Ο αντίκτυπος της επιδημίας του Covid-19 στις εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας

 

 

Με βάση στοιχεία από πρόσφατο άρθρο του Eurosurveillance παρατηρείται ότι η πανδημία του Covid-19 έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες του τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις της μακροχρόνιας φροντίδας. Κι αυτό, κυρίως, λόγω της μη τήρησης μέτρων για την πρόληψη και έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, προβλήματα όπως η ανεπάρκεια προσωπικού ή οι παραβιάσεις των επιθυμιών των ηλικιωμένων που παρατηρούνταν και πριν την επιδημία του κορωνοϊού, τώρα είναι ακόμη πιο έντονα. Τα άτομα που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 με σοβαρές επιπτώσεις καθώς συχνά ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ή έχουν προβλήματα υγείας. Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν γηροκομεία και στέγες ηλικιωμένων, εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης, στέγες φροντίδας ατόμων με σωματικές, διανοητικές κ.α. ιδιαιτερότητες

Σε αρκετές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, οι εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας έχουν πληγεί σοβαρά από τον Covid-19, με τους θανάτους να αντιπροσωπεύουν το 37-66% όλων των θανάτων που σχετίζονται με το Covid-19. Χαρακτηριστικά, το Βέλγιο, στις 25 Μαΐου, είχε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανατηφόρων περιστατικών Covid-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ: 813 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους με 51% των θανάτων να έχουν αναφερθεί από εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Dubravka Šuica εκ μέρους της Κομισιόν επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η συζήτηση αυτή για αυτούς που παρέχουν τη φροντίδα και για αυτούς που τη δέχονται. Ανέφερε επίσης ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί ήταν απομονωμένοι από συγγενείς και φίλους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αναγνώρισε ότι υπήρχαν μια σειρά αδυναμίες στις εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίες ήρθαν στο φως με την πανδημία. Ανάφερε ότι κάποια από τα προβλήματα είναι οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη προσωπικού και ποιοτικής φροντίδας ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Τέλος ως μια από τις αιτίες υποστήριξε ότι είναι η γήρανση του πληθυσμού και υποσχέθηκε τη δημιουργία πράσινης βίβλου για τη γήρανση.

Η Kateřina Konečná, μιλώντας εκ μέρους της GUE/NGL υπογράμμισε ότι χιλιάδες έχασαν την ζωή τους λόγω του κορονοϊού αλλά και λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού. Έθεσε ξεκάθαρα το πρόβλημα στην ουσία του που δεν είναι άλλο από την παραμέληση εδώ και 20 χρόνια του συστήματος υγείας γενικότερα αλλά και ειδικότερα της φροντίδας, που αφέθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να αποποιείται των ευθυνών της και επανέλαβε τη θέση της ομάδας ότι πρέπει να σταματήσουν οι επενδύσεις στο ΝΑΤΟ και στις στρατιωτικές δομές και τα κονδύλια αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy