Τρεις άνθρωποι από την ομάδα στήριξης Λάρνακας του υποψήφιου Προέδρου τοποθετούνται για την ποιοτική διαφορά που τους έκανε να σταθούν στο πλευρό του
Του Τάσου Περδίου
Η εντιμότητα, ως ποιοτικό χαρακτηριστικό που κάνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να ξεχωρίζει, αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τρία ανεξάρτητα μέλη της Ομάδας Στήριξης Λάρνακας του υποψήφιου Προέδρου. Ο Πανίκος Ξιούρουππας, επικεφαλής του επαρχιακού επιτελείου, η Νίκη Ζάρου και ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλη της Ομάδας Στήριξης Λάρνακας, μίλησαν στην εφημερίδα μας για τους πολιτικοκοινωνικούς λόγους που τους οδήγησαν στη στήριξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Πέραν από τις προφανείς ικανότητες, είναι έντιμος, ειλικρινής, αξιόπιστος και μετρημένος άνθρωπος, είναι σχεδόν αυτολεξεί η απάντησή τους.
«Άνοιγμα προς την κοινωνία»
Στην ερώτηση για το πολιτικό μήνυμα που στέλνει το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί στις ομάδες στήριξης ενώ δεν είναι μέλη του ΑΚΕΛ, ο 32χρονος Βασίλης Ελευθερίου, εγκεκριμένος λογιστής (εγκεκριμένος εξεταστής απάτης, μας συστήθηκε) στο επάγγελμα, απάντησε ότι αυτό δείχνει ότι η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη είναι ανεξάρτητη και μπορεί να εκπροσωπήσει την κοινωνία.
«Η στήριξη του ΑΚΕΛ σίγουρα δίνει μια τεράστια δυναμική στην προσπάθεια για την προοδευτική αλλαγή, ωστόσο η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στηρίζεται και από πολλές άλλες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, όπως και από πάρα πολλούς πολίτες που είναι πολιτικά ενεργοί, χωρίς απαραίτητα να ανήκουν σε κάποιον κομματικό σχηματισμό.
Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα, ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας, εκπροσωπώντας καθολικά την κοινωνία, για τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, σε μια αξιόπιστη διακυβέρνηση και μιας πραγματικά ειλικρινούς προσπάθειας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», σημείωσε.
Η Νίκη Ζάρου, με εντονότατη και καυστική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάντησε ότι το γεγονός ότι ο Α. Μαυρογιάννης δεν είναι κομματικό στέλεχος, αλλά αποδεδειγμένα είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος με πολύπλευρη ακαδημαϊκή και κοινωνική μόρφωση, ήταν καταλυτικό στην απόφασή της.
«Ο κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος στην Κύπρο τού σήμερα αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας μέσα από τις πολλαπλές πλέον αποδείξεις διαφθοράς, διαπλοκής, ατιμωρησίας και ότι η αλλαγή αλλά και απαλλαγή είναι μονόδρομος. Θεωρώ σημαντικό βήμα το άνοιγμα του ΑΚΕΛ προς την κοινωνία με την επιλογή στήριξης ενός υποψηφίου που μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών, όπως εγώ για παράδειγμα. Αυτή η κίνηση, κατά την άποψή μου, δεικνύει την αναγνώριση από μέρους του ΑΚΕΛ των “θέλω” της κοινωνίας», σχολίασε η 41χρονη δασκάλα.
Ο Πανίκος Ξιούρουππας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού η παρουσία του στα κοινά μιλά από μόνη της. Ο 54χρονος, στέλεχος της CYTA, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του συνδέσμου «Ηλιακτίδα Ζωής», συμφώνησε ότι η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη είναι η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη.
«Είναι χαρά και τιμή μου που βρίσκομαι δίπλα σε έναν άνθρωπο έντιμο και ειλικρινή, που θέλει να αλλάξει τον τόπο μας, να τον πάρει “λίγο πιο ψηλά”, όπως λέει και ο ίδιος. Η ένταξή μου στις ομάδες στήριξης της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη βασίζεται στην πεποίθησή μου ότι αυτή η υποψηφιότητα είναι η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη που μπορεί να σταθεί απέναντι από τους δύο υποψήφιους της κυβέρνησης Αναστασιάδη και να πείσει πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνίας, από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και πολίτες ανένταχτους ότι μπορεί να φέρει την αλλαγή που προσδοκούν», παρατήρησε.
