Ο Α. Μαυρογιάννης κάνει άλματα που δεν τολμούν οι άλλοι

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Κούνησε τα λιμνάζοντα νερά η επιστολή του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη προς τον πρόεδρο της «Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς», Χάρη Πογιατζή, με την οποία καλεί την Αρχή όπως ξεκινήσει άμεσα διερεύνηση όλων των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, «Κράτος Μαφία», για τις πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο βιβλίο ο συγγραφέας υποστηρίζει, μέσα από την έρευνά του, ότι υπήρξαν ενέργειες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και από ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρό του σε σχέση με ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ. Από τη στιγμή που προβάλλεται ένας τέτοιος ισχυρισμός από έναν πρώην κάτοικο στο Προεδρικό, όπως ήταν ο κ. Δρουσιώτης, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ορθά τονίζει ο κ. Μαυρογιάννης στην επιστολή του ότι «έχουμε μεγάλη ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία και η λογική δημιουργίας και οι αρμοδιότητες της Αρχής είναι ιδιαίτερα κομβικές προς την κατεύθυνση αυτή, αφού στοχεύουν στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δράσεων και υπηρεσιών στα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόλμησε και έκανε το βήμα. Το βήμα που φοβόταν ο Ν. Αναστασιάδης. Ζήτησε επίσημα τη διερεύνηση των σκανδάλων της διαφθοράς.

Ο Ν. Αναστασιάδης είναι φανερό, αν κρίνουμε από την απάντησή του στον Α. Μαυρογιάννη, ότι αν μη τι άλλο θορυβήθηκε. Και απειλεί με δικαστικά μέτρα.

Δεν ήταν τυχαίο το ότι μετά τις αποκαλύψεις από τον Μ. Δρουσιώτη, η κυβέρνηση δεν σχολίασε τίποτε απολύτως. Ούτε πολύ προηγουμένως σχολιάστηκαν τα όσα έγραφε και αποκάλυπτε η «Χαραυγή». Τότε ακόμα και τα άλλα ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους, έκαναν πως δεν έβλεπαν τα δημοσιεύματα. Αναγκάστηκαν όμως να κάνουν ελαχιστότατες αναφορές λόγω της έκτασης που πήραν οι δημοσιεύσεις του Μ. Δρουσιώτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ποντάρει στους δύο υποψηφίους του ΔΗΣΥ για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει κανένα απρόοπτο με την εκλογή μη συναγερμικού υποψηφίου. Και θα κάνει το παν για να εκλεγεί ένας από τους δύο.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφεύγουν να σχολιάσουν οτιδήποτε. Ούτε τυχαίο είναι πως καλύπτουν τον Ν. Αναστασιάδη αφού ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Ιδιαίτερα ο Ν. Χριστοδουλίδης όποτε ερωτηθεί προσπαθεί να ρίξει στα μαλακά το θέμα, λέγοντας ότι πάντοτε υπήρχαν φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο, άρα δεν έγινε και τίποτε.

Αυτά δείχνουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην περίπτωση που εκλεγεί ένας από τους δύο στην προεδρία της Δημοκρατίας. Άλλωστε το λένε οι ίδιοι ότι είναι συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ο Αβέρωφ μιλά για αλλαγή, ως συνέχεια της διακυβέρνησης του κόμματός του και του Ν. Αναστασιάδη και ο Ν. Χριστοδουλίδης μιλά για… ανανέωση.

Τι μένει λοιπόν; Μένει αυτός που τολμά. Αυτός που κάνει βήματα, αν όχι άλματα για τα κυπριακά δεδομένα. Συνεπώς η μόνη εγγύηση για αλλαγή είναι ο Α. Μαυρογιάννης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.