Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου-ΕΕ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αμέσως μετά την άφιξή του στο Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών και αρχηγών κρατών Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου. Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμβολή της Κύπρου στην διεξαγωγή της ιστορικής Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

«Η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι ήταν ιδιαίτερα θερμή, ιδιαίτερα δημιουργική, και κάλυψε όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν, βεβαίως, τη Σύνοδο της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά πέραν αυτού και διμερείς σχέσεις”, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τη μεγάλη συμβολή της Κύπρου στην διεξαγωγή της ιστορικής αυτής Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, καθώς ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία και εισήγηση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ο Πρόεδρος Σίσι εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή της Κύπρου στη βελτίωση ή, αν θέλετε, στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, με δεδομένη την πρωτοβουλία που είχα αναλάβει και η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ύστερα από δική μας παρέμβαση. Έκτοτε οι σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί και είμαστε σήμερα σε ένα στάδιο όπου η ΕΕ συναντάται με τον Αραβικό Σύνδεσμο, γεγονός που θεωρείται από τον Πρόεδρο Σίσι μια σημαντική επιτυχία, όπως και σημαντική θεωρείται η συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Επίσης, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τα διμερή θέματα των δύο χωρών, με έμφαση στο θέμα της ΑΟΖ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου, που μαζί με την Ελλάδα, αποτελούνε την γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου. Επίσης, συζητήσαν για θέματα ενεργειακής ασφάλειας και διαφύλαξης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι επανέλαβε το ενδιαφέρον του για τη μεταξύ μας συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στην ενεργειακή ασφάλεια και ιδιαίτερα στη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, ενώ έχουμε συζητήσει τα θέματα της άριστης συνεργασίας και πώς περαιτέρω εμβαθύνεται η σχέση».

Τέλος, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε στον Πρόεδρο Αλ Σίσι «την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Κύπρος, προκειμένου να αποτελέσει το κέντρο της περιφερειακής συνεργασίας για την Κλιματική Αλλαγή, τη διοργάνωση ενός χώρου, αλλά και όλων εκείνων των απαραιτήτων τεχνοκρατικών υποδομών, προκειμένου μέσα από την επιστημονική παρέμβαση να υπάρξουν και οι ανάλογες ενέργειες, με δεδομένο ότι φαίνεται πως η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή είναι οι πρώτες που θα έχουν τις χειρότερες των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές», όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης,. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του «διότι ήταν απόλυτη η ανταπόκριση και η στήριξη από πλευράς του Αιγύπτιου Προέδρου και έτσι κατά τη Σύνοδο, όπου θα έχω την ευκαιρία να αναπτύξω το θέμα, είμαι βέβαιος ότι θα τύχουμε της στήριξης τόσο της ΕΕ όσο και των αραβικών κρατών με δεδομένη τη θέση της Κύπρου, την πολιτική της Κύπρου, ως αξιόπιστου εταίρου προς όλους τους γείτονες μας, να μπορούμε να φιλοξενήσουμε ανάλογες Συνόδους και ανάλογες πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν τα δυσάρεστα από την κλιματική αλλαγή».

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Αύριο, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, τον Εμίρη του Κουβέιτ Σαμπάχ Αλ Αχμαντ, και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει στο Σαρμ Ελ Σέιχ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.