«Παγοδρόμια» οι δρόμοι προς και από το Τρόοδος

 

Η προχθεσινή νύχτα ήταν η πιο κρύα του παρόντος βροχομετρικού έτους που άρχισε την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή του φετινού χειμώνα, και ο Δεκέμβριος είναι ο τέταρτος πιο βροχερός Δεκέμβριος των τελευταίων 15 χρόνων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης. Σύμφωνα πάντως με τα στατιστικά στοιχεία που φιλοξενεί το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, μέχρι χθες, 28 Δεκεμβρίου, η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα φράγματα ήταν 45,868 εκ. κ.μ. ή 15,8% της πληρότητας τους, σε σύγκριση με 37,902 εκ. κ.μ. ή 13% την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Κληθείς να σχολιάσει εάν με βάση την εμπειρία του έχουμε βαρύ, μέτριο ή ελαφρύ χειμώνα από τον πρώτο μήνα της εποχής, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής είπε ότι έχουμε έναν «εξαιρετικότατο» Δεκέμβρη, που είναι ο τέταρτος πιο βροχερός την τελευταία 15ετία.

Ο πιο βροχερός Δεκέμβριος, εξήγησε, ήταν το 2012 με 209 χιλιοστά βροχής ενώ ο τρέχων Δεκέμβριος του 2018 με πέραν των 140 χιλιοστών βροχής είναι ο τέταρτος. Παραδέχθηκε πάντως ότι η Υπηρεσία κάνει και εποχικές προβλέψεις, και για τον φετινό χειμώνα «είμαστε έξω. Η εποχική πρόβλεψη έλεγε ότι θα έχουμε έναν σχετικά ξηρό Δεκέμβριο, ενώ δεν ήταν τέτοιος». Στην ιστοσελίδα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας υπάρχει, είπε, ειδική αναφορά στο ότι παρά τα αριθμητικά κλιματικά μοντέλα που προέβλεπαν έναν σχετικά ξηρό χειμώνα, εντούτοις ο Δεκέμβριος είναι εξαιρετικός.

Ερωτηθείς εάν και ο Ιανουάριος θα είναι όπως ο Δεκέμβριος, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Η κλιματική πρόβλεψη είναι πάρα, μα πάρα πολύ επιρρεπής, εξαρτάται από πλήθος παραγόντων». Υπάρχουν, συμπλήρωσε, κάποιες προβλέψεις ότι και ο Ιανουάριος θα είναι βροχερός, ενώ υπάρχουν και κάποιες ανανεωμένες προβλέψεις για ξηρό μήνα. «Ίδωμεν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε έρχονται συνήθως τα πρώτα χιόνια, ο κ. Νικολαΐδης είπε κλιματολογικά έχουν καταγραφεί παλιότερα πρώτες μέρες χιονιού μέσα στον Οκτώβριο, αλλά οι περισσότερες πρώτες χιονοπτώσεις καταγράφονται συνήθως Δεκέμβριο. Χιονόπτωση στις υψηλότερες ορεινές περιοχές, πιθανόν να έχουμε και σήμερα Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, με το τοπίο την Πρωτοχρονιά να είναι σχετικά χειμερινό «με ψιλόβροχο και χιόνι ή χιονόνερο», ανέφερε ο Κλεάνθης Νικολαΐδης. Σημείωσε πάντως ότι χιονόπτωση στην περιοχή της Λευκωσίας δεν προβλέπεται.

 

Παγετός στους δρόμους

Ο κ. Νικολαΐδης έκανε ειδική αναφορά στον παγετό που σχηματίστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών σε αρκετά σημεία των ορεινών περιοχών και ο οποίος παγετός αναμένεται να επιμείνει και σήμερα. Δύο με τρία αυτοκίνητα που επιχείρησαν να φτάσουν στην πλατεία Τροόδους από τον δρόμο Πλατρών – Τροόδους χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες ή κίνηση στους 4 τροχούς, εγκλωβίστηκαν, και η Αστυνομία μαζί με πολίτες προσπάθησαν να τους απεγκλωβίσουν. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Αστυνομικής Δύναμης Φώτης Φωτίου, που υπηρετεί στον Αστυνομικό Σταθμό Τροόδους, τα αυτοκίνητα τύπου σαλούν είχαν εγκλωβιστεί στα αριστερά του δρόμου και ένα τζιπ είχε αναποδογυριστεί σε χαντάκι. Δεν υπήρχαν τραυματισμοί, δήλωσε και τόνισε ότι οι δρόμοι είναι «παγοδρόμια» και γι’ αυτό επικίνδυνοι

Μας έχεις Like στο Facebook ;