Debate: Ενόχλησε τον Αβέρωφ η παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων

Ενόχλησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου η παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού κατά το προεκλογικό Debate που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε σειρά θεμάτων στους τομείς της οικονομίας, του Κυπριακού, της εσωτερικής διακυβέρνησης και της παιδείας, με τους δύο άντρες να συμφωνούν ωστόσο ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. «Δεν σηκώνει να ρισκάρουμε» ήταν το μήνυμα του κ. Νεοφύτου, ενώ ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τις πολιτικές του ΑΚΕΛ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών.

andros kyprianou averof debate

Μιλώντας κατά τη διάρκεια προεκλογικής αντιπαράθεσης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με συντονιστή τον επισκέπτη καθηγητή και πρώην Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο της ελληνικής Κυβέρνησης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο αρχηγών ανέβηκαν όταν έγινε αναφορά σε σκάνδαλα και στις επικρίσεις κατά ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ατιμωρησία για τους ισχυρούς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κυβέρνηση είναι τόσο πρόθυμη να πατάξει τη διαφθορά που διόρισε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα «έναν άνθρωπο ο οποίος ενδεχομένως σήμερα να καταδικαστεί και να βρεθεί στη φυλακή», «η οικογένεια του Προέδρου βρέθηκε αναμεμιγμένη σε ύποπτες μεταφορές χρημάτων», ενώ συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου βρέθηκαν να εκπροσωπούν τη Ryan air με ψεύτικα ονόματα, σε συναντήσεις στο Προεδρικό.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «κουβέντες του καφενέ» και «ισοπεδωτική κριτική» και είπε ότι ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διέταξε έρευνες από ανεξάρτητους αξιωματούχους, οι οποίοι έβγαλαν τα πορίσματά τους για τα θέματα αυτά. Πρέπει να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και επανάκτηση της αξιοπιστίας, διαφορετικά «με το να πέφτουμε χαμηλά εμείς οι πολιτικοί, ανοίγουμε τον τάφο της αναξιοπιστίας μας», είπε.

«Ουδέποτε καταδέχθηκα να ρίξω τον πολιτικό μου λόγο χαμηλά και ότι λέω βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα» που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση, ανταπάντησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να λέει αργότερα πως «κατανοώ ότι ήρθες με συγκεκριμένη ατζέντα, δικαίωμά σου».

Για την καταπολέμηση της διαπλοκής και την τιμωρία των ενόχων, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι κυβερνώντες προσπαθούν να καταχραστούν τη δουλειά που γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να απαντάει πως «είναι ο Αναστασιάδης που διόρισε αυτούς που κατά την άποψή του [κ. Κυπριανού] είναι πραγματικά ανεξάρτητοι και χτυπούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή». Για πρώτη φορά κάποιοι μπήκαν φυλακή, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε ανεξάρτητους αξιωματούχους που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

Ως προς την κατάσταση στην οικονομία μετά το τέλος του μνημονίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης θα συνεχιστεί, ενώ έκανε λόγο για ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ και αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο από την πλήρη εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης. Οι πολιτικές του μνημονίου είναι το μανιφέστο της Κυβέρνησης, συνέχισε.

Για να μπει τέλος στις ανισότητες πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές, είπε οι ΓΓ του ΑΚΕΛ, παίρνοντας από τους πλούσιους για να δώσουμε στους φτωχούς, όπως είναι το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Είπε εξάλλου ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά να δούμε τον ιδιωτικό πρώτα. Ακόμη, είπε ότι η Κύπρος εκτροχιάστηκε λόγω της τραπεζικής κρίσης.

Η κρίση στην Κύπρο ήταν δημοσιονομική και τραπεζική, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Είπε ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος του δρόμου, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ως προς την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η φιλολαϊκή Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ την περασμένη πενταετία εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Το κόμμα της Αριστεράς νοσταλγεί να επαναφέρει την, κατά την άποψή του, πετυχημένη πολιτική της περασμένης πενταετίας, αυτό είναι πισωγύρισμα, είπε.

andros kyprianou averof debate

Οι θέσεις για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ζημιώναμε πάντα όταν κάναμε τους μάγκες και τα παλικάρια», ενώ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχασε χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υιοθετήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Στο περιουσιακό, είπε ότι δεν μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ο νόμιμος ιδιοκτήτης ενώ για το εδαφικό είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή 100 χιλ. προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση. Πρόσθεσε ότι δεν δεχόμαστε τις όποιες εγγυήσεις, ενώ είπε ότι για μια μεταβατική περίοδο θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ασφάλειας δίχως της συμμετοχή της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη συζήτηση που είχε για το φυσικό αέριο με τον απερχόμενο Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο κ. Κυπριανού του ανέφερε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι πως αν επιλυθεί το Κυπριακό, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία, με τον κ. Νταβούτογλου να απαντά άμεσα «μπορούμε να το αγοράσουμε όλο».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε από την πλευρά του ότι οι θέσεις του ΔΗΣΥ είναι πιο κοντά σε αυτές του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και πιο κοντά στο ΔΗΚΟ και σε άλλα κεντρώα κόμματα στην οικονομία. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση για να επανενώσουμε την πατρίδα, ενώ είναι προς το εθνικό καλό να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, συμπλήρωσε.

Είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιμείνει σε θέματα αρχής, με τις θεμελιώδεις αρχές και τις τέσσερις βασικές ελευθερίες να αποτελούν κύριο συστατικό της λύσης. Στο περιουσιακό είπε ότι πρέπει να διευκρινιστούν πολλά ακόμη, ενώ στο εδαφικό επανέλαβε τη θέση για το δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλ. πρόσφυγες. Είπε εξάλλου ότι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορούμε να έχουμε ξένους στρατούς και εγγυήσεις. Ως προς το φυσικό αέριο, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα αποθέματα της περιοχής, χωρίς λύση του Κυπριακού.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν τέλος και στα θέματα της παιδείας, με τον κ. Κυπριανού να λέει ότι η Κύπρος δεν κατάφερε να καταστεί περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, προτείνοντας τη δημιουργία ενός φορέα για να συντονίσει αυτή την προσπάθεια. Ο κ. Νεοφύτου είπε από την πλευρά του ότι η παιδεία είναι το πιο χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο ενός τόπου, εξέφρασε τη στήριξή του στη δημόσια παιδεία, είπε όμως ότι δεν θεωρεί «νόθο παιδί» την ιδιωτική εκπαίδευση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy