Ο αυτοεξευτελισμός της Βουλής

Της Ελένης Μαύρου

Από το Σεπτέμβρη του 2014 που ψηφίστηκε η νομοθεσία για τις εκποιήσεις -με τις αλλαγές που επέφερε η Βουλή κυρίως στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, της μικρής επαγγελματικής στέγης και των εγγυητών- παρακολουθούμε την αυτοαναίρεση και τον αυτοεξευτελισμό ανθρώπων και θεσμών με ανησυχία.

Μπορεί το ίδιο βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ευχαριστούσε τα κόμματα για την εποικοδομητική τους στάση, λίγες μέρες όμως μετά διέγραφε περιφρονητικά όσες ουσιαστικές αλλαγές πέρασε το κοινοβούλιο προσφεύγοντας στο Ανώτατο. Ακολούθησαν συζητήσεις, αντιδράσεις, αναπομπές, παρατάσεις…

Θυμίζω ότι το θέμα των εκποιήσεων ήταν ίσως η μοναδική περίπτωση για την οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη μπήκε σε κάποιας μορφής διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κι αυτό όχι ως επιλογή αλλά όταν αντελήφθη ότι η εκστρατεία εκφοβισμού για την «εκταμίευση της επόμενης δόσης» απέτυχε. Κυρίως, όμως, επιμετρώντας τη σημασία που έχουν για τους Κυπρίους οι δεσμοί τους με τη γη, με την «οικογενειακή εστία».

Η επιμονή της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για ψήφιση, τότε, του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις στηρίχθηκε στη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα κατατίθετο ενώπιον της Βουλής ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα που… θα έλυνε όλα τα προβλήματα.

Θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2014 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάς έλεγε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας σειράς νομοσχεδίων σε σχέση την αφερεγγυότητα. Τον Ιούλη, ο Υπουργός Οικονομικών μάς διαβεβαίωνε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας συμφωνήθηκε με την Τρόικα και ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να ψηφισθεί νομοθεσία για την αφερεγγυότητα και έτσι θα προστατεύεται η κύρια κατοικία.

Αρχές του Μάρτη του 2015 και τα τέσσερα νομοσχέδια του πακέτου αφερεγγυότητας συζητούνται ακόμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώ το πέμπτο (που αφορά τα φυσικά πρόσωπα άρα και τους μικρο-οφειλέτες) δεν έχει καν κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αστε που, μπορεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας να διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως σχέδιο σωτηρίας, μια πιο προσεκτική ανάγνωση, όμως, των προνοιών των νομοσχεδίων (όσων τουλάχιστον έχουν κατατεθεί) μάλλον διαψεύδει –για μια ακόμα φορά– τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Και εντάξει, την κυβέρνηση μπορεί να μην τη νοιάζει που εξευτελίζεται με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι… όπου νάσαι θα καταθέσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Η Βουλή όμως;

Από τα τέλη του 2014 αναστέλλει κάθε λίγες βδομάδες το νόμο για τις εκποιήσεις -γνωρίζοντας ότι οι μυλόπετρες των τραπεζών άρχισαν να αλέθουν- με το επιχείρημα ότι αναμένει από ώρα σε ώρα την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης. Αρχικά για τις 31 Ιανουαρίου, μετά για τις 2 Φεβρουαρίου και τώρα (με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ) για τις 19 Μαρτίου.

Αστε που η τελευταία αναβολή είναι και η πιο προκλητική. Μας λεν, δηλαδή, οι βουλευτές που την ψήφισαν ότι μέσα σε 15 μέρες θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που δεν το είδαν ακόμα;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy