Ο αντίκτυπος στην Κύπρο του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Υπάρχει η πιθανότητα η ζήτηση του πετρελαίου να αυξηθεί αρχές του νέου χρόνου, ενώ από την άλλη, με την απόφαση του ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με το εμπάργκο και το πλαφόν, να δούμε μείωση», είπε ο Δρ Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι ο τελευταίος συνδυασμός είναι άσχημος και σίγουρα η Κύπρος θα επηρεαστεί.

Από τις 5 Δεκεμβρίου απαγορεύονται -με κάποιες εξαιρέσεις- οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το εμπάργκο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο τέθηκε πλέον σε ισχύ. Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη-μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Του Κυριάκου Λοΐζου

Ταυτόχρονα, τέθηκε σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να σπάσει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει «σκιώδη στόλο» με περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times που δημοσιεύθηκε την επομένη της επιβολής του εμπάργκο.

Η Rystad Energy, μια εταιρεία συμβούλων ενέργειας, έκανε λόγο για 103 πετρελαιοφόρα τα οποία η Μόσχα πρόσθεσε στο στόλο της φέτος μέσω αγορών και ανακατανομής πλοίων που εξυπηρετούν το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η Κύπρος, ως προς τα δεξαμενόπλοια υπό κυπριακή σημαία;

«Έχουμε δει αρκετές πωλήσεις τάνκερ σε ανώνυμους αγοραστές τους τελευταίους μήνες. Λίγες εβδομάδες μετά την πώλησή τους, πολλά από αυτά εμφανίζονται στη Ρωσία για να πάρουν το πρώτο τους φορτίο με αργό», δήλωσε στους Financial Times ο Κρεγκ Κένεντι, ειδικός σε θέματα ρωσικού πετρελαίου στο Κέντρο Ντέιβις του Χάρβαρντ, ο οποίος παρακολουθεί τα πλοία.

«Σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέτρο, που αφορά την επιβολή πλαφόν στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, διαπιστώνουμε κάποιες απώλειες που σχετίζονται με τα δεξαμενόπλοια υπό κυπριακή σημαία», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, προσθέτοντας πως κατατέθηκε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι για να είναι αποτελεσματικά εφαρμόσιμο το μέτρο και να διατηρεί τον ισότιμο ανταγωνισμό στη ναυτιλία.

Όπως πρόσθεσε, «δεν θέλουμε αυτά τα μέτρα να πλήττουν περισσότερο τις δικές μας οικονομίες, από τη χώρα την οποία στοχεύουν (σ.σ. Ρωσία)», ενώ υπογράμμισε πως μερικές από τις προτάσεις της Κύπρου λήφθηκαν υπόψιν, όπως το ότι θα πρέπει να επηρεαστούν και άλλες μεγάλες χώρες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων για την ενέργεια.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι, ανεξαρτήτως της σημαίας που φέρουν, τα πλοία δεν θα μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από την τιμή του πλαφόν. «Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδεχθεί ότι με αυτά τα μέτρα τίθεται σε αμφισβήτηση η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, και ζητούμε δέσμευση από την Επιτροπή να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν υποστηρικτικά μέτρα για τη ναυτιλία. Επιμέναμε η εν λόγω δέσμευση να είναι ξεκάθαρη, αλλά κυρίως να είναι μέρος της νομικής πράξης. Η ΕΕ διεμήνυσε ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2023 θα φέρει διάφορα υποστηρικτικά μέτρα για τη ναυτιλία», τόνισε.

Ερωτηθείς για το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας, με το μυαλό στην παρούσα συγκυρία (εμπάργκο, πλαφόν κ.ά.), ο κ. Δημητριάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ υπέδειξε πως «έχουμε χρέος, το μειονέκτημα του τουρκικού εμπάργκο να το ελαχιστοποιήσουμε με διαφόρους τρόπους». Επιπλέον, ανέφερε πως όλες αυτές οι κυρώσεις, αναμφίβολα, αποτελούν ένα ακόμα βαρίδιο στον τομέα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλη την ευρωπαϊκή Ναυτιλία. «Πιστεύω ότι θα έχουμε απώλειες με όλα αυτά που συμβαίνουν σχετικά με την ενέργεια, ωστόσο εκτιμώ ότι θα είναι διαχειρίσιμες», εκτίμησε καταληκτικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αυτή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Δρ Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε πως το εμπάργκο δεν έχει μέχρι στιγμής αρνητική επίδραση, διότι, όπως είπε, το πλαφόν που έχει επιβληθεί στα 60 δολάρια δεν επηρεάζει πάρα πολύ την τιμή του. «Αυτή τη στιγμή το ρωσικό πετρέλαιο στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας πωλείται χαμηλότερα από 60 δολάρια. Αν όμως, εξαιτίας του εμπάργκο της Ευρώπης, ορισμένο ρωσικό πετρέλαιο δεν φτάνει στις αγορές (π.χ. αν ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο από τη Ρωσία δεν φτάνει στις αγορές) και ταυτόχρονα η Ρωσία σταματήσει να παράσχει πετρέλαιο σε χώρες ή εταιρείες που εφαρμόζουν το πλαφόν, τότε υπάρχουν πιθανότητες η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί κατά πολύ, ενώ μπορεί να φτάσει στα 100 δολάρια στις αρχές του 2023», υπέδειξε.

Ο κ. Έλληνας πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα δύο εξελίξεις: Η πρώτη είναι ότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μην αλλάξει την παραγωγή του -μάλιστα τον Οκτώβρη την είχαν μειώσει κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα- και η δεύτερη αφορά την Κίνα, η οποία ξεκίνησε να αίρει τους περιορισμούς για την Covid-19, κάτι που σημαίνει πως από τον νέο χρόνο η οικονομία της θα ξεκινήσει να συνέρχεται και να ανέρχεται, οπότε θα χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο.

«Υπάρχει η πιθανότητα η ζήτηση του πετρελαίου να αυξηθεί αρχές του νέου χρόνου, ενώ από την άλλη, με την απόφαση του ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με το εμπάργκο και το πλαφόν, να δούμε μείωση», είπε ο Δρ Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι ο τελευταίος συνδυασμός είναι άσχημος και σίγουρα η Κύπρος θα επηρεαστεί.

Πάντως, τα μέτρα της Επιτροπής εναντίον της Ρωσίας περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022, με την πρόεδρο της Κομισιόν να δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Υπενθυμίζεται ότι το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Η Κομισιόν προτείνει την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.

Πρόσθετος αποκλεισμός σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η ρωσική τράπεζα Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.

Μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής διά θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy