Ο Ακιντζί ζήτησε την διόρθωση των σημείων που θεωρεί λανθασμένα ή ελλιπή στην έκθεση για τον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ακόμα να παραδοθεί η επιδημιολογική έκθεση του κορωνοϊού στον Ακιντζί - Επικρίσεις κατά τη κυβέρνησηςΟ Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις στον Τύπο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που διήρκεσε ενάμιση ώρα, ανέφερε ότι συζήτησαν την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την συνεργασία σχετικά με την νόσο Covid-19 και τα εμπόδια στις διελεύσεις των τουριστών.

Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο εκθέσεις που ετοιμάστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την Κύπρο, ο Ακιντζί ανέφερε ότι η έκθεση, που στάλθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη έχει αξιολογηθεί από τα αρμόδια άτομα και τα αποτελέσματά της έχουν κοινοποιηθεί στην κα Σπέχαρ. Ο Ακιντζί δήλωσε ότι ετοίμασε μια παρουσίαση, που  εμπεριέχει τις απόψεις του σχετικά με την έκθεση και την παρέδωσε στην Σπέχαρ προσθέτοντας: «Ζήτησα την διόρθωση των σημείων που είδα ότι ήταν ελλιπή ή λανθασμένα στην έκθεση». Διευκρίνισε ότι θα κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες μετά την έγκριση της εν λόγω έκθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν κερδίσει περισσότερη σημασία εξαιτίας της πανδημίας, ο Ακιντζί εξήγησε ότι συζήτησαν με την Σπέχαρ πώς θα μπορέσουν να βελτιώσουν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις μετά την νόσο Covid-19. «Η βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι όρος. Κανείς επιστήμονας δεν λέει ότι αυτή η πανδημία θα τελειώσει σύντομα και εμείς, που ζούμε στην Κύπρο, όπως και όλος ο κόσμος θα συνεχίζουμε να παλεύουμε με αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο παραγωγική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί», δήλωσε ο Ακιντζί.

Αναφερόμενος στο οδόφραγμα της οδούς Λήδρας, που παραμένει κλειστό ακόμη από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ο Ακιντζί δήλωσε ότι το οδόφραγμα της οδούς Λήδρας είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές και ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το άνοιγμα του οδοφράγματος είναι λανθασμένη και το διαβίβασαν αυτό στα Ηνωμένα Έθνη. Υποστήριξε ότι το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδούς Λήδρας είναι ένα θέμα με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ασχοληθεί πιο σοβαρά.

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική έκθεση, ο Ακιντζί ανέφερε ότι ακόμη δεν την έχει παραλάβει.

«Χαμένη» η επιδημιολογική έκθεση για τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με την Yeni Düzen , ο Ακιντζί δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει παραλάβει την έκθεση που αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στα κατεχόμενα, προσθέτοντας: «Ο υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες στη βουλή ότι η έκθεση τελείωσε, τυπωνόταν και ότι θα την έστελνε σε μια δύο ώρες. Αλλά ακόμη δεν περάσαν αυτές οι δύο ώρες». «Την αναμένουμε στην αγγλική για να την παραδώσουμε, αλλά αν δε θα γίνει, ας είναι και στην τουρκική, την θέλουμε. Ήταν πολύ δύσκολο τελικά να ετοιμαστεί αυτή η έκθεση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να επικρίνει συνεχώς την «κυβέρνηση», αλλά είναι υποχρεωμένος να μιλήσει.

Πηγή: Διάλογος/ΓΤΠ