Ο Άρης Χατζηστεφάνου μιλά στη «Χαραυγή» για την αγωγή τεσσάρων δημοσιογράφων κατά Facebook

  • Αγωγή κατά του Facebook για λογοκρισία κατέθεσαν τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφοι
  • Ο Άρης Χατζηστεφάνου μιλά στη «Χαραυγή» για αυτή την πρωτίστως πολιτική κίνηση που στοχεύει να βάλει τέλος στην αυθαιρεσία των ιδιωτικών πολυεθνικών εταιρειών ΜΚΔ

 

 

Την περασμένη Τετάρτη εκδικάστηκε η ομαδική αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφοι εναντίον του Facebook, ισχυριζόμενοι ότι η πλατφόρμα ορίζει κανόνες λογοκρισίας κατά το δοκούν, οι οποίοι αγνοούν και παραβιάζουν εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες για την ελευθερία του λόγου, εκμεταλλευόμενη τη θέση ισχύος της στο δημόσιο διάλογο. Η παρουσία και μόνο της εταιρείας, μέσω νομικού εκπροσώπου, στο δικαστήριο θεωρείται από μόνη της σημαντική, καθώς δεν συνέβη σε καμία μέχρι τώρα αντίστοιχη περίπτωση προσφυγής εναντίον της εταιρείας στο εξωτερικό. Επίσης, με την αντιδικία της Facebook θα αποφευχθούν ενστάσεις δικονομικού τύπου. Οι ενάγοντες θεωρούν τη μάχη τους, πέραν από νομική, και πολιτική, καθώς η πλατφόρμα τιμωρεί χρήστες με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις χωρίς να λογοδοτεί πουθενά.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟι τέσσερις δημοσιογράφοι, Άρης Χατζηστεφάνου, Ευγενία Λουπάκη, Γιάννης Ανδρουλιδάκης και Λεωνίδας Βατικιώτης, είδαν άρθρα ή ρεπορτάζ τους που αναφέρονταν στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα να «κόβονται» από το Facebook.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Άρης Χατζηστεφάνου τόνισε ότι σκοπός της αγωγής δεν είναι τα χρήματα, αλλά η παρουσίαση του προβλήματος, διότι, όπως είπε, το Facebook, μια τεράστια ιδιωτική εταιρεία, παρεμβαίνει πολιτικά στον τρόπο με τον οποίο μπλοκάρει κάποια πράγματα.

Εξήγησε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το θέμα της απεργίας πείνας του κ. Κουφοντίνα, όχι στηρίζοντας τις πράξεις του στο παρελθόν ή τις πράξεις της «17 Νοέμβρη», αλλά επειδή θεωρούσαν το θέμα πολύ σοβαρό και διότι έβλεπαν προκατάληψη στην αντιμετώπιση του κρατούμενου από την ελληνική κυβέρνηση. Όταν σχολιάζαμε, συνέχισε, το Facebook άρχισε να μπλοκάρει τους λογαριασμούς μας. Υπογράμμισε ότι διαπίστωσαν πως δεν ήταν ένας αλγόριθμος που μπλοκάρει βάσει λέξεων κλειδιά, όπως Κουφοντίνας, τρομοκρατία κ.λπ, καθώς αναρτήσεις φιλοκυβερνητικών εναντίον του Κουφοντίνα και των αιτημάτων του δεν αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα.

Ο κ. Χατζηστεφάνου περαιτέρω σημείωσε πως το Facebook αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος της δουλειάς ενός δημοσιογράφου, είναι μεν μια ιδιωτική εταιρεία, πρόσθεσε, ωστόσο ο χαρακτήρας της και το γεγονός ότι τη χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια χρήστες επιβάλλει κάποιου είδους δημόσιο έλεγχο. Είπε ότι το Facebook, με τον τρόπο που λειτουργεί, αναπαράγει πολιτικές θέσεις, ιδιαίτερα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανάφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οποιαδήποτε ομάδα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, αυτόματα μπλοκάρεται από το Facebook, είτε είναι είτε όχι.

Σημείωσε επίσης ότι σε αυτή την προσπάθεια ήθελαν να συμμετέχουν και άλλοι δημοσιογράφοι που αντιμετώπισαν αντίστοιχες πρακτικές από τη Facebook, ωστόσο έμειναν οι τέσσερίς τους, μιας και ήταν πιο εμφανείς οι περιπτώσεις τους.

Ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία του Facebook μέσω εκπροσώπου, καθώς φάνηκε πως αναγνωρίζει τη διαδικασία, ενώ θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εγκυρότητά της. Σημείωσε επίσης την κατάθεση της Μάχης Νικολάρα, ειδικής γραμματέα της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών), ως μάρτυρα υπεράσπισης.

«Νίκη» η παρουσία και μόνο του Facebook

Ο νομικός εκπρόσωπος των τεσσάρων δημοσιογράφων, Γιώργος Κατρούγκαλος, και του οποίου ανήκει η πρωτοβουλία για την αγωγή, υπογράμμισε μιλώντας στο tvxs πως ήδη έχει καταγραφεί ένα σημαντικό γεγονός, το ότι παρέστη η πλατφόρμα με νομικό εκπρόσωπο στο δικαστήριο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. «Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια δικαστική πρωτοβουλία στην ΕΕ. Έχουμε απόφαση από πολωνικό δικαστήριο που δικαίωσε τους αιτούντες. Εκεί ήταν μια ΜΚΟ που προσέφυγε, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ναρκωτικών. Βλακωδώς οι αλγόριθμοι θεώρησαν ότι είναι υποστηρικτική στα ναρκωτικά και τέθηκαν οι αναρτήσεις της εκτός Facebook», σημείωσε, για να προσθέσει ότι στην Πολωνία η υπόθεση δικάστηκε ερήμην, γιατί δεν παρέστη νομικός εκπρόσωπος του Facebook. Ως εκ τούτου, συνέχισε, η δικαίωση της ΜΚΟ στην Πολωνία δημιούργησε προηγούμενο, αλλά ωστόσο ασθενές. «Με τη δική μας υπόθεση αυτό θα ενισχυθεί», προσθέτει, και συμπληρώνει πως υπάρχουν δύο θέματα στη λειτουργία της πλατφόρμας:

«Το ένα είναι η αδιαφάνεια των κανόνων, το άλλο είναι η αυθαιρεσία που προκύπτει από την έλλειψη του ανθρώπινου παράγοντα, γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι. Υπάρχουν πολλές φορές, βέβαια, που είναι εμφανές ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή. Υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί οι ίδιες οι πολυεθνικές να κάνουν αυτορρύθμιση. Πρέπει να υπάρχει δημόσια ρύθμιση και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Η ΕΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν να ασκήσουν έλεγχο», κατέληξε. Σημείωσε σε δηλώσεις του ότι πρέπει να υπάρχουν μεν κανόνες για αφαίρεση αναρτήσεων, όπως σε περίπτωση διάδοσης μίσους, παρακίνησης σε βία, παιδικής πορνογραφίας κ.λπ., ωστόσο αυτοί οι κανόνες πρέπει από τη μια να είναι εκ των προτέρων γνωστοί, να μην γίνονται αυθαίρετα, αλλά και αποτέλεσμα υπερεθνικής ρύθμισης και να μην αφήνονται στην αυτορρύθμιση μεγάλων ιδιωτικών πολυεθνικών εταιρειών.

Ειρηναίος Πίττας

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.