Ο αγώνας για την ΑΤΑ µόλις ξεκίνησε

Η µαζικότητα και ο παλµός των απεργών σε όλες τις πόλεις ήταν πρωτοφανή, µε τους εργαζοµένους να στέλνουν µήνυµα στους εργοδοτικούς συνδέσµους ότι δεν θα ανεχθούν άλλο την εκµετάλλευση της εργασίας τους, την αθέτηση συµφωνηθέντων και τον εµπαιγµό. Μήνυµα έστειλαν και στην απερχόµενη κυβέρνηση: ότι δεν δέχονται την κοροϊδία και την επιτήδεια ουδετερότητα που επέδειξε βάζοντας πλάτες στους εργοδότες, αλλά και στην επόµενη κυβέρνηση: ότι απαιτούν άµεσα διόρθωση της αδικίας, αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκταση της για όλους τους εργαζοµένους.

Eskata 1

H πανεργατική κινητοποίηση της Πέµπτης για προάσπιση του θεσµού της ΑΤΑ ήταν ιστορική για τους εργαζοµένους της Κύπρου. Μετά από πολλά χρόνια, οι εργαζόµενοι ενωµένοι και αποφασισµένοι ρίχνονται στη µάχη για να διεκδικήσουν τα δικαιώµατα και την αξιοπρέπειά τους. Αναµένεται σύντοµα να πραγµατοποιηθεί συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να προβούν σε αξιολόγηση της ιστορικής αυτής µέρας για το εργατικό κίνηµα και για να ληφθούν αποφάσεις για τα επόµενα βήµατα.

∆εν έφτασε το τέλος του κόσµου…

Παρά την κινδυνολογία που υπήρξε τις προηγούµενες µέρες ότι η τρίωρη στάση εργασίας θα δηµιουργήσει έντονα προβλήµατα στην οικονοµία και λίγο-πολύ θα φτάσει το τέλος του κόσµου, δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο ούτε από τους εργοδοτικούς συνδέσµους.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Γενικός ∆ιευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, υπήρξαν κάποια προβλήµατα, ωστόσο γενικά η εκτίµηση είναι ότι δεν υπήρξαν µεγάλα προβλήµατα και ακρότητες κατά τη στάση εργασίας. Το ίδιο µας ανέφερε και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. Σε ερώτηση κατά πόσον οι επιχειρήσεις αντιµετώπισαν µεγάλα προβλήµατα, µας απάντησε ότι δεν έχουν τέτοια ενηµέρωση.

Σχετικά µε την επόµενη µέρα, ο Γ∆ της ΟΕΒ δήλωσε ότι προετοιµάζονται και έχουν «µια ολοκληρωµένη προσέγγιση για την επόµενη µέρα, η οποία θα είναι µε τη νέα κυβέρνηση. Αναµένουµε ότι θα ξεκινήσουµε ένα διάλογο επί της ουσίας, που δεν έγινε ποτέ». Όπως εξήγησε, «ο διάλογος εξαντλήθηκε στην κατάθεση της πάγιας θέσης της κάθε πλευράς». Επεσήµανε ότι «είµαστε απόλυτα και καλόπιστα έτοιµοι µε βάση τη συµφωνία του 2017, να καταλήξουµε σε κάτι κοινά αποδεκτό, το οποίο δεν µπορεί να είναι το ίδιο όπως το 1948. Πρέπει να µπούµε ελεύθεροι σε µια συζήτηση χωρίς κανένα χρονικό περιορισµό».

Και οι δύο σύνδεσµοι επιβεβαίωσαν ότι και τον Ιανουάριο θα δοθεί το 50% της ΑΤΑ, όπως ίσχυε µέχρι σήµερα, µε τον Χρ. Αγκαστινιώτη να δηλώνει ότι από τη στιγµή που δεν έχει επιτευχθεί νέα συµφωνία, εξακολουθεί να ισχύει η προηγούµενη.

Apergia Ata 6 1068X563 1

Μόνο ο Α. Μαυρογιάννης ξεκάθαρα υπέρ αποκατάστασης της ΑΤΑ

Αφού το ζήτηµα έχει, ουσιαστικά, παραπεµφθεί από τη σηµερινή κυβέρνηση στην επόµενη, η «Χαραυγή» ζήτησε τις θέσεις των τριών επικρατέστερων υποψηφίων. Ο µόνος που έχει τοποθετηθεί υπέρ της αποκατάστασης της ΑΤΑ και διεύρυνσης των δικαιούχων είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Οι υπόλοιποι δύο ουσιαστικά τοποθετούνται ενάντια σε αυτήν, έστω µε… περίτεχνο τρόπο.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραµµα διακυβέρνησης του Α. Μαυρογιάννη, η ΑΤΑ είναι ένας χρήσιµος και αναγκαίος θεσµός, τον οποίο η διακυβέρνησή του θα στηρίξει και θα ενισχύσει. Ως εκ τούτου, θα επιδιώξει «πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, µε βάση τη διακύµανση του πληθωρισµού και διεύρυνσή της για όλους τους εργαζοµένους» και «τροποποίηση του διατάγµατος για τον κατώτατο µισθό, ώστε αυτός να αναπροσαρµόζεται µε βάση το συµφωνηµένο σύστηµα». Σηµειώνει ότι «µε στόχο να εκπληρώνει η ΑΤΑ πιο αποτελεσµατικά το ρόλο της ως µηχανισµός αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των µισθών και για να αντιµετωπιστούν παράλληλα στρεβλώσεις και αδυναµίες, θα προχωρήσουµε σε έναν δηµιουργικό κοινωνικό διάλογο, για να καταστεί κοινωνικά δικαιότερη».