«Δεν είναι μια από τα ίδια»
Ζητήσαμε και από τους τρεις τη δική τους απάντηση στο επιχείρημα ότι Μαυρογιάννης σημαίνει περίπου μια από τα ίδια από τη στιγμή που ήταν ο διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.
Ο Πανίκος Ξιούρουππας απάντησε ότι ο κ. Μαυρογιάννης δεν εκπροσωπούσε στη διαπραγματευτική ομάδα την κυβέρνηση ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδη. «Εκπροσωπούσε την ελληνοκυπριακή κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για επίλυση του Κυπριακού. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επιλέχθηκε στην πολυσήμαντη θέση του διαπραγματευτή στο Κυπριακό, λόγω των ικανοτήτων του και της μοναδικής εμπειρίας που κουβαλάει και εργάστηκε στη βάση των πάγιων θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, που πλαισιώνονται στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο καλάθι ο κ. Μαυρογιάννης με τους κ.κ. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη, οι οποίοι, από τα πολιτικά τους πόστα, συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων, είχαν πολιτική παρουσία στην κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ. Δεν μπορούμε δηλαδή να συγκρίνουμε έναν -πραγματικά- άριστο διπλωμάτη που υπηρέτησε τον τόπο με συνέπεια εντός και εκτός Κύπρου επί όλων των Προέδρων, με τον ηγέτη του Συναγερμού ή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του κ. Αναστασιάδη και κατόπιν Υπουργό του των Εξωτερικών», τόνισε.
Ο Βασίλης Ελευθερίου συμφώνησε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν υπήρξε μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, θυμίζοντας ότι υπηρέτησε τις κυβερνήσεις Κληρίδη, Παπαδόπουλου και Αναστασιάδη, ως μέλος των διαπραγματευτικών ομάδων του Κυπριακού και τελευταία ως διαπραγματευτής. «Υπηρέτησε και την κυβέρνηση Χριστόφια ως επικεφαλής του Υφυπουργείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. Αυτό δείχνει την αφοσίωση, την εμπιστοσύνη και την ακεραιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, την οποία αναγνώρισαν όλοι οι τελευταίοι Πρόεδροι ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν είχε οποιαδήποτε άλλη ανάμιξη στα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Είναι τουλάχιστον άδικη η ταύτισή του με τη διακυβέρνηση και τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ειδικά σε μια διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η διαπλοκή και η διαφθορά διείσδυσε σε όλα τα στρώματα της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής», υπέδειξε.
Η Νίκη Ζάρου θεωρεί ότι η εξίσωση των τριών βασικών υποψηφίων είναι ένα εύηχο αφήγημα σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων. «Τα τελευταία χρόνια, έχοντας βιώσει προσωπικά το μένος του συστήματος, έχω διαπιστώσει τη δύναμη των αφηγημάτων που δημιουργούνται. Η υπηρεσιακή θέση ως διαπραγματευτής καθόλου δεν εξισώνει τον Μαυρογιάννη με τους δύο συναγερμικούς υποψηφίους, αν μιλούμε μόνο σε σύγκριση με Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη, αλλά είναι ένα εύηχο αφήγημα σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων.
Ο Αβέρωφ είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κόμμα το οποίο μέχρι σήμερα υπερασπίζεται φανατικά όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα. Καμιά διαφοροποίηση. Το ίδιο και ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος ούτε απαρνήθηκε τη συναγερμική του ταυτότητα και που ουσιαστικά, ας μη στρουθοκαμηλίζουμε, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από υπουργός της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης που πέρασε από τον τόπο», παρατήρησε.
«Οι ποιοτικές διαφορές.
