Του  Βενιζέλου Ζαννέττου*

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πάσης Ιουστινιανής άφησε να διαφανούν οι προτιμήσεις του όσον αφορά τη λύση του πολιτικού μας ζητήματος. Απαντώντας όμως σε ερωτήσεις μαθητών στο πλαίσιο των συζητήσεων νέων με προσωπικότητες και θεσμούς του οργανισμού REACTION και της Τράπεζας Κύπρου, είπε αυτό που πραγματικά πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι η λύση που επιδιώκουμε. Είπε συγκεκριμένα ότι «είναι καλύτερα να πάμε σε δύο κράτη, αλλά το κράτος που θα γίνει να είναι μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια και από αυτό να αποχωρήσουν οι έποικοι».

Πέρα από το ασυνάρτητο του ελληνικού λόγου, είναι καλά να υποδείξει κάποιος στον εκκλησιαστικό μας ηγέτη ότι από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν δύο κράτη ως η γνώμη του, στο κράτος που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τ/κ και ενδεχόμενα και της Τουρκίας, δεν θα τον ρωτήσει κανένας αν θα πρέπει να φύγουν οι έποικοι ή όχι. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σίγουρος ο Μακαριότατος.

Την επομένη των πιο πάνω δηλώσεών του, το ΡΙΚ προφανώς για να προστατεύσει την εικόνα του Μακαριότατου, ζητά να διευκρινίσει τα λεχθέντα της προηγούμενης μέρας και του δίνει την ευκαιρία να πει ότι η προσωπική του άποψη όσον αφορά το Κυπριακό είναι ένα «ενιαίο κράτος» και πως σχετικά με τα δύο κράτη αυτό που εννοούσε ήταν «δύο κράτη εντός της Ομοσπονδίας και πως για να γίνει αυτό πρέπει όχι ότι ζητούν οι Τούρκοι να το δίνουμε».

Παρά την προσπάθεια να του υποδείξουν ότι και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε δεν άντεξε φαίνεται την καταπίεση να πει άλλα από αυτά που πρεσβεύει και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει μία καλή λύση του Κυπριακού, τότε «η μη λύση είναι μία καλή λύση» που η τοποθέτηση αυτή είναι ο πλάγιος τρόπος υποστήριξης της διχοτόμησης και συνεπώς της δημιουργίας δύο κρατών.

Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος που κατά καιρούς εκφράζει αυτή την ανόητη θέση. Γι’ αυτό πιστεύω πως είναι απαραίτητο ολόκληρος ο κυπριακός λαός να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες συνέπειες μιας τέτοιας πιθανής λύσης. Δηλαδή θα είναι μία καλή λύση η διαιώνιση του διαχωρισμού της πατρίδας μας και η μόνιμη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής; Υπάρχει κάποιος νοήμων που ζει σε αυτόν τον τόπο που να μην καταλαβαίνει ότι η Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα και πως θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου; Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μια καλή λύση;

Δεν πιστεύω ότι όσοι υποστηρίζουν μια τέτοια λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα, δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια λύση. Αντίθετα, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και τις συνέπειες και τους κινδύνους. Δυστυχώς όμως παραμένουν αγκυλωμένοι σε πολιτικο-ιδεολογικές αντιλήψεις που δεν τους επιτρέπουν να σκεφτούν καθαρά και προτιμούν αντί μιας λύσης που να ενώνει τον τόπο μας και να επιτρέπει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ, τη λύση της συρρίκνωσης, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι ένα ατόφιο ελληνικό κράτος. Ε, τι να το κάνουμε ένα τέτοιο κράτος που θα διαγράφει τη μισή μας πατρίδα;

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