Ο αγώνας κατά ασφαλτικού στο Μιτσερό στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει»

Η υγεία των παιδιών και ο αγώνας των κοινοτήτων για την οριστική ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για εγκατάσταση εργοστασίου ασφάλτου στο Μιτσερό βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης με θέμα «Δικαίωμα σε ένα καθαρό κι υγιές περιβάλλον», η οποία διοργανώθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει», με τη στήριξη των Συνδέσμων Γονέων και των Κοινοτικών Συμβουλίων Αγίας Μαρίνας, Αγίου Επιφανείου, Αγίου Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Καλού Χωριού, Κάτω Μονής, Κλήρου, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας το Σάββατο, στον χώρο μετεγκατάστασης ασφαλτικού της Prometheas.

΄Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης, πλήθος παιδιών συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον και τα δικαιώματά τους και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στον καθαρό αέρα, στην υγεία και τη ζωή, ενώ εκ μέρους των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής μίλησε ο κοινοτάρχης Αγροκηπιάς Σωτήρης Κυριάκου, ο οποίος επανέλαβε τη βούληση των κοινοτήτων να μην επιτρέψουν τη μεταφορά του ασφαλτικού, αλλά να προχωρήσουν στη δημιουργία πάρκου Μεταλλωρύχων στο χώρο. Επίσης, η εκπρόσωπος των μαθητών Άννα-Μαρία Κυριακίδου τόνισε ότι τα παιδιά θα υπερασπιστούν το φυσικό τοπίο και το δικαίωμα τους στον καθαρό αέρα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 

Cache 640 2993473 323703 10042022103638

Επιπλέον, η Ομάδα Πρωτοβουλίας υπενθυμίζει ότι τα παιδιά της περιοχής ζουν σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες στην πιο βεβαρημένη περιοχή της Κύπρου, με την έντονη δυσοσμία και τη σκόνη από τα λατομεία να υποβαθμίζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, ενώ σημειώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να θυματοποιηθούν ξανά τα παιδιά μας, να βρεθούν σε θανάσιμο κίνδυνο και να ζουν σε ένα εξαιρετικά υποβαθμισμένο κι επικίνδύνο περιβάλλον».

«Το κράτος οφείλει να προστατεύει τα παιδιά κι όλους τους πολίτες κι όχι να αποφασιζει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, της υγείας και της ευημερίας τους», καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.