Και αφού δεν είναι μια απ’ τα ίδια, η επόμενη ερώτηση είναι «ποια είναι η ποιοτική διαφορά;»
Η Νίκη Ζάρου παραδέχεται ότι αρχικώς ήταν αρνητικά διακείμενη στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, αλλά η γνωριμία της μαζί του άλλαξε αυτή τη στάση εκ διαμέτρου. «Πριν τον γνωρίσω ήμουν από χλιαρή ως αρνητική με την υποψηφιότητά του. Όμως, γνωρίζοντάς τον και στη συνέχεια ψάχνοντας τόσο τα προφανή στο βιογραφικό του, όσο και άλλα, ανακαλύπτεις ότι είναι ένας άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος, με εμπειρίες από τις διάφορες χώρες στις οποίες έζησε και έδρασε και που αντικατοπτρίζονται στο χαρακτήρα αλλά και στα “θέλω” του. Είναι άριστος γνώστης Nομικής, απλός και προσιτός, έχει απίστευτο χιούμορ και θέληση για δουλειά με σκοπό την αλλαγή. Όσες φορές τον συνάντησα, είδα έναν άνθρωπο βαθιά σκεπτόμενο για το μέλλον του τόπου, άκουσα κάθε φορά εισηγήσεις, χωρίς να υποτιμά ή να μηδενίζει την άποψη του συνομιλητή του. Χαίρει απίστευτης εκτίμησης στο εξωτερικό, κάτι το οποίο μου έχουν μεταφέρει φίλοι που εργάζονται στο εξωτερικό. Η ποιότητά του φαίνεται στον τρόπο που διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα, στις καθημερινές του επαφές με τον κόσμο, στο σεβασμό προς τον άνθρωπο, στο γεγονός ότι σε κάθε θέμα που προκύπτει θα πάρει θέση και σαφέστατα στον μέχρι τώρα βίο του», παρατήρησε.
Στην εντιμότητα εστίασε και ο Βασίλης Ελευθερίου: «Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι έντιμος και μετρημένος άνθρωπος. Είναι προσηλωμένος στη διαμόρφωση του πολιτικού του προγράμματος, μέσω μιας συνεχούς επαφής με την κοινωνία των πολιτών, τους νέους, τα κοινωνικά σύνολα. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακά κόλπα και σε πόλωση. Δεν καταφεύγει σε μη ηθικές πρακτικές προσέλκυσης ψήφων, ούτε σε λαϊκισμό ούτε σε ακραίες πολιτικές θέσεις. Είναι άριστος γνώστης του Κυπριακού. Για το ναυάγιο των συνομιλιών, το έχει τονίσει πως θα μπορούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, με περισσότερη βούληση και θέληση για λύση να επιμείνει περισσότερο για να επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα σημεία του πλαισίου Γκουτέρες και φυσικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υποστηρίζει τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν αλλάζει τις θέσεις του βάσει του ακροατηρίου που έχει απέναντί του», σημείωσε.
Ο Πανίκος Ξιούρουππας ανέδειξε την αξιοπιστία, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα αλλά και τη βαθιά γνώση των θεμάτων. «Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει όλα τα ποιοτικά πολιτικά στοιχεία στη φαρέτρα του για να ξεχωρίσει από τους άλλους δύο κύριους διεκδικητές της προεδρίας. Είναι πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος, σε αντίθεση με τον συναγερμικό πρόεδρο κ. Νεοφύτου και το συναγερμικό στέλεχος κ. Χριστοδουλίδη. Έχει και τη γνώση και τις ικανότητες για να οδηγήσει την πατρίδα μας σε έναν ασφαλή και καλύτερο δρόμο.
Είναι ένας άνθρωπος με κύρος στο διεθνές στερέωμα, αξιόπιστος, ειλικρινής και έντιμος. Αν προσέξετε και στις δημόσιες συζητήσεις που συμμετέχει, είναι κοινή διαπίστωση ότι είναι πάντοτε μελετημένος, γνωρίζει τα θέματα και έχει προτάσεις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές. Έχει επίσης την εμπειρία γύρω από το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας: Το Κυπριακό. Και θεωρώ πως είναι το άτομο που μπορούμε να εμπιστευτούμε για να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.
