Ο αγώνας για την ΑΤΑ τώρα ξεκινά

Του Γιάννη Κακαρή

 

Η συμφωνία που υπογράφηκε για την απόδοση της ΑΤΑ δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά μόνο ένας ενδιάμεσος σταθμός προς την επίτευξη του στόχου. Από δω και πέρα θα δίνεται στο 66,67%, μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Όμως η εν λόγω μεταβατική συμφωνία προβλέπει ότι θα ξεκινήσει διάλογος με στόχο ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία, το αποτέλεσμα της οποίας θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2025.

Το διακύβευμα είναι να επιτευχθεί η απόδοσή της στο 100% και στο σύνολο των εργαζομένων. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να στηθεί τείχος στις ορέξεις των εργοδοτών που θέλουν την αλλοίωσή της με τρόπο που να εκφυλιστεί και να χάσει την ουσία της.

Στο διάλογο που προηγήθηκε, η εργοδοτική πλευρά απαιτούσε την κατάργηση της ΑΤΑ και έναρξη συζητήσεων για εισαγωγή ενός νέου συστήματος που να στηρίζεται στην παραγωγικότητα και  ανταγωνιστικότητα της κάθε επιχείρησης. Στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΤΑ. Κάτι που δείχνει ότι οι εργοδότες, ουσιαστικά το μόνο που στοχεύουν είναι στην αποδόμηση του θεσμού ως μηχανισμού διασύνδεσης των μισθών με τον πληθωρισμό.

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές, ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, φρόντισε να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι με την έναρξη των νέων συζητήσεων θα ενταθεί η προσπάθεια των εργοδοτών για να καταργήσουν την ΑΤΑ. Εξάλλου ποτέ δεν το έκρυψαν.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «τώρα, για πρώτη φορά, δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος, για να καθίσουμε όλοι μαζί, να εξετάσουμε τα σημεία εκείνα τα οποία είναι αναχρονιστικά, διαβρώνουν την οικονομία, υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα, ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό…»

Σημειώνεται ότι η απαράδεκτη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, που είναι εκτός του πλαισίου της μεταβατικής συμφωνίας, δεν έτυχε αποφασιστικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης, από την προηγούμενη ούτε την παρούσα κυβέρνηση κατά την άσκηση του διαμεσολαβητικού τους ρόλου, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν και να επιμένουν στις απαράδεκτές τους θέσεις.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ο ίδιος ο υπουργός θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι εννοούν πως ο θεσμός είναι σημαντικός και δεν πρέπει να καταργηθεί, απαντώντας ότι πρόκειται για θέσεις εκτός του διαπραγματευτικού πλαισίου, όπως αυτό καθορίστηκε από τη συμφωνία.

Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει έμπρακτα πως εννοεί ότι πρέπει να διευρυνθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, κάτι που θα οδηγήσει και στην επέκταση της ΑΤΑ σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας ούτε βεβαίως των εργοδοτών. Ο πραγματικός αγώνας τώρα ξεκινά και αφορά όλους μας. Είτε λαμβάνουμε ΑΤΑ είτε όχι. Σημαντικό είναι να παραμείνει ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως ήταν όλο αυτό το διάστημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy