Ο Α. Μαυρογιάννης «αγκαλιάζει» τους Τ/κυπρίους

«Να κερδίσουμε ξανά την πλειοψηφία των Τ/κ υπέρ της λύσης και της επανένωσης»

 

Γέφυρες συνεννόησης προς τους Τ/κυπρίους ρίχνει ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αντρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος λύσης και επανένωσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αν αυτή η λύση έχει τις σωστές προδιαγραφές, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικές ελευθερίες, διακίνηση, εγκατάσταση ιδιοκτησίας, εφαρμογή των ελευθεριών της ΕΕ, ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, των αγαθών υπηρεσιών κεφαλαίου, τότε αυτή η λύση όχι μόνο θα ήταν για μένα καλή, είναι και η μόνη εφικτή».

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Voice of the Island», o κ. Μαυρογιάννης τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε όλα τα δημόσια αξιώματα, και στη Δημόσια Υπηρεσία και σε όλα τα άλλα.

Ερωτηθείς εάν θα έπαιρνε την πρωτοβουλία ο κ. Μαυρογιάννης για το ζήτημα για τις υπηκοότητες για τα παιδιά των μεικτών γάμων, απάντησε θετικά. Προτείνει επίσης μια ειδική υπηρεσία που θα είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στους Τ/κ και όλες τις υπηρεσίες του κράτους, όπως το Κέντρο Εξυπηρέτησης των Τ/κ, αντίστοιχο του Κέντρου εξυπηρέτησης του πολίτη. Δεύτερος στόχος είναι η επέκταση της συνεργασίας όσο γίνεται περισσότερο, ούτως ώστε να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάμεσα στις δύο κοινότητες για να δουλεύουν μαζί και να δημιουργούν μαζί σε όλους τους τομείς. Τρίτος στόχος, όπως είπε, «να κερδίσουμε ξανά την πλειοψηφία των Τ/κ υπέρ της λύσης και της επανένωσης. Να έχουμε μια αντίστοιχη κατάσταση με αυτή που ήταν μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί το 2015, ο οποίος εκπροσωπούσε την πλειοψηφική αντίληψη των Τ/κ».

Σημειώνει, τέλος, πως αν θα ασκούσε κριτική στον κ. Αναστασιάδη σε κάτι, θα ήταν οι κλυδωνισμοί του σε σχέση με την ιδέα των δύο κρατών. «Δεν έπρεπε ποτέ να κάνει τέτοιες κουβέντες, ούτε ιδιωτικά ούτε με τίποτα. Ευτυχώς, ουδέποτε βεβαίως έβαλε στο τραπέζι αυτά τα ζητήματα, αλλά όταν ακούει ο άλλος ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι χάνεις την αξιοπιστία σου».

 

 

«Είχαμε περιθώρια να πετύχουμε τη λύση»
Ο κ. Μαυρογιάννης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι επιμένουν και θα επιμείνουν στην ανάγκη να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από εκεί που έχει μείνει. Επαναλαμβάνει ότι ήταν λάθος η μη συνέχιση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και ότι το τελευταίο βράδυ 2 από τα 6 σημεία του Γενικού Γραμματέα δεν είχαν γίνει πλήρως αποδεχτά από τον κ. Τσαβούσογλου, όπως η κατάργηση των εγγυήσεων και εν τέλει αποχώρηση των στρατευμάτων, αλλά ήταν μια συζήτηση που ξεκινούσε, δεν υπήρχε λόγος να σταματήσει. Αυτό ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτό, δεν αντιληφθήκαμε ίσως την ιστορικότητα των στιγμών και θεωρούσαμε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να συνεχιστεί η προσπάθεια και πιστεύω ότι είχαμε περιθώρια να πετύχουμε τη λύση».
Να σημειωθεί ότι ο Α. Μαυρογιάννης θα έχει την ερχόμενη Τρίτη και ώρα 7:00 μ.μ. στο Σπίτι της Συνεργασίας ανοικτή συζήτηση και διάλογο με Τ/κ και Ε/κ νέους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.