«Νέα αρχή στα εσωτερικά με επίκεντρο τον άνθρωπο»
Στην ερώτηση τι θα μετρήσει περισσότερο στην κρίση των ψηφοφόρων ανάμεσα σε Κυπριακό και οικονομία, οι συνεντευξιαζόμενοι συμφώνησαν ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή και για τα δύο:
Ο Πανίκος Ξιούρουππας παρατήρησε ότι τα δύο δεν πρέπει να τίθενται σε αντιδιαστολή, καθώς είναι αμφότερα ύψιστης σημασίας. «Η ακρίβεια, που μας έχει κτυπήσει για τα καλά, λόγω των αποτυχημένων ενεργειών ή και της αδράνειας της κυβέρνησης, σίγουρα επιδρά σε τεράστιο βαθμό στην καθημερινότητά μας, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο δύσκολη. Εξελίσσεται σαν ένας αγώνας επιβίωσης, στον οποίο τρέχουμε να πληρώσουμε λογαριασμούς και τα προς το ζην μας. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό επακόλουθο την πλειονότητα των πολιτών να την απασχολεί το πώς θα βρεθούν λύσεις και τρόποι να ανακουφιστούν από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Η Νίκη Ζάρου εκτίμησε ότι Κυπριακό και οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. «Τα δύο, οικονομία – ακρίβεια και Κυπριακό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Αν λάβει υπόψη του κάποιος ότι τις πιθανότητες για λύση στο Κραν Μοντανά τις τούμπαρε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ με πρωταγωνιστή τον Νίκο Αναστασιάδη, με σκοπό τη διαφύλαξη και τη συνέχιση του αθέμιτου πλουτισμού ενός εκλεκτού λόμπι, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο ρόλο παίζει το Κυπριακό στην ευημερία του τόπου μας και πόσο ανάγκη έχουμε ανθρώπους καθαρούς και τίμιους.
Μια έκφραση που χρησιμοποιεί ο Μαυρογιάννης και μ’ αρέσει είναι η “δημιουργία οργανικών συνθηκών ειρήνης”. Με τη μακροχρόνια ειρήνη έρχεται και η ευημερία ενός τόπου. Όμως, σαφέστατα, είμαστε μπροστά σε τρομερό πρόβλημα ακρίβειας και πληθωρισμού που καθιστά την ανάγκη αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας, με εξ ολοκλήρου στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου, ακόμα πιο επιτακτική. Επομένως, πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των νέων προκλήσεων θα διαδραματίσει η κοινωνική και οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο επόμενος Πρόεδρος», υπογράμμισε.
Ο Βασίλης Ελευθερίου αναγνώρισε την τεράστια σημασία της οικονομικής κατάστασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μειώνει τη σημασία του Κυπριακού. «Οι πολίτες και γενικότερα η κοινωνία είναι σίγουρα πιο άμεσα επηρεασμένοι από τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, με τα τόσα προβλήματα σε σχέση με την ακρίβεια, την ανεργία, το υψηλό κόστος ζωής, το κόστος στέγασης και την οικονομική αβεβαιότητα. Χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί στα θέματα οικονομίας, χρειάζεται το κράτος να δείξει ένα ανθρωποκεντρικό πρόσωπο στους πολίτες που δυσκολεύονται, να επενδύσει στις καινοτόμες βιομηχανίες, στην πράσινη μετάβαση, τη βιωσιμότητα, στους νέους και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται να εξεύρουμε τρόπους να προσελκύσουμε υγιείς επενδύσεις και όχι τις επενδύσεις της αρπαχτής. Να καταστεί η Κύπρος κόμβος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και να πάψει επιτέλους να θεωρείται λιμάνι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα.
Παρ’ όλα αυτά, το Κυπριακό ήταν και θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου, οι επιπτώσεις του οποίου συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας και το μέλλον μας. Και σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, απαιτείται η πιο σωστή και στρατηγική διαχείριση. Η προκλητικότητα, η αδιαλλαξία και η αλλαγή προσέγγισης ως προς τη μορφή λύσης από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά και η πλήρης διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθιστούν τη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πιο επιτακτική από ποτέ», σχολίασε.
Το φαινόμενο Νίκος Χριστοδουλίδης
Η συζήτηση στράφηκε φυσιολογικά και στην υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Άλλωστε αυτές τις μέρες θέμα συζήτησης ήταν παντού οι ψεύτικοι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επιθέσεις μέσω τους σε όποιον αμφισβητεί την υποψηφιότητά του. Το βασικό ερώτημα ήταν εάν μπορεί να πείσει ένας υποψήφιος, ο οποίος ήταν για σχεδόν δέκα χρόνια από τα πιο high profile στελέχη της κυβέρνησης, ότι θα φέρει κάτι διαφορετικό και ότι εκπροσωπεί το νέο στην πολιτική.
