ΝΥΤ: Σκάνδαλο που ξυπνά μνήμες της χούντας στην Ελλάδα

Στις 16 Αυγούστου η συνέχεια, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χαλά τις διακοπές της

Από διασυρμό σε διασυρμό σύρεται η ελληνική κυβέρνηση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με τη New York Times να κάνει λόγο για «ζήτημα το οποίο θυμίζει τη στρατιωτική δικτατορία».

Οι New York Times, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ τους, αναφέρονται στο χρονικό των αποκαλύψεων, από τη διάψευση δηλαδή των παρακολουθήσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ τον Ιούνιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μέχρι την έκρηξη του σκανδάλου λίγες ημέρες αργότερα.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμό, Watergate και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμο πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρσι για να ξεκινήσει, να επεκτείνει ή να διακόψει υποκλοπές σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αμερικανική εφημερίδα, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Guardian, τονίζει μάλιστα ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ενώ το συνδέει με τις παρακολουθήσεις που αποκαλύπτονται στην Ευρώπη, με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, του οποίου έχουν γίνει στόχος, όπως γράφει, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ο μόνος στόχος, περιγράφοντας αναλυτικά πώς ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ και πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε το νόμο το 2021 για να μην μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται η συνέχεια στο σίριαλ με τις τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων. Με τη Βουλή κλειστή, καθώς παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να ανοίξει ώστε να χυθεί φως στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μη χαλάσει… τις διακοπές της, η συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση αναμένεται πια την Τρίτη 16 Αυγούστου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.