«Ο Ακάμας μας αφορά όλους» – Πορεία διαμαρτυρίαςΠορεία για τον Ακάμα στην κεντρική πλατεία και στους δρόμους της Πάφου και διαμαρτυρία διοργανώνεται από περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς φορείς το Σάββατο 30/11/19, έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, κάτω από το σύνθημα «Για να προστατευτεί ο ΑΚΑΜΑΣ από την κερδοσκοπία και την καταστροφή. Ο ΑΚΑΜΑΣ είναι το Δασικό Εθνικό μας Πάρκο και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Σε ψήφισμά τους οι διοργανωτές ζητούν από όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από το κράτος την επαναφορά των παραμέτρων των προηγούμενων διαχειριστικών σχεδίων του Ακάμα που προνοούσαν ανταλλαγή γης, μεταφορών αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε ταυτόχρονα να διασφαλιστούν η προστασία του Ακάμα, αλλά και οι ιδιοκτήτες γης.

Επιπρόσθετα ζητούν τη διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για την εξεύρεση των υπαίτιων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στον Ακάμα, την εν καιρώ αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής, την αποτελεσματική φύλαξη και πυροπροστασία της περιοχής και την άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδιασμού του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Επισημαίνουν ότι οι τελευταίες πυρκαγιές στην περιοχή καταδεικνύουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αδυναμία του κράτους να προστατέψει αποτελεσματικά την περιοχή και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης και την αύξηση της επιτήρησης με τη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και η τηλεμετρία.

Υπογραμμίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί από τις αρμόδιες Αρχές οποιαδήποτε ποινική δίωξη κατά προσώπων, παρά το ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί 80 περίπου κακόβουλες πυρκαγιές εντός και περιμετρικά της Χερσονήσου του Ακάμα, με αποτέλεσμα ο φυσικός πλούτος της περιοχής να συρρικνώνεται εγκληματικά.

Σημειώνουν ότι η οικολογική αξία της Χερσονήσου του Ακάμα εκφεύγει των στενών γεωγραφικών ορίων του νησιού μας, αφού αποτελεί περιοχή αξιοσημείωτης βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν με σταυρωμένα χέρια να καταστρέφεται ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Ακάμα.

Την πρωτοβουλία συγχαίρει και στηρίζει με μήνυμά της και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), σημειώνοντας ότι υιοθετεί τις θέσεις των διοργανωτών.

Άννα Μισιαούλη