Ο Βασίλης Ελευθερίου έκαμε από την αρχή ξεκάθαρο ότι «προτιμώ να εστιάσω στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και το πώς γυρίζει η σελίδα για ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο».
Τον απασχολεί όμως το γεγονός ότι δυστυχώς σήμερα βλέπουμε πολλά πράγματα επιφανειακά. Ότι ευκολόπιστα αποδεχόμαστε πρόσωπα, γεγονότα και απόψεις, χωρίς κριτική σκέψη, έρευνα και προβληματισμό. Θεωρεί ότι η απαξίωση για την πολιτική, τους πολιτικούς και τα κόμματα, δημιουργούν ένα κενό όπου προσφέρεται το έδαφος για τυχοδιωκτισμό και εκμετάλλευση.
Γι’ αυτό θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούν όλοι ότι χρειάζεται προβληματισμός, ότι πρέπει να ακούσουν, να μελετήσουν τους υποψηφίους για να καταλήξουν στο άτομο που θα του εμπιστευτούν την ψήφο τους. Να διαλέξουν τον ικανότερο και να τον αναδείξουν στο ανώτατο αξίωμα.
Ο Πανίκος Ξιούρουππας κάνει ξεκάθαρη την άποψή του με δυο λόγια: «Πολύ απλά, δεν πείθει». Τεκμηριώνει δε την άποψη αυτή λέγοντας ότι «ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε να δοθούν διαβατήρια σε εγκληματίες και καταζητούμενους, που περνούσε νομοσχέδια που έχουν υποβαθμίσει αρκετά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην τετράχρονη παρουσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών είδαμε την Τουρκία να διεξάγει δεκάδες έρευνες με τα γεωτρύπανά της, είδαμε την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου να ανοίγει. Σίγουρα αυτό οφείλεται κυρίως στην τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα. Αλλά ο Ν. Χριστοδουλίδης όχι μόνο δεν μπόρεσε να προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά πανηγύριζε κιόλας».
Η Νίκη Ζάρου διαφωνεί με εκείνους που χαρακτηρίζουν τον Ν. Χριστοδουλίδη «φαινόμενο». «Είναι ένας συστημικός πολιτικός καιροσκόπος που από τη μέρα που εξήγγειλε υποψηφιότητα μέχρι σήμερα πιστεύω έχει αποδείξει περίτρανα ότι δεν κατεβαίνει για το καλό του τόπου, αλλά για την καρέκλα και για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Ένα άτομο που δηλώνει περήφανος συναγερμικός, περήφανος για τη διακυβέρνηση της τελευταίας 10ετίας, που δεν θεωρεί διεφθαρμένη, ενώ αποδεδειγμένα η διαφθορά είναι παντού, δεν μπορεί ούτε και επιζητά να φέρει την αλλαγή.
Μέχρι τώρα έχει αντιγράψει ομιλία άλλου και έχει απομακρύνει ένα συνεργάτη του για να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τη λογοκλοπή. Έχουμε δει πράγματα και θαύματα στις συνομιλίες του με τον Μανώλη Κυριάκου. Έχει εκμεταλλευτεί προς δικό του όφελος το Ταμείο Διαφώτισης για το Κυπριακό και καπηλεύτηκε τη θέση του ως υπουργός για να κτίσει προεδρικό προφίλ. Για όλα αυτά δεν ανέλαβε ούτε μια στιγμή το μερίδιο της ευθύνης του, παρά μόνο ωσάν κακομαθημένο μωρό έριξε την ευθύνη στους “κακούς άλλους”. Προσωπικά θεωρώ ότι ο ΝΧ δεν είναι μόνο ανίκανος για Πρόεδρος, αλλά είναι και επικίνδυνος.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά στην παρούσα φάση για να αφήσουμε την τύχη της Κύπρου σε έναν άνθρωπο κενό περιεχομένου, άβουλο και ευθυνόφοβο. Θεωρώ ότι έχει πλήρη επίγνωση της ανεπάρκειάς του και γι’ αυτό αποφεύγει επιμελώς την έκθεσή του σε Μέσα που απευθύνονται σε μεγάλα και πολυδιάστατα ακροατήρια, όπως η τηλεόραση. Επιμένει φανατικά να περιορίζει την έκθεσή του σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, την οποία μπορεί να προσαρμόσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στις απαιτήσεις των επί μέρους ακροατηρίων του».