Από το επιτελείο Αβ. Νεοφύτου µάς έχει αναφερθεί ότι «πρέπει µέσα από τον κοινωνικό διάλογο να βρεθεί η χρυσή τοµή: ούτε κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά προσδιορισµός ρυθµίσεων που θα την καθιστούν πιο δίκαιη, στοχευµένη και οικονοµικά βιώσιµη. Μια ρύθµιση που να µην υπονοµεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, να µην οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων, αλλά να αποτελεί µέτρο κοινωνικής στήριξης για αυτούς που πραγµατικά έχουν ανάγκη». Σε συνέντευξή του ο Αβ. Νεοφύτου είχε δηλώσει ότι «οι µισθολογικές αναβαθµίσεις πρέπει να ακολουθούν την παραγωγικότητα και όχι τις µεταβολές στις τιµές. Παρ’ όλα αυτά, δεν εγείρω θέµα ΑΤΑ. Ούτε κατάργηση ούτε επαναφορά στα όσα ίσχυαν πριν το 2012».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης µάς ανέφερε ότι στηρίζει «τη διατήρηση του θεσµού της ΑΤΑ, µιας κορυφαίας κοινωνικής κατάκτησης, µε δεδοµένο ότι κανένας δικαιούχος δεν θα σταµατήσει να τη λαµβάνει. Την ίδια στιγµή, η άµεση πλήρης καταβολή της ΑΤΑ για όλους τους δικαιούχους, σύµφωνα µε τις υφιστάµενες οικονοµικές δυνατότητες του κράτους, δεν µπορεί να θεωρηθεί εφικτή. Ως εκ τούτου, ο διάλογος θα συνεχιστεί εντός αυτών των συγκεκριµένων παραµέτρων, µε στόχο την επίτευξη µιας κοινά αποδεκτής συµφωνίας».

Μας έχουν συνηθίσει στα σεξιστικά σχόλια…

Με δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστα­σιάδης έδειξε για ακόμη μια φορά έλλειψη ήθους και μας θύμισε για ακόμη μια φορά γιατί πρέπει να παλέψουμε για να απαλ­λαγούμε από αυτούς. Σχολιάζοντας την κινητοποίηση των εργαζομένων ανέφερε το εξής για τη ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους: «Δεν δέχομαι να κάμνουν μαθήματα ή και να φωνασκούν. Άκουα μια κυρία σήμερα που εφωνασκούσε, για κάτι για το οποίο θα έπρεπε να απολογεί­ται προς τους εργαζομένους».

Η ΠΕΟ δεν μπορούσε να αφήσει ασχο­λίαστη την αήθη επίθεσή του, αναφέρο­ντας ότι φαίνεται να μη μέτρησε σωστά την αγανάκτηση των εργαζομένων και ότι «από τις 12 συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην κινητοποίηση επέ­λεξε να επιτεθεί μόνο στην ΠΕΟ και από τους 12 ηγέτες συντεχνιών επέλεξε να στοχοποιήσει τη ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, απαξιώνοντάς την». Υπο­γράμμισε ότι η αναφορά του σε «μια κυρία σήμερα που εφωνασκούσε» είναι άκρως προσβλητική και σεξιστική.

Ακόμα, η ΠΕΟ υποδεικνύει ότι «ο Πρό­εδρος έδειξε να μην καταλαβαίνει ή να μη θέλει να καταλάβει γιατί ο κόσμος αντέ­δρασε. Για ακόμα μια φορά ο κ. Αναστα­σιάδης άφησε στο απυρόβλητο την εργο­δοτική πλευρά και προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζομένους αποδίδοντάς τους μάλιστα άλλα κίνητρα».

Επί τούτου αντέδρασε και η ΠΟΓΟ αναφέροντας ότι «τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και η δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη μάς έχουν συνηθίσει στα σεξιστικά σχόλια, τις χυδαιότητες, την υποτίμηση και την απα­ξίωση. Πόσω δε μάλλον τώρα που ο Πρό­εδρος και η κυβέρνηση του Συναγερμού στρέφονται ενάντια στους αγώνες των ερ­γαζομένων, γυναικών και αντρών».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.