Ο Αρχιεπίσκοπος να περιοριστεί στα της Εκκλησίας

Έλα στο Google News

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Ζούμε σε ένα Κράτος όπου γινόμαστε θεατές της καταστροφής του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος από τη μανία του αδηφάγου μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση των κερδών του. Ο Αρχιεπίσκοπος αντί να συντάσσεται για τη διάσωση του πλούτου του τόπου μας, έρχεται κάθε λίγο να ρίξει τους κεραυνούς του Διός πάνω στα κεφάλια των κοινών θνητών της πατρίδας μας, ερχόμενος σε συμμαχία με το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας είναι ένας από τους βιρτουόζους της καταστροφής που συντελείται στην πατρίδα μας. Μια σειρά έργα του Μακαριοτάτου αποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη έγνοια του είναι η αύξηση των κερδών. Άλλωστε, το έχει δηλώσει ξεκάθαρα: «Δεν κάνω τον μεσάζοντα με το αζημίωτο», όταν ενεπλάκη στη ζοφερή ιστορία του φίλτατου συμπατριώτη μας Τζον Λόου, ο οποίος έδωσε στο ιερό χέρι του Αρχιεπισκόπου μας 310.000 ευρώ.

Η άλλη, απείρου κάλους δήλωσή του, για τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Γεροσκήπου με την μπουλντόζα και τα συντρίμμια της, καθόρισαν ξεκάθαρα το στίγμα του ανδρός. Δεν θα αναφερθούμε σε άλλες τραγικότητες, ούτε για τον δημόσιο κήπο στην Πάφο, ούτε και για τις μισαλλόδοξες αναφορές του για τους μετανάστες. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι άλλο, ο Πανιερότατος διεκδικεί το αρχοντικό του Κορνέσιου Χατζηγεωργάκη, έναν μουσειακό χώρο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την οθωμανική περίοδο της Νήσου.

Είναι προφανές ότι ο Αρχιεπίσκοπος οδηγεί την Εκκλησία και τις παραμέτρους της ως ένας μεγάλος επιχειρηματίας, που δεν διστάζει να ισοπεδώσει ηθικές αξίες στον βωμό του χρήματος. Αρκετή από τη γη της Κύπρου ανήκει στην Εκκλησία από δωρεές του ποιμνίου, οι οποίες είχαν δοθεί κατά τους αιώνες από τους πιστούς. Σε λίγο περισσότερα από δύο δισ. ευρώ ανέρχεται η περιουσία της Αρχιεπισκοπής, σύμφωνα με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Καλό είναι τα κόμματα που προέρχονται, κυρίως, από τη δεξιά κάνοντας πλάτες και σφυρίζοντας αδιάφορα προς τις πολιτικές και τους ετσιθελισμούς του Χρυσόστομου Β’ να σκεφτούν το μέλλον των επόμενων γενεών.

Από την άλλη, είναι και οι κατά καιρούς δηλώσεις και ενέργειες του Πάπα Φραγκίσκου γιατί τις συγκρίνουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Πάπας εκφέρει έναν λόγο ειρηνικό και ανθρωποκεντρικό με έμφαση στην ενσυναίσθηση. Με άλλα λόγια χαράζει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πιστοί της καθολικής εκκλησίας.

Τα πράγματα φαίνεται να βαίνουν εκτός ορίων στην Κύπρο. Η θολούρα που έχει δημιουργηθεί θα ξεκαθαρίσει μόνο αν επέμβει, επιτέλους, το Κράτος για να επισημάνει στον Αρχιεπίσκοπο να περιοριστεί στα της Εκκλησίας, που ούτως ή άλλος αυτός θα έπρεπε να είναι ο σκοπός του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Η αναγκαία επέμβαση του Κράτους θα επιβάλει τον πραγματικό διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.