσκονται σε μέτρια επίπεδα (20-25 μg/m3).

 

*Φωτογραφίες/πληροφορίες από protothema.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.